Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Że co?! Jan wieszczy przyszłość smartfonom z pizdrykowatymi obiektywami, które działają nie na zasadzie fotografii obliczeniowej, ale dzięki fotografii obliczeniowej wspomagającej kaleki tor optyczny, podczas gdy Canon wprowadza nowe algorytmy do obróbki zdjęć wykonanych normalnymi aparatami. W sumie dobry pomysł, aby wycisnąć z matryc więcej soku, niż się męczyć z poprawianiem matryc, nie wiadomo tylko, czy to zaimplementują w aparatach, czy będzie to nowa wersja DPP za free, czy pójdzie to w chmury i abonamenty.
Od dawna piszemy o tym, że zaimplementowanie pewnych funkcji smartfonów w aparatach pchnie je jeszcze bardziej do przodu i dalej będą górowały nad smartfonami, ale może się okazać, że wystarczy lepszy soft zewnętrzny do tego sprzętu, co już jest, i na to samo wyjdzie.
Ja tak przeczytałem na szybko ostatnie dwie, trzy strony i powiem jedno... Jan się marnuje na tym forum. On powinien robić karierę w polityce. Jeszcze NIGDY nie widziałem kogoś, kto tak umiejętnie potrafi lawirować pomiędzy faktami, unikać odpowiedzi na proste pytania i odwracać kota ogonem...
No... Może J. Urban, ale to była klasa sama w sobie. Cała reszta współczesnych polityków, to są przy Janie żałośni amatorzy.
8 załącznik(ów)
Generalnie ten wątek sprowadza forum C-B do poziomu PUDELKA w którym ostatnio Edytka G. informowała o "miłości życia", miała zostać żoną... Bruce'a Lee.
Równie dobrze pasują tu piosenki Zenka M. jak również popularny w co poniektórych operach szlagier "Majteczki w kropeczki"
Co by nie mówić i pisać w tym wątku - jestem całkowicie pewien, że NIE DA SIĘ zrobić w portrecie zdjęć smartfonem ze względu chociażby konieczność używania określonej optyki celem osiągnięcia określonej GO i rozmycia planów, że o nieostrościach nie wspomnę i stałej konieczności kontroli światła:
Kolejny set z A7 III, czyli zdjęcia których smartfonem się NIE ZROBI
Załącznik 10902
Załącznik 10903
Załącznik 10904
Załącznik 10905
Załącznik 10906
Załącznik 10907
Załącznik 10908
Załącznik 10909
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Równie dobrze pasują tu piosenki Zenka M. jak również popularny w co poniektórych operach szlagier "
Majteczki w kropeczki"
Bo ten szlagier dzięki "muzyce obliczeniowej" stał się dziełem wybitnie operowym. :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Kolejny set z A7 III, czyli zdjęcia których smartfonem się NIE ZROBI
Ja tak wysoko nie podskoczę, bo nie mam nawet EF 85 mm f/1,8, żeby nie wspominać o jaśniejszych szkłach, ale byle 100 mm f/3,5 na FF, a nawet 200 mm f/5,6 na APS-C stawiają takie progi dla smartfonów, że nie mają one szans w podobnych ujęciach, i gdyby nawet ogniskowe w smartfonach rosły , i szczegółowość też, to takich separacji planów nie osiągną za chińskiego boga.
A tu JP się podnieca tym, że zdjęcia z alfy z obiektywem 200 mm i S23 wycelowanych na jakiś kościół w ODLEGŁOSCI KILKUSET METRÓW wyglądają podobnie :mrgreen:
Porównajmy może te sprzęty na dystansie 2-5 m, a nie na kilometrach, co?
Ale wszyscy zapominamy, że smartfony JESZCZE nie robią takich zdjęć. Ten pociąg jedzie szybko, więc jest to zapewne kwestia dni. Może nawet godzin...
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
W necie jest mnóstwo stron ze zdjęciami zrobionymi smarfonami, zwierząt w ruchu, samolotów, portretów itd. Wystarczy chceć zobaczyć. I to smartfonami ze starszą technologia foto.
Pokażesz konkrety?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Uważasz że spełnieni zawodowcy nie potrafią zrobić zdjęcie aparatem i smartfonem by porównac/pokazać i ocenić w wątku o porównaniu, uważasz że zamiast tego wolą hejtowanie ?
jp
Nie wiem nie jestem psychologiem żeby wnikać w takie kwestie ale skoro ludzie mający jakiś tam dorobek twierdzą, że się nie da to im wierzę.
1 załącznik(ów)
Tego smartfonem nie da się zrobić, próbowałem moim fotograficznym Pixel 6 Pro zrobić coś podobnego pod płotem w Ostrawie i nie dało się, wiem co piszę :)
Załącznik 10911
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Było ;)....
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Ale wszyscy zapominamy, że smartfony JESZCZE nie robią takich zdjęć. Ten pociąg jedzie szybko, więc jest to zapewne kwestia dni. Może nawet godzin...
Godzin ani dni nie ale na pewno wiele rzeczy da się zrobić wraz z rozwojem technologii.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Tego smartfonem nie da się zrobić, próbowałem moim fotograficznym Pixel 6 Pro zrobić coś podobnego pod płotem w Ostrawie i nie dało się, wiem co piszę :)
Załącznik 10911
Fajne zdjęcie.
Jest w S23U dostępne ustawienie Zdjęcie w ruchu już gdzieś wkleiłem opis z instrukcji.
Ale oprócz funkcji potrzebne jest też doświadczenie, nie mam
jp