Szkoda Ci 4 mm ? Przecież 20 1.8 a 24L to różnica klas. Powiedz raczej, że szkoda Ci kasy :)
Wersja do druku
Szkoda Ci 4 mm ? Przecież 20 1.8 a 24L to różnica klas. Powiedz raczej, że szkoda Ci kasy :)
4mm przy szerokim końcu to czasem dużo i mało...Jeśli chodzi o 28 1.8 to fajne szkiełko szczególnie jak ktos ma ff+cropa bo ma jasno umiarkowanie szeroko oraz jasny standard.Narzekają niektórzy na spadek ostrośći bliżej krawędzi na ff (wielu z nich to pewnie po testach w internecie),chociaż jak dla mnie nie jest to AŻ TAK widoczne i uciążliwe jak spodziewałem sie przed zakupem :) Delikatna winieta?Dla mnie to żaden problem usunięcie 5sekund,a sam często dodaje większą.Ogólnie fajna ogniskowa coś pomiędzy 35L i 24L .Kupując którąś z nich możesz mieć czasem za troche za szeroko lub ciut za wąsko,więc fajnie by mieć obie :marzyciel: 28 używam często do reportarzu i daje radę również pod względem prędkości,gdzie tańsza 35 bez usm mogła by mieć problemy.Skoro tutaj daje radę więc na weselach nie powinno być problemów,a potwierdzają to galerie użytkowników tego szkła, które jeszcze kiedyś prześledziłem :D
Tak się składa,ze wczoraj przy piwku przeczytałem wkońcu Twój wątek od ok 130 strony do końca ,bo ciekaw byłem właśnie jaka różnica w obrazku jest pomiędzy 28,a 35L ,nie chodziło mi o testy na optycznych tylko właśnie normalne sample.No i suma sumarum stwierdziłem ,że muszę mieć 35L mimo wszystko :mrgreen: Co nie znaczy,że posiadana ww stałka jakoś mnie,amatora obecnie ogranicza :grin:
mam prośbę czy ktoś mógł by zamieścić dwie fotki tych samych kadrów z aparatów 5d(bądź inne FF) i 40d bądź 50d. z obiektywem 50 1.8 bądź jakąś inną jasną stałką, może być zdjęcie jakiegoś kwiatu bądź innej rzeczy, chciał bym zobaczyć jaka będzie różnica pomiędzy tymi zdjęciami z dwóch różnych matryc.
Nawet nie dwie! : http://canon-board.info/showthread.php?t=35157
Ok, teraz czas na pytanie "gdzie to dostane"? :)
Chodzi mi o pasek do aparatu. We Wroclawiu udalo mi sie znalezc tylko paski firmy Lowepro, model Transporter, Voyager. Ale maja takie smieszne spinki przez ktore aparat wg mnie latwo moze sie wypiac albo ktos moze nam zrobic glupi zart...
Spodobal mi sie Kata Reflex E - ktos uzywal?
Kilka osob polecalo R Strapy. Idzie je w PL gdzies kupic?
Jesli ktos moze polecic jakis pasek to czekam na propozycje :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Moze Crumpler?
http://www.amazon.com/Crumpler-The-I.../dp/B001K2GRYA
Ostatnio czytałem o takim nowym produkcie na fotopolis.pl, który wprowadzili niedawno do oferty poniższego sklepu :
http://fripers.pl/product_info.php/i...2-aparaty.html
Wydaje się rozsądną ofertą i wygląda na dość dobrze zrobiony produkt. Niestety nigdy nie używałem tego i zastanawia mnie jak tego typu rozwiązania sprawdzają się w reportażu ślubnym. Zwłaszcza, że większa część z Was posługuję się dwoma aparatami.
Ten pasek jak dla mnie to idealne rozwiązanie. Tylko czy komponenty do jego wykonania są na najwyższym poziomie. No bo aparat z obiektywem wart 10 tys powiesić na pasek za stówkę?
Wierna kopia blackrapida :D http://www.blackrapid.com/product/camera-strap/rs-dr2/
Jezeli jakosc jest tak dobra jak kopia to polecam ;)
Chcialbym na jeden aparat ;)
R w PL sie kupi?
Quick Starpa miałe w pierwszej wersji. Tutaj moja z nim ostatnia przygoda: http://canon-board.info/showthread.p...311#post861311
Więcej przygód nie będzie.
Witam, posiadam Canona 50D, zamierzam się troche zainteresowac fotografią ślubną, chciałbym sie dowiedzieć jakie obiektywy najlepiej kupic?
Posiadam tylko 50 ze swiatłem 1.8, wiem ze bede musiał ja na pewno wymienic bo AF jest przeciętny, co polecicie?
Na zabieg mam ok 2-3tys zł.
Myslałem o 85 1.8 lub 50 1.4 / oraz o Tamronie 17-50.
