Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II
Jak dla mnie, sprzedajacy powinien obowiazkowo zlinkowac sample w aukcji i po zawodach. Nie trzeba 20 osoba wysylac czegos codziennie.
Niestety, cena musi za soba tez niesc jak to sie mowi w UK "fantastic shopping experience" ;)
Obrona typa ktory sprzedaje obiektyw ale nie linkuje zdjec jest wg. mnie nieuzasadniona. To jak sprzedaz auta bez wlaczenia silnika i wmawiania kupujacemu, ze chodzi jak zyleta. A wystarczylo przekrecic kluczyk.
Druga sprawa to zachowanie w/w typa, juz widze jaki jest pomocny przy jakimkolwiek problemie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jak dla mnie, sprzedajacy powinien obowiazkowo zlinkowac sample w aukcji i po zawodach.
No tak, nie ma sampli to najlepiej ban na allegro.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Druga sprawa to zachowanie w/w typa, juz widze jaki jest pomocny przy jakimkolwiek problemie
Odbierasz towar osobiście i sprawdzasz. Jest ok kupujesz. Jak tobie potem po tygodniu lub miesiącu coś padnie w obiektywie to co ma zrobić sprzedający? Zwrócić pieniądze?
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
I prokurator! Jak mógł nie dać sampli! To Ci cwaniaczek!
:(
Wniosek:
W sumie powinniśmy określić ilość sampli przy konkretnej przysłonie i z wieloma aparatami. W regulaminie Alledrogo. Jako warunek sine qua non.
Wedle wzoru:
- po dwa sample z każdej możliwej przysłony do ustawienia w aparacie. W wersji RAW i JPG (tutaj w załączeniu seria warunków technicznych)
- zdjęcia z co najmniej dwóch różnych puszek serii X oraz dwóch amatorskich z matrycy APSc i FF - aby nie było wątpliwości.
- do tego jeszcze przydałoby się sampelki pod światło (ze trzy rózne konty) + całkowicie po ciemku
- no i żeby w pełni być "uczciwym allegrowiczem" ! jeszcze niech dołoży w innym systemie, np. Sony z przejsciówką na bagnet C.
Jak spełni te wszystkie warunki to dopiero może wystawić aukcje na allegro. Inaczej forumowicze z Canon Board go zjedzą żywcem!
:):)
Jak ja lubię takie popadanie z jednej skrajności w drugą.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Odbierasz towar osobiście i sprawdzasz. Jest ok kupujesz.
Powiedzcie mi proszę jak sprawdzić ostrość obiektywu 600mm lub choćby 400mm w pochmurny / deszczowy dzień?
obiektywy działają także w deszczowe i pochmurne dni
no chyba ze chodzi o yongnuno
większy kłopot byłby chyba w słoneczny dzień na pustyni?
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Odbierasz towar osobiście i sprawdzasz. Jest ok kupujesz. Jak tobie potem po tygodniu lub miesiącu coś padnie w obiektywie to co ma zrobić sprzedający? Zwrócić pieniądze?
Sprzedajac towar za 12000 warto zatroszczyc sie o taki szczegol. Koles nie linkuje sampli i niczego nie wysyla. Slepy by tego szkla nie kupil.
A jesli cos bylo nie tak od poczatku i nie zauwazyles tego?
Szok, przez to liberalne podejscie ludzie traca nie takie pieniadze. A wystarczy pomyslec troche. No chyba, ze kupno szkla za 12 czy 16tys to dla was jak wyskoczenie na loda. Gratuluje zarobkow i lekkiej reki.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Sprzedajac towar za 12000 warto zatroszczyc sie o taki szczegol. Koles nie linkuje sampli i niczego nie wysyla. Slepy by tego szkla nie kupil.
A jesli cos bylo nie tak od poczatku i nie zauwazyles tego?
Szok, przez to liberalne podejscie ludzie traca nie takie pieniadze. A wystarczy pomyslec troche. No chyba, ze kupno szkla za 12 czy 16tys to dla was jak wyskoczenie na loda. Gratuluje zarobkow i lekkiej reki.
A jaka jest różnica między aukcją ze zdjęciami a aukcją bez zdjęć ? Wydaje mi się, że aukcje ze zdjęciami są podejrzane. Jeżeli ktoś chce cię oszukać to na pewno wstawi na aukcję zdjęcia i będzie ci sample wysyłał
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
A jaka jest różnica między aukcją ze zdjęciami a aukcją bez zdjęć ? Wydaje mi się, że aukcje ze zdjęciami są podejrzane. Jeżeli ktoś chce cię oszukać to na pewno wstawi na aukcję zdjęcia i będzie ci sample wysyłał
Jeżeli ktoś będzie chciał oszukiwać, to zrobi to bez względu, czy doda zdjęcia, czy nie. Będąc wzrokowcami raczej zawsze będziemy ciekawi jak się prezentuje przedmiot sprzedaży. Sample to temat rzeka, ale wały widziałem nietęgie, co nie oznacza, że każdy zamieszczający sample to oszust.
Zawsze zamieszczam sample przy sprzedaży obiektywów i sample na dużej przysłonie przy sprzedaży body w celu pokazania czystości matrycy. Praktycznie za każdym razem, kiedy tego nie robiłem, dostawałem po kilka maili z prośbą o sample - szkoda czasu na wysyłanie ich każdemu.
Nie czuję się jednak oszustem...