No powinno być... lżejsze od Nikkora :mrgreen:
Wersja do druku
Aż nie chcę myśleć ile taki potwór by kosztował.
Na pewno mniej niż N czy C.
Jeśli to ma być Sony to dobre $3000, jeśli Zeiss - $4000-4500.
Każda inna cena to obrażanie lojalnych klientów.
Warunek konieczny: f/2 ostre nie jak N czy C, wskazana optymalizacja pod f/2-4 i/lub ostrość w narożnikach.
Bokeh (opcja Zeiss) musi przynajmniej dorównać Nikkorowi, wskazany lepszy budyń.
Jakoś nie wydaje mi sie, aby był tańszy.
Co nie zmienia faktu, że w/w szkła wcale mnie nie interesują.
Ciekawe.
W kazdym razie sony-zeiss to nie jest szkło zeissa jako takiego. Zeiss te szkła projektuje, tak samo jak w przypadku zeissów w nokiach. Szkła produkuje już sony, choć i to nie do końca prawda, ponoć kiedyś podwykonawcą była cosina, teraz nie wiadomo, nie chwalą się. Szkła sony-zeiss widzą fabrykę zeissa tylko wówczs, gdy jakiś prawcownik przyniesie je ze sobą do pracy, tych w laboratorium nie liczę. W każdym razie optycznie lensy są świetne ale mechanicznie mają czasem czkawkę, jak mój były 24-70.
Przykręcić to można wiele ale optyka zoptymalizowana pod aps-c ma spory sens - nie targa się niepotrzebnie jakijś ilości szkła które nie jest używane - widziałeś jaki malutki jest ZA16-80? Waga i rozmiar też ma niekiedy znaczenie ;)
Sony ostro nadrobi pod koniec roku - W USA sprzedawcy handlujący Sonym mają 5% więcej niż handlując... Nikonem. Szczegóły na bythom.com
Nex pójdzie do przodu w słupkach sprzedaży ;)
To akurat nie powinno być trudne :mrgreen:
Patrząć na ceny 135/1.8 w odniesieniu do konkurencji wcale nie takie pewne że musiał by być tańszy. :wink:
Hmm mi się wydawało że zeiss kontroluje też produkcję optyki natomiast obudowa to już nie ich ogródek. Dlatego są 2 certyfikaty.
Ja wiem czy taki maleńki? Normalny lens nie za mały nie za duży :wink:
Co do targania, chce się najlepszą dostępną jakość? To się targa i już :]
No chyba miałem dwa ale na obydwu były japońskie nazwiska, na jednym na pewno, jak zeiss z Niemiec miałby kontrolować optykę w Japonii?MOże jakoś to robią ale w kazdym razie optyka w sony-zeiss jest ok, choć moim zdaniem nie warta aż takiego przepłacania (musiałem kupić aby to stwierdzić), mechanika za taką cenę powinna być na pewno lepsza, w praktyce 24-105/4L za 3 tysiaki to pod względem budowy przy zeissie 24-70 jednak solidniejsza konstrukcja. Sony 24-70 względem 24-70/2.8L nie powinien kosztować więcej niż 500-800 zł, na tyle wyceniam różnice w optyce, widoczne jednak na dużych powiększeniach. Zanim sprzedałem sony, to dużo fociłem canonami i stąd moje wielokrotne bezpośrednie porównania.
Zreszta dzisiejsze ploty prawią, że apple chce kupić soniaka, więc kto wie co będzie :lol:
Zeiss zacznie robić optykę do iPoda?