Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
lysy1980
A co chcesz wiedzieć ?
Ja chcę wiedzieć czy dobiegaczka jest lepsza/gorsza/taka sama jak w 5dmk2
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
nie no Marcin, już nie idealizujmy, ergonomia jest w tej puszcze gorsza niż w 5 czy 7, tył moim zdaniem jest do **** zaprojetkowany i o ile przyzwyczaiłem się do powiekszania przyciskiemz lupką (pomaga ustawienie powiekszenia po przyciśnięciu przycisku do 1:1 do punktu ostrości) o tyle brak wb (jednak odczuwam), brak joysticka (muszę odrywać prawie oko od puszki żeby zmienić punk AF), jakieś dziwne absolutnie ustawianie punktów AF pokretłem górnym (że jak niedajboże jestem gdzie u góry na czujnikach AF to mi nie przeleci po wszystkich kręcąc górnym kółkiem tylko muszę zejść sterownikiem przy secie o jeden w dół żeby być na środku) wywalenie kosza na prawą stronę (najwieksza masakra ergonomiczna) to na szybko, a pewnie jak bym pomyślał to bym wymyślił wiecej rzeczy które mi przeszkadzają. Nie da się ukryć ,że egronomię ma ten aparat dla mnie wyraźnie gorszą niż 7D, nie przeszkadza to oczywiście w robieniu zdjęć ale też nie ułatwia...
Rojo, tu nic nie jest wywalone, ani przeniesione, ani nie "dziwne absolutnie ustawianie punktów AF pokretłem górnym ". To wszystko jest guzikologia żywcem z xxxD, plus dodatkowy wyświetlacz.
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
nie no Marcin, już nie idealizujmy, ergonomia jest w tej puszcze gorsza niż w 5 czy 7, tył moim zdaniem jest do **** zaprojetkowany i o ile przyzwyczaiłem się do powiekszania przyciskiemz lupką (pomaga ustawienie powiekszenia po przyciśnięciu przycisku do 1:1 do punktu ostrości) o tyle brak wb (jednak odczuwam), brak joysticka (muszę odrywać prawie oko od puszki żeby zmienić punk AF), jakieś dziwne absolutnie ustawianie punktów AF pokretłem górnym (że jak niedajboże jestem gdzie u góry na czujnikach AF to mi nie przeleci po wszystkich kręcąc górnym kółkiem tylko muszę zejść sterownikiem.
To czemu nie ustawisz sobie wybierania af tam gdzie przycisk set na krzyzaku?
Przecież to wtedy jest jak na joystiku góra dół i na boki a nie pitolic sie z kółkiem... WB nigdy nie użyłem bo robię foty w raw.
Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Niewiele, toteż ten parametr odpuszczam. Chociaż w wartościach bezwzględnych lepiej mieć migawkę 1/8000 z 150000 cykli niż taką jak w 6D.
A to zależy bo w cenie jednej puszki możesz mieć dwie, wymiana migawki to pewnie okolo 1tys wiec cena i tak niska...a zresztą co tu porównywać mkIII to inny segment prawie za dwa razy taką kase.
Nie, ale... Ja po prostu lubię sztywne, ciężkie puszki. I moje LUBIENIE ma tu znacznie większe znaczenie niż realne ZAGROŻENIE :) .
Znów piszesz coś wyssanego z palca bo roznica w wadze jest około 100g z tego co pamiętam i mając doiero dwie puszki w obudwu dloniach jesteś w stanie to odczuć. I przecież to że gorna część to plastik to nie sprawia że puszka nie jest sztywna bo gdyby o tym nie mowili to ciężko by bylo się domyślić :)
Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Czekam na informację, że AF na bocznych spisuje się dobrze w kościele i na ciemnej sali weselnej. Cała reszta jakby dla mnie stworzona, puszka idealna na podróże :)
będę brał :)
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Czekam na informację, że AF na bocznych spisuje się dobrze w kościele i na ciemnej sali weselnej. Cała reszta jakby dla mnie stworzona, puszka idealna na podróże :)
będę brał :)
yyy.... no my też czekamy :). Wydaje mi się, że jeśli chodzi o wesela to trzeba będzie skupić się na centrum... ja w sumie zawsze przekadrowuje. Niczym wybiore punkt to już pozamiatane ;)
Co do ergonomii to decydowanie najważniejszym czynnikiem przy jej ocenie są przyzwyczajenia, wiec niemal każdy będzie miał coś od siebie do powiedzenia.
Posiadałem wcześniej puszkę 60D, która ma niemal identyczny układ co 6D. I jak dla mnie jest bardzo OK. Palce same chodzą po obudowie i trafiają we właściwe guziki. Jeszcze mam problem z lupką, ale powoli zaczynam doceniac to rozwiązanie.
A obudowa jest naprawdę sztywna, pomimo górnych elementów z tworzywa. Co ważne, jest to bardzo dobrej jakość materiał.
Po przesiadce z 1Ds2 ergonomia musi być fantastyczna w 6D :D
Cytat:
Zamieszczone przez
lysy1980
Znów piszesz coś wyssanego z palca bo roznica w wadze jest około 100g z tego co pamiętam i mając doiero dwie puszki w obudwu dloniach jesteś w stanie to odczuć. I przecież to że gorna część to plastik to nie sprawia że puszka nie jest sztywna bo gdyby o tym nie mowili to ciężko by bylo się domyślić
Po pierwsze... Różnica 100 gram między 6D, a czym? Bo jakoś nie pisałem o aparacie, do którego porównuję jego masę. Poza tym opisywałem moje subiektywne upodobania, nie narzucając nikomu ich słuszności, więc nie wiem, czy powinieneś to komentować. O gustach się wszak nie dyskutuje.
Po drugie... Nie życzę sobie niedokładnego cytowania tego co piszę. Środkowe zdanie, które cytowałeś rzekomo po mnie - NIE POCHODZI Z ŻADNEGO MOJEGO POSTU. Ciekawe i kreatywne podejście do dyskusji...
Kolega Łysy1980 chyba się pomylił i zapomniał zakończyć cytatu dodając swoją odpowiedź (przynajmniej tak to wygląda), więc raczej nie chodziło mu o manipulowanie Twoimi słowami, na prawdę trochę dystansu :D
Zacząłem mocno zastanawiać się nad 6d po tym jak wyszły problemy z syfem i af-em w d600 który już planowałem kupić, dlatego dołączam się do prośby kolegów i o stwierdzenie jak słabe jest servo w tym aparacie- bardzo, troche, czy na zasadzie mogło by być lepsze? Ergonomia raczej mi nie będzie przeszkadzała gdyż do tej pory pracowałem na puszkach niższej klasy, a cała reszta wygląda obiecująco, lecz servo jest dla mnie dość ważne -fotografuje m.in kolej a tam dynamiczne sceny się trafiają.