Z tego co słyszałem trzeba napisać podanie że zwrot vat też przeznaczymy na działalność. I wtedy nie trzeba go zwracać. Inna sprawa że w wypadku zwrotu VAT kontrole skarbowa masz na pewno ;)
Tapnięte z mojego SGS III ♡
Wersja do druku
Z tego co słyszałem trzeba napisać podanie że zwrot vat też przeznaczymy na działalność. I wtedy nie trzeba go zwracać. Inna sprawa że w wypadku zwrotu VAT kontrole skarbowa masz na pewno ;)
Tapnięte z mojego SGS III ♡
Witam ;) Chcę otworzyć własne studio fotograficzne. Dowiedziałam się wielu ciekawych informacji, ale zastanawia mnie jedno: czy fotograf musi posiadać kasę fiskalną? Mam na myśli robienie sesji dziecięcych/osobistych/okolicznościowych.
Odpowiedz brzmi "to zależy".
udaj się do księgowego i on ci wszystkie warianty wytłumaczy.
Pisane z tel, sorki za literówki.
Kończy mi się właśnie umowa z UP, tzn.rok prowadzenia działalności już minął, teraz chcą tylko papierki ze skarbówki, z ceidg i z zusu, na potwierdzenie że te 12 msc. prowadziłem ten interes a potem umowa wygasa.
Tak btw.chore, przecież w ceidg jest info że działalność była prowadzona ten rok bez przerw, ale dobrze.
Został tylko kwitek z US, pewnie dostanę go w poniedziałek, zanoszę i koniec umowy.
Teraz do czego dążę: mam w tej chwili już dogadaną super ofertę na Canona 5D mark 3, a gościu chce się zamienić na kamerę którą brałem z dotacji + moja dopłata 500 zł.
Była kontrola w listopadzie, w ogóle się nie znali na sprzęcie foto-video, żadnych zdjęć nie robili, a numery seryjne im mówiłem "na gębę", nawet nie patrzyli czy się zgadzają. Dali świstek, że wszystko jest w porządku bez zastrzeżeń i poszli w długą.
Jak myślicie, mogą jeszcze przyjechać na praktycznie 4 dni przed końcem i wykryć ten przekręt, czy jeśli na dniach umowa przejdzie do historii to mogę spać spokojnie? (z "wtyków" wiem że w tej chwili mają na głowie jakieś 50 innych umów do zamknięcia, więc wątpię by im się chciało tu pchać znowu bez powodu).
To minął czy nie?
Jeśli chcesz spać spokojnie to co za problem poczekać te 4 dni?
--- Kolejny post ---
O ile się nie mylę to wszelkie zaświadczenia powinieneś załatwiać PO 12 miesiącach prowadzenia działalności. Data zawarcia umowy z UP nie ma większego znaczenia bo działalność mogłeś otworzyć później.
[QUOTE=aptur;1338594]To minął czy nie?
Minął 4 grudnia
Jeśli chcesz spać spokojnie to co za problem poczekać te 4 dni?
Ano taki, że gościu ma sporo ofert na to body i dał mi czas do soboty, potem sprzedaje normalnie.
O ile się nie mylę to wszelkie zaświadczenia powinieneś załatwiać PO 12 miesiącach prowadzenia działalności. Data zawarcia umowy z UP nie ma większego znaczenia bo działalność mogłeś otworzyć później.
No i załatwiłem wszystko 5 grudnia, został jeden kwitek do doniesienia.