To co, przeładować, czy czekać? Ponoć D3 miało kłopoty z nowym firmware...
Wersja do druku
To co, przeładować, czy czekać? Ponoć D3 miało kłopoty z nowym firmware...
Przeładować, przeładować. U mnie przynajmniej działa spox. :-)
No to już - dżojstik działa. Jutro pogonię dzieciaki na testy AF ;)
Swoją drogą to chyba kuriozum że Canon coś gratis dodał do aparatu. Jak jeszcze wypuszczą update do 5D to całkowicie zburzą mój obraz świata ;-)
Czekać, chyba że ktoś żyć nie może bez tych dwóch pierdół, albo ma konkretne problemy z AF. "Jeśli nie zepsute to nie naprawiaj" :)
Kilka ciekawych uwag o pracy AF:
http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=27697200
Późno bo późno... ale i ja się dorzucę z wrażeniami po parunastu dniach używania :)
- Po pierwsze i najważniejsze: zmiana filozofii kontrolek (koniec z wariacjami na dwie ręce) - dla mnie porażka :(. "Stare" 1D były piękne, bo można je było ustawić tak, że przypadkowo nie miało prawa przestawić się nic (hint: grube rękawice, wiatr, aparat dyndający gdzieś tam). Pewnie, można się przyzwyczaić, kwestia gustu, ale dla mnie to jest zepsucie czegoś, co bardzo wyróżniało Canona pod względem obsługi.
Podobnie drobniejsze zmiany, np. obsługa tylnego LCD (ustawianie WB, jakości), przerzucenie ISO z lewej na prawo, zmiana "Preset AF" na "AF ON" (i nie da się w CF ustawić tak, żeby było w 100% "po staremu")... po co, kurcze, po co? 1DN miałem opanowane tak, że zmiana konfiguracji "przyziemnej" (Tv, ISO100, bez kompensacji) na "powietrzną" (Av, ISO400, +1EV) zajmowała mi poniżej sekundy - a tu się trzeba wszystkiego uczyć od nowa :(
Z pozytywów: joystick to jednak fajna rzecz.
- Bateria: to śmierdzi smołą i siarką, to są jakieś czary :shock: ;) Tak jak średnio podobał mi się pomysł zmiany NP-E3 na coś nowszego, tak po obyciu się z nowymi accu, jestem pod wrażeniem postępu jaki zrobili - zarówno pod względem pojemności jak i "yntelygencji". Tak powinno być od początku :)
- Wysokie ISO: w normalnych ("nie-ciemnych") warunkach jest super, praktycznie do 3200 jest bez zarzutu, a 6400 jest w 100% używalne. Przy czym mam na myśli raczej pochmurne popołudnia, oświetlone wnętrza itp - i kombinacje typu "podbiję do 3200 to mi czas skoczy do 1/640" :) W trudnych, ciemnych warunkach (łazienka :mrgreen:) 6400 jest już średnie, 3200 znośne, wszystko poniżej - OK.
- AF: u mnie działa :) i chyba tyle na ten temat. No, może rzeczywiście trochę szybszy od 1Dmk2N, ale nie jest to jakaś powalająca różnica. Trochę sobie dokręciłem "AF Adjustment" dla 100-400IS, bo domyślnie było trochę cośtam-focusa ;-)
- Nowe menu: idzie się przyzwyczaić :) nie jest to tak upierdliwa zmiana jak gałkologia. "Favorites" to dość przydatny wynalazek. BTW, oglądając review 450D zauważyłem, że chyba Canon standardyzuje obsługę na LCD w całym zakresie DSLR.
- Jakieś tam drobnostki: ekran, MPix, FPS itp. - no, są, działają ;)
Canon Europe rozpoczął program umożliwiający bezpłatne przedłużenie gwarancji na lustrzanki EOS-1D Mark III i 1Ds Mark III.
Program darmowego rozszerzenia gwarancji został wprowadzony w dwudziestu krajach europejskich, w tym także i w Polsce. Mogą skorzystać z niego aktualni użytkownicy aparatów Canon EOS-1D Mark III lub EOS-1Ds Mark III lub wszyscy Ci, którzy do 31 grudnia 2008 zakupią jedną z flagowych lustrzanek tego producenta. Do rejestracji w programie niezbędne jest podanie numeru seryjnego danego modelu oraz wypełnienie formularza dostępnego na stronie Canona.
Dowód zakupu aparatu wraz z wydrukiem potwierdzającym rejestrację w programie Canona uprawniają do korzystania z dwuletniej gwarancji na wyżej wymieniony sprzęt. Z darmowej oferty można skorzystać do 31 stycznia 2009.
http://www.fotografuj.pl/News/Darmow...Canona/id/1733
Przedłużyłem sobie gwarancję i tu UWAGA. W danych osobowych (Personal Details) jest rubryka Date of Birth. Zatem wpisałem swoją datę urodzenia. W rubryce Product Information żądają jedynie określenia typu aparatu (1D lub Ds) oraz numer seryjny. Nic więcej.
Po czym na koniec otrzymuję przedłużenie gwarancji z numerem referencyjnym oraz zapisem:
This gives you a total warranty period of two years from i tu widnieje data mojego urodzenia, grubo ponad 30 lat przed powstaniem systemu EOS...