Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
Cytat:
Zamieszczone przez
Fufatek
Panowie a co konkretnie będzie gorzej działać i na ile jest to dokuczliwe gdy wybierze się NEC do zadań biurowych jak niżej
Niedawno zakupiłem taki sam dla Małżowinki "poleasingowy", z przeznaczeniem do biura z nalotem ponad 6k godzin.
Da się ustalić ilość godzin w menu zaawansowanym, o czym pisałem.
Działa świetnie i tyle. Nawet chciałem go sobie zatrzymać, bo moim zdaniem fajnie wyświetlał kolory.
Ok, to ja powiem jak się zakończył mój problem z podpięciem domowego Eizo CS 2420. Dziś dotarł do mnie z Polski kabel DP to DP.To kabel 20 pinowy.I miła niespodzianka w końu nowy komputer ruszył na podpięciu go przez łącza DP dp monitora. Na poprzednim, który zakupiłem w tutejszym sklepie komputerowym, nie podawał sygnału. Dziś policzyłem piny w tym poprzednim - 19. Z tego wniosek, że Eizo przynajmniej ten model musi być podpęty kablem 20 pin. A już miałem obawy czy nie walnięte jest wejście w monitorze DP lub wyjście na karcie graficznej GTX 1050 Ti. Nawet dzwoniłem tam gdzie składali mi komputer , i też od razu zakupiłem tam w/w monitor , że oba dostarczę do sprawdzenia i ewewntualnie zostawię na reklamację. W takim razie nie czeka mnie cały proces sprawadzania karty, monitora, czy co gorsza reklamacja .
To tylko teraz, w przyszłym tygodniu , pozostanie mi kalibracjam monitora.
Sumując --- Eizo CS 2420 przy podłączeniu przez DP to DP musi być to kabel 20 pinowy....
Cenna uwaga. Ciekawe, czy NECi też tak mają ?
Przeglądając sieć trafiłem na wątek
https://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=...c415746108db1a
I niby wychodzi że --- Połączenia DVI i DP to takie same transmisje strumienia danych. Taka sama ilość danych w takim samym czasie, takim samym kablem./ tak to podsumował Tom01.
Ale nadal nie mogę zrozumieć tego - specyfikacja monitora Eizo -
Liczba odcieni szarości DisplayPort, HDMI: 1024 odcieni (z palety 65 tys. odcieni)
DVI: 256 odcieni (z palety 65 tys. odcieni)
Liczba kolorów DisplayPort, HDMI: 1,07 miliarda z palety 278 bilionów
DVI: 16,77 miliona z palety 278 bilionów
Tu liczby wg mnie -ale ja laik jestem w tym temacie- wskazują dużą przewagę odczytu i szarości i kolorów przez kabel DP to DP.
Choć powiem tak, jak przyglądam się zdjęciu wyświetlanemu przez kabel DVI-D czy kabel DP -moje oko nie zauważa różnicy . NO chyba że to jaka starcza wada już mnie dosięgła :) Moje oczy tych milionowych różnic nie wyłapuje:)
Albo ja źle interpretuję specyfikację.
A co to znaczy 1,07 miliarda z palety 278 bilionów czy 16,77 miliona z palety 278 bilionów? Że jednocześnie można wyświetlić maks 1,07miliarda lub 16,77 miliona kolorów?
Jeśli tak to chyba tylko teoretycznie, bo 16M pikseli nawet monitor 4k nie ma, więc jednocześnie i tak tylu kolorów nie da się wyświetlić, a paleta jest taka sama.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
A co to znaczy 1,07 miliarda z palety 278 bilionów czy 16,77 miliona z palety 278 bilionów? Że jednocześnie można wyświetlić maks 1,07miliarda lub 16,77 miliona kolorów?
I tego właśnie chciałbym się dowiedzieć bo lubię wiedzieć :)
Pieprzenie kotka przy pomocy młotka. Sorry, ale tych banialuków z ulotek o jakichś super-miliardach już nie trawię. Monitor z klasy cenowej poniżej ok 10 tys zł wyświetli 256 odcieni na każdy z kanałów RGB, czyli 16,77 mln odcieni. I tyle, więcej nie będzie choćby napisali nie wiem ile zer. Teraz pytanie dlaczego i skąd te machinacje. Otóż nie wyświetli bo ma matrycę sterowaną słowem 8 bitowym. A 8 bitów to 2^8. Koniec pieśni. Po co miliardy w ulotkach? Bo to lepiej wygląda. Monitor faktycznie przyjmie 10 bitową informację o kolorze ale to nigdy nie trafi na ekran.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Ok, to ja powiem jak się zakończył mój problem z podpięciem domowego Eizo CS 2420. Dziś dotarł do mnie z Polski kabel DP to DP.To kabel 20 pinowy.I miła niespodzianka w końu nowy komputer ruszył na podpięciu go przez łącza DP dp monitora. Na poprzednim, który zakupiłem w tutejszym sklepie komputerowym, nie podawał sygnału. Dziś policzyłem piny w tym poprzednim - 19. Z tego wniosek, że Eizo przynajmniej ten model musi być podpęty kablem 20 pin. A już miałem obawy czy nie walnięte jest wejście w monitorze DP lub wyjście na karcie graficznej GTX 1050 Ti. Nawet dzwoniłem tam gdzie składali mi komputer , i też od razu zakupiłem tam w/w monitor , że oba dostarczę do sprawdzenia i ewewntualnie zostawię na reklamację. W takim razie nie czeka mnie cały proces sprawadzania karty, monitora, czy co gorsza reklamacja .
To tylko teraz, w przyszłym tygodniu , pozostanie mi kalibracjam monitora.
Sumując --- Eizo CS 2420 przy podłączeniu przez DP to DP musi być to kabel 20 pinowy....
Jesteś zadowolony z tego monitora? Zastanawiam się właśnie nad zakupem dla siebie monitora do fotografii. Wchodzi na to, że to chyba jedyny rozsądny (tani) model.
Ze niby cs2420 [emoji23]
To w tej cenie lepiej kupic Ea 275 wmi
Cytat:
Zamieszczone przez
szymkowski
Jesteś zadowolony z tego monitora? Zastanawiam się właśnie nad zakupem dla siebie monitora do fotografii. Wchodzi na to, że to chyba jedyny rozsądny (tani) model.
Trafnie zauważone - jedyny . Ja chciałem Eizo i kupiłem go sobie.Inni może wolą Nec, albo inne firmy.Jest tyle do wyboru że każdy znajdzie coś dla siebie. Mi w domu był potrzebny względnie nie duży monitor .Kolega zrobił mi kalibrację.Po tym czasie mogę powiedzieć jedno - szkoda ze tyle zwlekałem z kupnem do domu monitora graficznego.Do tej pory w domu używałem notebooka toshiby, nie było jakoś czasu zająć się tym tematem.W studio gdzie się bawię fotografia produktową używamteż Eizo 27 " , wiec jakoś w domu nie widziałem potrzeby kupowania .W końcu się zdecydowałem i zakupiłem. Polecam za te pieniądze ten model monitora.