Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
Po kalibracji będziesz miał prawidłowe adobe i srgb. Normalnie pracujesz w srgb i ustawiasz sobie tylko odpowiednią jasność. Tyle. Temat adobe i ustawiania windowsa pod niego daruj sobie, bo wtedy raczej na bank będzie kłamał w kolorach.
p.s co do kalibracji to polecam wynająć kogoś kto Ci przy okazji wyjaśni co i jak. Ja nie dawno kupiłem EIZO i zwariowałem od czytania tego wszystkiego. Przyjechał Pan, skalibrował, powiedział co i jak i tyle.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
SX2461W ma bardzo wysoki poziom jaskrawości minimalnej. Jedynym sposobem "obniżenia" jest zwiększenie jasności tła.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak skalibruję monitor, to czy będzie poprawnie wyświetlał kolory zarówno w Adobe RGB i sRGB tylko w obciętej przestrzeni.
Skalibrowany może być w jednej przestrzeni. Jeśli ma być skorygowany do dwóch, to są dwie kalibracje. Problemem jest fakt, że tej generacji monitory nie mogą przechowywać osobnych nastaw do kilku scenariuszy i trzeba się zdecydować na jeden.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Może jednak ustawić przestrzeń Adobe RGB tylko jak ustawić wszystko w Windows 7 tak aby kolory były poprawne.
Takie cuda tylko na Macu. W Windows nie będzie poprawnego wyświetlania w systemie na monitorze szerokogamutowym. Poprawnie będzie tylko w niektórych aplikacjach. To co na pulpicie i w programach systemowych będzie miało przewalone nasycenia.
Monitor szerokogamutowy i Windows to nie jest zbyt szczęśliwe połączenie. Wszystkie miniaturki w eksploratorze będziesz miał przesycone. Do przeglądania zdjęć polecam xnview z podpiętym profilem monitora.
Dziękuję za wyjaśnienie :)
Pozostanę w takim razie przy sRGB i "powalczę" z odpowiednim oświetleniem.
Co do kalibracji to mam namiar na "gościa" co się takimi rzeczami zajmuje i w poniedziałek będę do niego dzwonił.
Monitor skalibrowany w Adobe RGB :)
Cytat:
Zamieszczone przez
foggy_lad
Do przeglądania zdjęć polecam xnview z podpiętym profilem monitora.
Przeglądarkę zainstalowałem - dzięki, całkiem niezła. Miałem problemy z brakiem pliku msvcr120.dll, ale udało się naprawić.
Zdjęcia wyświetlane w LR, PS, Firefoxie i xnview wyglądają dobrze i tak samo więc jest chyba OK
Muszę sobie jeszcze zrobić wydruk próbny i porównać z monitorem.
Witam,
Kupiłem monitor Eizo sRGB niska półka licząc że podoła i jako przejściówka wystarczy, niestety kaszana totalna teraz i ja mogę mądrować się na forach "dołóż i kup coś lepszego ;) " ale nie do tego zmierzam.
Monitor odesłałem i jest opcja zakupu EIZO CG222W używany, 4.700h za 1400zł
Co myślicie, czy cena jak na ten rocznik nie jest przesadzona?
Na Allegro jest jeden za ok. 800 zł z 7.000h przebiegiem.
Każdy może być miną. Bez sprawdzenia trudno cokolwiek powiedzieć. Licznik fałszywe, nieznana przeszłość, oryginalność itp.
Tak na szybko zrobiona fotka ...przy kiepskim oświetleniu i kolorze ścian.Monitor jedynie odpalony , bez kalibracji, bo czekam na wykończenie pomieszczenia.
Roznica notbook - Eizo by bogdan l, su Flickr
Fotka zrobiona telefonem wiec i kolory i jakość nie podlegają dyskusji :)
Tak mniej więcej wygląda obraz z monitora z notebooka i obraz ten sam z Eizo.Pokazane jako zdjęcie ze strony do porównania jak wyświetla jeden a jak drugi.w tygodniu jak znajdę czas dam zdjęcia po obróbce.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Tak na szybko zrobiona fotka ...przy kiepskim oświetleniu i kolorze ścian.Monitor jedynie odpalony , bez kalibracji, bo czekam na wykończenie pomieszczenia.
https://farm5.staticflickr.com/4790/...70da74e9_b.jpgRoznica notbook - Eizo by
bogdan l, su Flickr
Fotka zrobiona telefonem wiec i kolory i jakość nie podlegają dyskusji :)
Tak mniej więcej wygląda obraz z monitora z notebooka i obraz ten sam z Eizo.Pokazane jako zdjęcie ze strony do porównania jak wyświetla jeden a jak drugi.w tygodniu jak znajdę czas dam zdjęcia po obróbce.
Jaki to model?
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Jaki to model?
Eizo CS2420.