Imo niezbyt wiarygodny autor... twierdzi ze 5d MKII bedzie mial 22 Mpix... Nie wydaje mi sie, tyle to moze osiagnie 5d MkIII.
Wersja do druku
Jeżeli dadzą 22MP, trochę uszczelnią i dadzą lepszy AF, to kto kupi Ds'a? To raczej nie możliwe. Z resztą poczekamy, zobaczymy.
22-w 3D, 16 w 6D/7D. Nowe CMOS-y - w 50 mpx na cropie 1.3 poziom szumów jak w obecnych. Tym się chwalili już jakiś czas temu. Fabrykę otwarli bodajrze w zeszłym miesiącu. Więc kto wie?
Tylko współczuję tym, którzy będą to obrabiać. Mam trochę raw-ów z Ds-a i na moim kompie to już męka. Choć w sumie dobrym rozwiązaniem zaczną być wtedy sRaw.
to ściemka
zamiast zabijać sztandarowy produkt nowym lepiej obniżyć jego cenę. Inaczej cały development idzie do kosza. A przy sprzedaży nawet 500 sztuk miesięcznie przetrzymanie tego modelu o rok dopłacając lub wychodząc na zero kosztowało by Canona mniej niż promowanie go podczas walki z konkurencją przy zachowaniu wysokiej ceny. Poza tym taki ruch znowu by sprawił, że Canon zadziała po omacku. Ma nowy produkt, lepiej poczekać na to co zrobią nikon i sony i odpowiednio zareagować. Inaczej to jest po prostu niemądre.
Też myślę, że to mało prawdopodobne aby likwidować produkt o najwyższej renomie (jedynki) na rzecz nowych produktów, chociaż kto wie, co te tabuny księgowych w Canonie wymyślili.
Jeśli już by tak miało być, że jedynki przestaną istnieć (aż sam się dziwię, że to piszę) to na pewno nie kosztem 5DmkII tylko wymyślą jakiś nowy szereg.
A obniżenie ceny Ds'a do poziomu D3 (około 14-15) jest OK, tylko co powiedzą Ci którzy kupili go za 27 tysi? Z drugiej jednak strony początkowa cena 5D to 12-13 tysięcy, a teraz teraz niecała połowa. Jednak ten spadek ceny zajął 3 lata. Teraz sytuacja jest inna, bo Canon już nie ma monopolu na pełną klatkę i zobaczymy jak to się potoczy.
A tak trochę offtopic to przeraża mnie perspektywa tak szybkiego spadku wartości nowych DSLRów. Powiedzmy kupujesz takiego Ds'a za 27 tysięcy, a za pół roku można go nabyć za połowę ceny. Horror!
Dobrze, że chociaż szklarnia tak szybko nie tanieje :smile:
Nie bardzo rozumiem :confused:
Chyba to jest bardzo dobrze ze sprzęt tanieje.
Rynek FF nie jest juz "monopolistyczny" i to m.in. z tego powodu takie zmiany - pozytywne !
Dlaczego dobrze ze szkla tak szybka nie tanieja?
Ci co kupili wczesniej duzo drozej - no coz "mieli pecha".
Chyba za piszesz to z "przymruzeniem oka".
Ale 1-nki to nie tylko megapiksele.
Nawet gdyby polka nizej miala miec podobna ilosc jak ds, zapewne odrobine mniej, np 16mpix jak MKII to nie oznacza konca Ds'a. Ci co go kupili to juz nim zarobili.
450d na papierze moze wygladac lepiej nic 40d, a jednak kupilem 40d majac oba w reku.
Opuszcza troche cene ds'a i bedzie dobrze.
W canonie pewnie ktos sie troche zna na rynku lustrzanek i byc moza przewidzial takie sytuacje. ;)
Canona pojawienie sie D3 i D700 nie zaskoczylo, wywiad zapewne dobrze dziala w obie strony. Ludzie w nikonie zapewne tez juz dobrze znaja specyfikacje nowych canonow :)
Na pewno uloza wszystko tak ze ze wszystkie modele beda sie odpowiednio sprzedawac.
Ale fakt taki ze stracili monopol na FF i tluste lata w zwiazku z tym