Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
matlog
Mam pytanie dla tych co kupili w zestawie z 24-105. Czy tam jest osłona przeciwsłoneczna do obiektywu czy sam obiektyw z zaślepkami?
osłona oczywiście jest
Dzieki nie wiedziałem czy jest tylko przy obiektywach kupiwanych osobno
Sent from my iPhone using Tapatalk
Cytat:
Zamieszczone przez
Matson
Zacząłem mocno zastanawiać się nad 6d po tym jak wyszły problemy z syfem i af-em w d600 który już planowałem kupić, dlatego dołączam się do prośby kolegów i o stwierdzenie jak słabe jest servo w tym aparacie- bardzo, troche, czy na zasadzie mogło by być lepsze? Ergonomia raczej mi nie będzie przeszkadzała gdyż do tej pory pracowałem na puszkach niższej klasy, a cała reszta wygląda obiecująco, lecz servo jest dla mnie dość ważne -fotografuje m.in kolej a tam dynamiczne sceny się trafiają.
To tak jak ja, myślałem żeby się przesiąść na Nikona D600 ale trochę wystraszyły mnie problemy z brudzącą matrycą. Cenowo Nikon wychodzi całkiem nieźle, na przykładzie fotoit za d600 plus 24-70 f2.8 i 70-200 f2.8 wychodzai 4,5 tys. mniej niż za 6 d z takimi obiektywami. Ciekawe jak w 6d wygląda servo w porównaniu do 40d.
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Miałem okazje pobawić się w MM z obiektywem 24-105
Jeśli chodzi o jakość wykonania, to nie czuje braku tej magnesowej obudowy,
ja mam mimo wszystko prośbę o trzymanie sie faktów, to body w ponad 2/3 jest wykonane z magnezu. Z innego tworzywa jest tylko góra. I faktycznie róznica między elementami magnezowymi a niby plastikiem u góry jest de facto niezauważalna...
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
eh, mam 50E ciągle i powiem szczerze że jakby się dało to o oczko udoskonalić i dorzucić do tego z 11 efektywnie działających czujników krzyżowych to byłby absolutnu hit!
Jeśli chodzi o n 50E i EOSa 5... Mają jedną rewelacyjną, ale niestety wycofaną przez canona rzecz: wspomaganie AF za pomocą wiązki w paśmie podczerwieni. Jak mi kiedyś odbije to kupię jeszcze 50E. Taką w idealnym stanie zachowania można znaleźć już za trochę ponad 100zł :) .
Cytat:
Zamieszczone przez
Diabeł
To tak jak ja, myślałem żeby się przesiąść na Nikona D600 ale trochę wystraszyły mnie problemy z brudzącą matrycą. Cenowo Nikon wychodzi całkiem nieźle, na przykładzie fotoit za d600 plus 24-70 f2.8 i 70-200 f2.8 wychodzai 4,5 tys. mniej niż za 6 d z takimi obiektywami. Ciekawe jak w 6d wygląda servo w porównaniu do 40d.
to akurat będę Ci mógł jutro sprawdzić bo mam oba w domu...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Jeśli chodzi o n 50E i EOSa 5... Mają jedną rewelacyjną, ale niestety wycofaną przez canona rzecz: wspomaganie AF za pomocą wiązki w paśmie podczerwieni. Jak mi kiedyś odbije to kupię jeszcze 50E. Taką w idealnym stanie zachowania można znaleźć już za trochę ponad 100zł :) .
to rozwiązuje założenie dowolnej lampy na 6...
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
to rozwiązuje założenie dowolnej lampy na 6...
Tyle, że ja nie znoszę światła błyskowego z lamp innych niż studyjne, a kupowanie lampy systemowej dla samego wspomagania raczej nie ma sensu. Sprawa kolejna: lampę trzeba dokupić, a tam wspomaganie było "na pokładzie".
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
to akurat będę Ci mógł jutro sprawdzić bo mam oba w domu...
To super, pewnie więcej osób będzie zainteresowanych. Własnie sprzedałem starą piątkę, może i czas przyjdzie na 40
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Tyle, że ja nie znoszę światła błyskowego z lamp innych niż studyjne, a kupowanie lampy systemowej dla samego wspomagania raczej nie ma sensu. Sprawa kolejna: lampę trzeba dokupić, a tam wspomaganie było "na pokładzie".
ST-E2 i wspomaganie jest; wiem - sztuka dla sztuki ;-)
Cytat:
Mam pytanie dla tych co kupili w zestawie z 24-105. Czy tam jest osłona przeciwsłoneczna do obiektywu czy sam obiektyw z zaślepkami?
Wszystkie Elki mają osłonę w komplecie.