Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
A gdzie my tych ludzi mamy szukać i po co, jak mamy Ciebie, a ty masz smartfona?
Ja swoje już zrobiłem, 10 par zdjęć A7R3 i S23U o porównywalnej rozdzielczości, dla mnie sprawa jest oczywista.
Dobrze by było skoro jesteście tacy aktywni byście coś zrobili na TAK a nie zasłaniali się bezsensowanie np. brakiem smartfona. Wtedy Wasze uczestniczenie w wątku o porównaniu aparatu ze smartfonem będzie miało jakiś sens, Wasze wypowiedzi będą wreszcie wiarygodne
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ja swoje już zrobiłem, 10 par zdjęć A7R3 i S23U o porównywalnej rozdzielczości, dla mnie sprawa jest oczywista.
Dobrze by było skoro jesteście tacy aktywni byście coś zrobili na TAK a nie zasłaniali się bezsensowanie np. brakiem smartfona. Wtedy Wasze uczestniczenie w wątku o porównaniu aparatu ze smartfonem będzie miało jakiś sens
jp
Chyba to jednak nie nam zależy na udowadnianiu, że aparatami da się robić takie same zdjęcia, jak smartfonem, nieprawdaż?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
Ale teraz to się żalisz , czy chwalisz opowiadając nam o swoim nudnym życiu?
Bo aby chwalić się swoimi pseudo-popłuczyno foteczkami to raczej wybrałeś zły adres - dla mnie sprawa oczywista.
4 załącznik(ów)
Weź Janie zrób takie zdjęcie tym smartfonem, żeby nie było na nim dokładnie widać, co się dzieje na drugim końcu Polski, a resztę świata to już Ci odpuszczę.
Załącznik 10875
Załącznik 10876
Załącznik 10877
--- Kolejny post ---
Załącznik 10878
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Chyba to jednak nie nam zależy na udowadnianiu, że aparatami da się robić takie same zdjęcia, jak smartfonem, nieprawdaż?
To co napisałeś precyzyjnie definiuje Wasze stanowisko, Wasze podejście, Wasza zachowanie w tym wątku.
Potrzebujecie wroga, musicie hejtować, zwalczać by być dobrego mniemania o sobie ?
Nie twierdzę, nie jest moim celem dowodzenie że smartfony robią lepsze zdjęcia od aparatów.
Mam dobry aparat i dobre obiektywy i nie zamierzam wybranych sztuk się pozbywać.
Interesuje mnie rozwój nowej technologii tworzenia zdjęć, uczę się tej technologii i jej możliwości, sam jestem zaskoczony jak bardzo są duże.
W "pionie" trzyma mnie to czego nauczyło mnie życie że przenoszenie doświadczeń, wiedzy, wnioskowania z jednej technologii na inną jest obarczone dużym ryzykiem.
Prawdą jest że możliwości optyki obliczeniowej zastosowanej w smartfonach 2023 w jakości technicznej zdjęć są już teraz w wybranych obszarach zbliżone/porównywalne do aparatów.
To fakt a ignorowanie czy fejkowanie faktu to intelektualne samobójstwo.
jp
5 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To co napisałeś precyzyjnie definiuje Wasze stanowisko, Wasze podejście, Wasza zachowanie w tym wątku.
Potrzebujecie wroga, musicie hejtować, zwalczać by być dobrego mniemania o sobie ?
jp
@jan pawlak
Nie masz zielonego pojęcia o fotografii, nie masz podstaw o zależnościach trójkąta ekspozycji, nie umiesz obsługiwać aparatu fotograficznego używając w profesjonalnym aparacie fotograficznym A7R3 funkcji AUTO (AUTO-ISO w pomieszczeniach ustawionym na wartość 51.200 ISO oraz używasz zielonego programu dla dzieci i ustawiasz ostrość na dole kadru pod nogami pokazując później jakie złe zdjęcia wychodzą z profesjonalnego aparatu fotograficznego), robisz żenująco słabe zdjęcia, którymi próbujesz uzasadnić swoje kocopoły wyssane z palca "udowadniając", że cała reszta świata nie ma racji bo Ty uwierzyłeś w slogany reklamowe producentów smartfonów :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Prawdą jest że możliwości optyki obliczeniowej zastosowanej w smartfonach 2023 w jakości technicznej zdjęć są już teraz w wybranych obszarach zbliżone/porównywalne do aparatów.
jp
@jan pawlak - przede wszystkim nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz oraz potrafisz ich używać w poprawnie złożonym zdaniu. Każda Twoja wypowiedź w tym wątku nie ma nic wspólnego ze "stanem optyki obliczeniowej zastosowanej w smartfonach 2023" :roll:
Prawda i fakt są takie, że nie masz zielonego pojęcia o fotografowaniu i obsłudze aparatu fotograficznego a uczysz innych. Chroń nas Panie od takich wykładowców.
