Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
R-kę wymusiła konkurencja wizerunkowa, a nie klienci Canona.
niekoniecznie. szkla RF pokazuja, ze Canon sie z tym nie bedzie patyczkowal, tylko wie po co robi nowe mocowanie obiektywow (i to nie jest wizerunek). to bedzie produkt, w ktorym kupe R&D bedzie szlo w wysokiej klasy szkla, a splacac je beda amatorzy, ktorych przyciagnie taka sama etykietka jak na sprzecie zawodowcow. czyli to samo co drzewiej z 1-kami i z Rebelami.
Canon z pozycji lidera (i to niepodwazalnego) nie musi sie wychylac i oferowac nowej (nie w pelni kompatybilnej) linii produktow za wczesnie. a w tym wypadku, gdzie mowimy o malej niszy rynkowej (FF to mala nisza) tym bardziej. korpus Canon R w ogolnym rynkowym rozrachunku jest mocno "ziewlem-pierdlem-wyszlem" ale o dziwo jest na tyle niedrogi, zeby mozna sobie go juz teraz kupic do szkiel EF. a szkla RF beda z kazdym miesiacem przekonywac kolejne osoby, ze to cos ma przyszlosc. na powazny korpus (i w powaznej cenie) jeszcze przyjdzie czas.
co de facto niewiele sie rozni od historii bagnetu EF :)
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
...
Ale przez ostatnie 15 lat technologicznie w foto to Canon był "na przodzie" a reszta "go goniła".
Teraz Canon "w ogonie" a reszta szybko ucieka.
jp
Od 10 lat "siedzę" w Canonie (jakieś kompakty czy gopro mam niecanonowe jednak) i od 10 lat czytam jaki to badziew ten Canon i jaki to on jest zacofany technologicznie. Wkurza mnie szum na matrycy, albo ze mnie nie stać na 1dx (i co ja niby miałbym robić z 1) albo af w puszkach jakie posiadam. Z tym, że kiedy próbuję nikonow od znajomych to jest to samo. A na ich zdjeciach też szum i też "ostrosc na uchu" się zdarza. A potem oglądam swoje zdjęcia i stwierdzam: "na co ja tu narzekam? Aaa, naczytałem się, że powinno być źle" (a nie jest).
Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Pamiętaj jednak że Canoniarze nie są szczęśliwi że R-ka jest parę lat w rozwoju technologii za Sony i gdy (oby) kiedyś poziom się wyrówna
to wtedy dyskusja będzie bardziej merytoryczna a mnie emocjonalna.
Jeśli chodzi o Canon vs Sony to u mnie jest 0 emocji. Choć oczywiście jako markę caona cenię wyżej.
Pisanie, że canon jest parę lat za jest gruuubo przesadzone. System już ma większy bo ma przejściówkę, AF w ciemnościach ma czulszy niż Sony, bawiłem się R ze szkiełkiem 1.2 we wnętrzu, sztuczne światło - bajka. Następny model Rki i już Sony będzie z tyłu. Jeśli Canon zechce. Dziwna uwaga? Niekoniecznie, pytane czy chce szkodzić swoim lustrzankom.
Typowe dla walki fanów ML Sony z nowym produktem Canona - w końcu to forum Canona. Pomijany jest Nikon. Skąd się biorą tak dobre wyniki canona, skoro nie ma najlepszych produktów? No bo nie ma. Nie ma takiego DR jak konkurencja, nie ma lustrzanki porównywalnej do D850, a mimo to lideruje. To kwestia rzeszy użytkowników Canonów. Największej. marki. Inni mogą mieć coś lepszego, ale i tak Canon sprzeda więcej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Jeśli chodzi o Canon vs Sony to u mnie jest 0 emocji. Choć oczywiście jako markę caona cenię wyżej.
Pisanie, że canon jest parę lat za jest gruuubo przesadzone. System już ma większy bo ma przejściówkę, AF w ciemnościach ma czulszy niż Sony, bawiłem się R ze szkiełkiem 1.2 we wnętrzu, sztuczne światło - bajka. Następny model Rki i już Sony będzie z tyłu. Jeśli Canon zechce. Dziwna uwaga? Niekoniecznie, pytane czy chce szkodzić swoim lustrzankom.
Typowe dla walki fanów ML Sony z nowym produktem Canona - w końcu to forum Canona. Pomijany jest Nikon. Skąd się biorą tak dobre wyniki canona, skoro nie ma najlepszych produktów? No bo nie ma. Nie ma takiego DR jak konkurencja, nie ma lustrzanki porównywalnej do D850, a mimo to lideruje. To kwestia rzeszy użytkowników Canonów. Największej. marki. Inni mogą mieć coś lepszego, ale i tak Canon sprzeda więcej.
Tak było do tej pory.
A czy będzie nadal to chyba zależy czy nowe ML Canona będą na poziomie konkurencji.
Myślę, że 3-5 lat sprzedawane będą głównie/tylko ML FF i wieloobiektywowe smartfony, wszystkie z AI
jp
za 3-5 lat to używka 6D classic będzie na topie zakupowym fullfrejmów i wszyscy będą chwalić małe szumy i wysoką czułość punktu centralnego - i to będzie prawda :)
Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
za 3-5 lat to używka 6D classic będzie na topie zakupowym fullfrejmów i wszyscy będą chwalić małe szumy i wysoką czułość punktu centralnego - i to będzie prawda :)
jak ze 3-5 lat, jak to juz teraz jest?
ja swoja jak sprzedawalem, to plakalem. tylko do kosciola jezdzila, panie!
Sony już nawet dobrych telewizorów nie robi. Szkła EF działają bez problemu, więc raczej następny zjazd z autostrady będzie dla Sony ostatnim. M'ki sprzedają się tak dobrze, że o Alfach 6xxx nawet już nikt nie wspomina.
Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
jak ze 3-5 lat, jak to juz teraz jest?
ja swoja jak sprzedawalem, to plakalem. tylko do kosciola jezdzila, panie!
na razie to dopiero przedsmak tego co nastąpi jak cena zjedzie do ceny 5D classic :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Sony już nawet dobrych telewizorów nie robi. Szkła EF działają bez problemu, więc raczej następny zjazd z autostrady będzie dla Sony ostatnim. M'ki sprzedają się tak dobrze, że o Alfach 6xxx nawet już nikt nie wspomina.
Jak to dobrze, że przykłady czystego fanbojstwa płyną nie tylko ze strony użytkowników Sony na tym forum ;)
Cholera musiało Ci czymś to Sony na odcisk kiedyś zdrowo nacisnąć - widać i czuć po każdym poście.
P,paw
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
To idź na forum Sony i tam jedź non stop na temat a7. Czego się spodziewasz?