Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
W 5d mk4 jest przecież DPAF.
https://www.canon.pl/cameras/eos-5d-...nced-focusing/
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Na co mam zwrócić uwagę w tym linku?
5D4 szarpnąłbym jak reksio boczek.
Do niektórych najwyraźniej nie dociera, że Canon ma od 5 lat (2013 - 70d) gotowy (i skomercjalizowany ;)) system AF do bezlustra działający z ponad setką obiektywów EF, EF-S i EF-M...
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Do niektórych najwyraźniej nie dociera, że Canon ma od 5 lat (2013 - 70d) gotowy (i skomercjalizowany ;)) system AF do bezlustra działający z ponad setką obiektywów EF, EF-S i EF-M...
Przed zakupem 6d mk2 też bardzo optymistycznie oceniałem dpaf, ale jednak to jeszcze nie jest to ;) możliwe, że dopracowania wymaga tylko soft, ale ciągle to dopiero jedna z pierwszych iteracji nowego systemu af canona :D możliwe, że nie jestem na bieżąco, ale nawet eye-af pojawił się dopiero w M50.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Przed zakupem 6d mk2 też bardzo optymistycznie oceniałem dpaf, ale jednak to jeszcze nie jest to ;) możliwe, że dopracowania wymaga tylko soft, ale ciągle to dopiero jedna z pierwszych iteracji nowego systemu af canona :D możliwe, że nie jestem na bieżąco, ale nawet eye-af pojawił się dopiero w M50.
Zanim wypuszczą bezlustro FF dadzą radę ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Na co mam zwrócić uwagę w tym linku?
1.
5D4 ma klasyczny układ AF fazy jako odrębny system który działa tylko gdy lustro jest opuszczony, nie może być zastosowany w bezlustrze,
2.
matryca jest Dual Pixel CMOS AF ale cytat z Optyczne :
Co prawda do szybkości działania zwykłego AF fazowego nieco jeszcze brakuje, jednak nawet przy mocno rozogniskowanym obiektywie ustawienie ostrości rzadko zajmuje dłużej niż jedną sekundę. Warto jednak dodać, że zdarzają się przypadki, iż przy wyraźnym rozogniskowaniu system „nie wie”, w którą stronę ogniskować i w początkowej fazie daje się zauważyć ruch w odwrotnym kierunku. Wydłuża to co prawda proces ustawiania ostrości, jednak stosunkowo nieznacznie, bowiem system całkiem szybko „orientuje się” w swoim błędzie.
https://www.optyczne.pl/351.2-Test_a...nalność.html
Nie widzę żadnych przesłanek by technologia Dual Pixel dawała większą szybkość/dokładność wyznaczania odległości od specjalizowanego systemu AF fazy wbudowanego do matrycy.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
cytat z Optyczne :
Co prawda do szybkości działania zwykłego AF fazowego nieco jeszcze brakuje, jednak nawet przy mocno rozogniskowanym obiektywie ustawienie ostrości rzadko zajmuje dłużej niż jedną sekundę. Warto jednak dodać, że zdarzają się przypadki, iż przy wyraźnym rozogniskowaniu system „nie wie”, w którą stronę ogniskować i w początkowej fazie daje się zauważyć ruch w odwrotnym kierunku. Wydłuża to co prawda proces ustawiania ostrości, jednak stosunkowo nieznacznie, bowiem system całkiem szybko „orientuje się” w swoim błędzie.
https://www.optyczne.pl/351.2-Test_a...nalność.html
Patrz, to dokładnie jak w Sony :lol:
A wytłumaczenie tego "fenomenu" jest dość proste...
ad.2. W EOS M50 takich przypadłości nie ma. Działa sprawnie AF z obiektywami EF-M, EF-S czy EF. Także DPAF jest już nieźle dopracowany.
Cytat:
Zamieszczone przez
RomanS
ad.2. W EOS M50 takich przypadłości nie ma. Działa sprawnie AF z obiektywami EF-M, EF-S czy EF. Także DPAF jest już nieźle dopracowany.
Nie wiem, może chodzi o rozmiar matrycy ?
jp