Załącznik 10882
Załącznik 10886
Załącznik 10883
Załącznik 10884
Załącznik 10885
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
To zrób.
Ja pisałem do Jana, aby spróbował do porównania zrobić podobne, bo takie może zrobić bez szukania modelek/zwierząt/samolotów :)
Ja nie napisałem, że można :) :) :)
A tak w ogóle czytając ostatnie odpowiedzi Pana Jana, to jakoś idealnie pasuje pewne powiedzenie na temat dyskusji, którego autorem jest podobno Mark Twain.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nie twierdzę, nie jest moim celem dowodzenie że smartfony robią lepsze zdjęcia od aparatów.
Mam dobry aparat i dobre obiektywy i nie zamierzam wybranych sztuk się pozbywać.
Interesuje mnie rozwój nowej technologii tworzenia zdjęć, uczę się tej technologii i jej możliwości, sam jestem zaskoczony jak bardzo są duże.
W "pionie" trzyma mnie to czego nauczyło mnie życie że przenoszenie doświadczeń, wiedzy, wnioskowania z jednej technologii na inną jest obarczone dużym ryzykiem.
jp
Jak na razie to woda z kranu jest bardziej zbliżona do Coca-Coli, niż fotografia obliczeniowa do normalnej, a "w pewnym zakresie" to nawet Trabant dorównuje Lamborgini, no bo przecież oba jeżdżą i **** wożą :mrgreen:
My nie potrzebujemy wroga ani nie musimy nic udowadniać- to Twoje zachwyty nad fotografią obliczeniową brzmią jak zrównywanie Trabanta z Lamborgini, a to, że tylko w pewnym zakresie, jest małym druczkiem, jak na umowie kredytowej, no i myśmy się doczytali tego małego druczku.
No więc pokazujemy obszary zastosowań normalnej fotografii, gdzie obliczeniowa rady nie daje, i nigdy nie da, bez tworzenia sztucznych- i sztucznie wyglądających- efektów cyfrowych, a ergonomia smartfona- a właściwie jej brak- nigdy nie pozwoli na takie nim operowanie, na jakie pozwala dedykowany sprzęt fotograficzny.
Nas życie nauczyło, że masła się nie zastępuje po całości margaryną, i trzymamy się Ziemi, a nie bujamy w obłokach. Fotografia to optyka i światło, a nie matematyka-. to rzeczywisty obraz tworzony przez fotony po przejściu drogi optycznej, a nie inter- lub ekstrapolacja tego obrazu; to nie jakieś szacunki, wróżby, domniemania czy prognozy.
Fotografia to nie tylko ostrość i szczegółowość, ale także- a nawet przeważnie- nieostrość planów i charakter tej nieostrości zależny od użytej optyki. Co więc ma tu do powiedzenia fotografia obliczeniowa, bo nie słyszę?
A więc wlazłeś, Janie, do Trabanta z podrasowanym silnikiem, ale to jeszcze nie jest Lamborgini, nawet gdy silnik jest od niego.
Sprawa jest przykra. Zapytałem wybitnej sztucznej inteligencji, reprezentowanej przez chatgpt, według jej stanu na 2023 co sądzi o Samsung s23 ultra. I proszę jaka odpowiedź:
I'm sorry, but there is no Samsung S23 Ultra. The closest Samsung phone to that model number is the Samsung Galaxy S21 Ultra, which is a high-end Android smartphone released by Samsung in January 2021.
Wydaje się, że dyskusja o AI z AI ma tyle sensu, co dyskusja z JP. Są w podobnej fazie rozwoju.
1 załącznik(ów)
Co tu gadać...
Załącznik 10890