Miałem C17-55 ale sie go pozbyłem, troche potrafił mydłem porysowac..
Pozdrawiam!
W Twoim budżecie: Canon 85 f1.8 i do tego Tamron 17-50 f2.8.
W wersji najtańszej za używki (tamron bez stabilizacji) powinieneś dać w sumie niewiele więcej niż 2 tys. zł. W wersji najdroższej - nówki (w tym tamron ze stabilizacją) nieznacznie przekroczą 3 tysiące.
Z efektów będziesz zadowolony
Pozdrówka
To moze przeczytaj raz jeszcze ten watek od poczatku?
Powaznie, bez cynizmu i zlosliwosci.
Tak z reka na sercu przeczytales od deski do deski?
Gdyby tak bylo to Twoim nastepnym pytaniem byloby:
[Kupie] Canon 85 1.8 i 50 1.4 oraz C 17-55 2.8/Tamron 17-50 2.8
Albo chcesz wejsc w ten biznes, albo "sprobowac wejsc". Jezeli tylko to drugie, to zaczalbym na powaznie od wszelkiej literatury sprzetowej - skoro kompletujesz sprzet.
Bo nie wydaje mi sie zeby 17-55 2.8 Canona bylo zlym wyborem.
Trafila Ci sie wadliwa sztuka? Pozbyles sie? Super.
Moze warto wrocic do tego szkla - w sprawnej wersji?
jeśli chcesz spróbować wejść w ten biznes to ja bym skompletował taki zestaw:
canon 40D, 50D
canon 28mm f/1.8
canon 50mm f/1.8
canon 85mm f/1.8
speedlite 430EX II
wszystko zależy czy używki czy nówki dlatego cena może być różna.
Czytając wątek dowiesz się że aby zacząć przygodę ze ślubami to musisz mieć minimum 2x5Dmk2 i worek eLek bo innym sprzętem to zdjęć dobrych nie zrobisz. Każdy od czegoś zaczyna inwestując swoje oszczędności... później jak zacznie ci się ta cała imprez zwracać to już sobie kupisz lepsze słoiki i puszki, a na początek to co napisałem wyżej spokojnie wystarczy - takie jest moje subiektywne zdanie i sam do takiego skompletowania takiego zestawu dążę, a przy okazji ciągle się uczę...
hmm, też na początku miałem 2x40D ale po przesiadce na stara 5 nigdy więcej cropa! Zdecydowanie na Twoim miejscu celowałbym w 5d MKI, różnica ogromna w obrazku, a jako zapas możesz sobie dokupić narazie jakieś 40D. Ze szkieł to 50 i 85 musowo i coś na szerokość nie wiem czy 28, mam to szkoło i jakoś nie mogę się do niego przekonać, może dlatego że miałem pożyczone 24 f1.4 i miłość moja jest do tego słoika przeogromna :D:D
pozdr
p.s ale spokojnie trzeba wiary w siebie i swoje umiejętności (oby te umiejętności były) i do roboty.
tylko za cenę 5Dmk1 masz dwa 40D - więc chyba lepiej już tego cropa na początek mieć a jak się uzbiera kasa to od razu 5D.
Z fajnym szklem lepiej zrobic slub na jednej piatce niz na dwoch cropach.
Nawet majac 300d za emergency backup ;)
Pytanie czy z 40D ktoś u niego zamówi reportaż ze ślubu. Ostatnio do kolegi kamerzysty przyszła młoda para z listą pytań i pytali o model kamery (wręcz chcieli ją obejrzeć), jaki przetwornik, jakim programem obróbka itp itd. Lista pytań zapewne z jakiegoś internetowego poradnika i w przypadku pary z taka listą bez 5DII nie podchodź :)
To juz uwazam za przegiecie w druga strone.
O ile faktycznie crop/ff mialoby dla mnie znaczenie, ale szkla o wiele wieksze.
Nie wspominajac juz o pierwszym pytaniu dotyczacym kilku pelnych repo, a nie the best of the best ;)
Parteq, masz racje jak będzie miał w backupie jakąś inną puszkę 300D, 350D bądź inne to jak najbardziej kupić używane 5D. Jeśli jednak nie ma wcale sprzętu i kompletuje z własnych oszczędności to już chyba lepiej kupić 2x40D i tak troszkę polatać i się odbić od denka i zakupić już nowe 5Dmk2.
