Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp
Tak se pane ne da. :)
Pomijajac to ze kostka z fotocela nie dziala, to 588tka na tej kostce nie bedzie dzialac jako master.
Cytat:
YONGNUO ST-E3 Niestety kupiłam Canona 5 D MARK III i dopiero doczytałam, że moje Yongnuo tego modelu nie obsługuje
Mozesz podac gdzie doczytalas? St-E3 to dosc nowy produkt i na 99% powinien dzialac z mk3.
Zadam troche glupie pytanie (bo wyglada ze juz uzywalas ST-E3 z inna puszka), czy wiesz ze ST-E3 (lub kostka z fotocela) to optyczne sterowniki i nadajnik musi "widziec" odbiornik (mniej wiecej, bo przy bialych scianach, w standardowym pomieszczeniu nie ma potrzeby zachowania "toru optycznego").
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
YN ST-E3, jest kompatybilny tylko z 600EX-RT
Przy transmisji radiowej, poniewaz starsze lampy C nie maja wbudowanego odbiornika radiowego, tylko IR
Cytat:
Zamieszczone przez Fotopstryczek
Cytat:
T w o - w a y 2 . 4 G r a d i o c o m m u n i c a t i o n , f u l l y compatible with ST-E3-RT/600EX-RT
nie ma tam "only"
Chcesz powiedzieć, że ten nadajnik obsługuje IR starszych Canonów? :shock:
Pisałem do Yongnuo, czy przewidują dodanie wsparcia RF-603 i sterowanie mocą YN-560 III. Uzyskałem odpowiedź, że działa tylko z 600EX-RT.
Odszczekuje: St-E3 nie obsluguje transmisji IR, tylko radio.
Dziala ze wszystkimi Speedliteami Canona posiadajacymi odbiornik radiowy, czyli tylko C600EX-RT.
Sorry za zamieszanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Mozesz podac gdzie doczytalas? St-E3 to dosc nowy produkt i na 99% powinien dzialac z mk3.
Zadam troche glupie pytanie (bo wyglada ze juz uzywalas ST-E3 z inna puszka), czy wiesz ze ST-E3 (lub kostka z fotocela) to optyczne sterowniki i nadajnik musi "widziec" odbiornik (mniej wiecej, bo przy bialych scianach, w standardowym pomieszczeniu nie ma potrzeby zachowania "toru optycznego").
Zamieszczone przez
Usjwo
Pomijajac to ze kostka z fotocela nie dziala, to 588tka na tej kostce nie bedzie dzialac jako master....
Zamieszczone przez
canonac
A jeśli podepnę dwie fotocele, pod każdą systemową, to ma szansę jakkolwiek zadziałać?
Tak, ale ustaw obie w tryb manualny i reczenie musisz ustawiac moc
A yn-622 wpięty w sanki aparatu i w niego wpięty navigator nie zadziała ? Ja przetestowałem takie wyzwalanie z jakimś tanim wyzwalaczem radiowym z afe i działało bez problemów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Tak, ale ustaw obie w tryb manualny i reczenie musisz ustawiac moc
A możesz polecić jakąś sprawdzoną fotocelę? Może ta co mam jest uszkodzona, że nawet ona nie zadziałała...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
feder
A yn-622 wpięty w sanki aparatu i w niego wpięty navigator nie zadziała ? Ja przetestowałem takie wyzwalanie z jakimś tanim wyzwalaczem radiowym z afe i działało bez problemów.
Hm... jesteś na 100% przekonany, że to by zadziałało? Czy ktoś jeszcze próbował takiego rozwiązania? Niby są sanki na tym yn-622...
Niektóre wyzwalacze dają się stackować - np. Phottix ponoć działa założony na YN. Niestety nie wiem jak będzie działał Nawigator - jeżeli ma tylko jeden bolec na sankach, to powinien działać bez problemów.
Na pewno bez problemów działają w ten sposób proste wyzwalacze radiowe - sprawdziłem to podczas kilku sesji z dwoma różnymi modelami. Niestety nie pamiętam modeli - jeden był kupowany w AFE, ale nie pamiętam modelu ani producenta.