Przemek_PC, wiesz tacy ludzie mnie normalnie śmieszą. chociaż też ich rozumiem bo dają grube pieniądze za film bądź zdjęcia to i mają wymagania.
sam sobie przypominam swój ślub, o nic nie pytałem tylko zapłaciłem, film średni, fotki marne, ale widać że kolesiowi się biznes kręci bo a to nowy motorek, a to nowy zestaw kina domowego itp. A zdjęcia robione były aparatem Panasonic DMC-FZ50 kamery nawet nie pamiętam co to było. kolejki ma bo jest tani i ludziom się podoba, chyba podoba się im za tą cenę jaką oferuje.
chociaż powinny mieć bardzie wymagania do jakości zdjęć i ich wyglądu niż do sprzętów. Bo dla mnie może fotograf i z "małpką" latać jak zdjęcia będą cud miód i orzeszki :)
Ciąg dalszy, po pytaniach o sprzęt młodzi wyciągnęli umowę do podpisania, która na samym początku stawiała kolegę na straconej pozycji bo tyle było warunków do spełnienia z odpowiednim poziomem artystycznym całości cokolwiek by to nie znaczyło że kolega po prostu im podziękował. Wrócili za jakiś czas już bez umowy i dali koledze wolną rękę i dzięki temu mają fajny film :)
Niektóre paty młode porywają się z motyką na słońce :D
Może 40D i udałoby się kupić nie zajechane 30D, zawsze kilka stówek taniej, a potem jak by bakcyl został połknięty i by przyszła pora na 5D to 30D sprzedać. W końcu to prawie takie same aparaciki.
Crazy chodziło zapewne o 40D i 30D.
Że post wyżej jest napisany agresywnie? Dobrze zrozumiałem? Jeżeli tak, to nie ma w nim ani deka agresywności ect. ;)
Pozdrawiam.
lepiej chyba po zakupie zostawić drugie body jako backup ;)
mowa oczywiście o zakupie 5D a 30/40/50d w backupie
30d i stara 5tka wizualnie są prawie nie do rozróżnienia,ta sama wielkość i rozkład klawiszy,różnice z tego co pamiętam symboliczne :D
Tylko jest mała różnica 30d to crop a 5d to FF czyli jak kto woli pełna klatka :)
Akurat czy jpg jest lepszy od raw to każdy musi sam zrozumieć, według mnie nie jest, ale ile jest ludzi tyle opinii.
Szajse, spalilem, mialo byc raw lepszy od jpg'a :D:D:D
Pedro44 planujesz sprzedać 30d kupić 40d, a kiedyś 5d to troche tego nie rozumie ponieważ wszystko juz masz w spopce. Stopka to plany?
Skonczyl bys lepiej te *******y wypisywac jak nie masz pojecia o sprzecie.
canon 28mm f/1.8
canon 50mm f/1.8
canon 85mm f/1.8
Taki zastaw byl by bardzo dobry pod 5d a nie cropa.
I nie chrzan ze ten watek mowi ze musisz miec 2x5dmkII. To chyba marzenie kazdego kto siedzi w temacie ale zadko kto zacznal z takim arsenalem.
Kilka stron wczesniej pisalem ze zaczynalem z 400d + 20 1.8 + 50 1.8 i 430ex
Kolego obcy21, ja zaczynałem od 350, później było 40d, a teraz jest 5dmk2 (tylko trochę siłowni muszę zażyć bo 24-70+grip do tego to ciężki kawał cholery :)), pomalutko skompletujesz wszystko co zechcesz, będziesz kupował i sprzedawał. Przeczytasz ten wątek i okaże się, że to co miałeś kiedyś być może okaże się teraz świetnym sprzętem. A co do klientów, którzy pytają się o sprzęt hmmm... może naczytali się jakiegos zrytego poradnika, w którym "wyraźnie" jest napisane, że Pan Fotograf winien mieć 2x5Dmk2 co najmniej + woreczek szkiełek (im więcej tym lepiej) a zdjęcia same się zrobią :)
A mnie jak się trafią młodzi co zaczynają od pytania "A jakim aparatem Pan robi zdjęcia?" to odpowiadam - zenitem a w zapasie mam smienę, a później proponuje oglądnięcie zdjęć.
z całym szacunkiem, ale (poza 50/1.8, bo mam 50/1.4) dysponuje całym takim "arsenałem" głównie używając cropa, bo FF jak mi się uda dopożyczam (już idzie kasa na własne). nie rozumiem, dlaczego taki zestaw szkieł ma nie być bdb pod cropa? mam jeszcze 17-55/2.8 - właśnie pod cropa TYLKO i jakoś nie widzę przeszkód do podpięcia jaśniejszych stałek, kiedy, jak wiadomo, wyższe ISO w xxD to nie to samo co w FF, a ten 1-2EV dzięki jaśniejszemu szkłu to już troszkę.
jeśli chodzi o inne aspekty, to nie widzę również powodu, żeby to nie były dobre szkła do robienia zdjęć - bez względu czy crop czy FF.
aha, no i faktycznie - nawet nie planuję zakupu 24-70/2.8 pod pełną klatkę, bo będę korzystał właśnie ze stałek, ale nie widzę argumentu, że takie szkła nie są dobre pod cropa.
.
Dobrze gadasz, 50 w szczególnośc f1.4 pod cropa jest super :), myslę, że i 1.8 oprócz wykonania tez jest ok