to znaczy nie wiesz co to jest??
Wersja do druku
To znaczy nie
tryb ciągły pracy AF
Aaa to znam i stosuję nagminnie a zwłaszcza na początku zabawy potem mniej jak już nie mają sił tańczyć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Canonowcy tego nie mają? "o maj god"
Co jakiś czas dowiadujemy się, że Canonem to zdjęć robić nie da. Widać koniecznie trzeba przejść na ciemną stronę mocy. Tak jak mój kumpel. Kopę lat robił C, teraz się tego wstydzi... tylko jakoś nie zauważyłem, żeby zaczął robić lepsze zdjęcia, pomimo niewątpliwej "lepszości" N nad całym pozostałym chłamem pseudofotograficznym :D
No to świadczy tylko o koledze, że może by grabie do ręki wziął... zamiast aparatu.
eh kiedy nadejdzie taki postęp technologiczny ze aparat sam pójdzie zrobi zdjęcia i sam zrzuci na kompa a komp sam obrobi eh leżałbym i pifko se siorbał :) :P
No jak to? Ja tam znam kilku takich aparatów. Na szczęście nie robią zdjęć za mnie :D
Widać że specyficzny żart nie ma tu miejsca. Pozdrawiam już na poważnie
Jutro mam zaszczyt pstrykania ślubu... (znajomych) sprzęt jaki będe dysponować to:
400D + 50/1.8 + 17-50 tamron /F.2.8 + ex580
plener młodzi życzą sobie w dzień ślubu aczkolwiek jest szybko ciemno, więc myślę że owy sprzet powinien się spisać w warunkach pogodowych. Sala jest z białym sufitem także nie ma źle i nie jest dosyć wysoka. Za to przypuszczam że kościół chyba tylko ratuje mnie lampa na wprost... Jakie wasze odczucia co do powyższego?
Fajnych masz młodych :D
W czwartek swieto to z tego tez Mlodzi korzystaja ;)
no niestety środa... wesele o 11:30 lLecz jak wiadomo o 15 już jest pozamiatane na plener,a ten moze trwać i 2 H ,lecz się upierają ,aczkolwiek zależne wszytko od pogody. Dla mnie najważniejsze będzie chyba wykonanie go po weselu w godzinach do południa... Wszystko wyjdzie w praniu. Sprzęt już gotowy. Kościół iso 800 ,czas 1/80 - moze i niżej... na początek tamron i lampa
Welese mówisz o 11:30... A kiedy ślub?
Boze chlopie i ty chcesz slub robic? Lepiej niech sie mlodzi o cod modla!
Jak na 50siatce nie utrzymasz czasow 1/80 to zapomnij o ostrych zdjeciach i mowie tu o statycznych scenach. Wez ty sobie lepiej jakis poradnik dla poczatkujacych przeczytaj bo sprzet da rade ale ty nie.
Dużo ludzi mówi że to był "sceniczny żart" a później przychodzą do nas młodzi i mówią czy da się coś z tego naprawić bo to jest ich jedyna pamiątka a fotograf się uczył na nich.
Ślub we środę, na którym byłem, odbywał się w wielkim pośpiechu i atmosferze skandalu, jakich nie powstydziliby się scenarzyści wenezuelskich seriali. W tej sytuacji, najistotniejsza więc była sama ceremonia. Zarówno fotograf, jak i cała reszta tzw. "oprawy" była organizowana na szybko i bez przebierania/wybierania/decydowania, bo nie było na to czasu.
Podejrzewam, że dzisiejszy ślub może mieć bardzo podobny przebieg. Jestem pewien, że młodzi będa się cieszyć z każdych zdjęć, nawet tych trochę nieudanych. Życie pisze bardzo ciekawe i zaskakujące scenariusze.
Kamerun czy ja to wiem ,czy on taki profi był...?:roll: Lecz z pewnością jestem zadowolony z wesela, sala praktycznie cały czas jasno .Kamerun własnie kręcił materiał i musiał mieć cały czas jasno.. więc iso 400/800 jak najbardziej wystarczalne. Dało się przymknąć czasami do F4 tamrona i czasy z rzędu 1/30 do 1/60 dało się uzyskać.. Też parę zdjęć wykonanych było na iso 1600.
Też chętnie obejrzę Twoje wypociny...
Skąd ta złośliwość? Kąśliwe uwagi? Najwyraźniej niektórzy urodzili się z zestawem wbudowanych w oko eLek i niesamowitym zmysłem i kunsztem fotograficznym. Kolega Zbyszko666, to pewnie za dużo nie wie, ale moim zdaniem chwała mu za to, że pyta. Ilu znacie takich co wszystkie rozumy pozjadali a robią śluby amatorskim body z podczepionym kitem? I robią to regularnie od paru lat, więc zarabiają na tym.
Rozumiem zniecierpliwienie co niektórych, ale Panowie, skoro macie wiedzę, którą chcecie się podzielić za darmo, to piszcie tu konkrety, na tą za którą chcecie kasę zapraszajcie na warsztaty. Po co kogoś obrażać.
Czytam parę forów i nasze jest wyjątkowe na pewno pod jednym względem. Złośliwość... Czytam też forum N. Nie mam zamiaru się przesiadać sprzętowo, ale tam dużo bardziej merytorycznie się dyskutuje. Smutne :???:
blackninja chyba zle kolegow zrozumiales bo dla mnie "na pozarcie" czy "wypociny" to normalny forumowy zargon a nie zlosliwosci.
Tak jak dinderi już napisał źle nas zrozumiałeś i nic złego w tym nie jest że chcemy zobaczyć jak kolega sobie poradził np: przy czasie 1/30 i tyle...
ok, "na pożarcie" ma chociaż element humorystyczny, ale słowo "wypociny" nie kojarzy mi się zbyt dobrze. Tym gorzej świadczy to o forumowym żargonie, jeżeli to słowo ma tu pozytywny wydźwięk.
Poza tym nie wiecie jak wygląda zdjęcie na 1/30 sek? :D Jeżeli fotografujący świadomie użył takiego czasu, to wygląda tak jak chciał zapewne. Wam to się nie musi podobać, jemu może. Mi się zdarza użyć czasu 1/8 sek i co? Jest tak jak chciałem.
Pozdrówka.
Dużo ciekawych info.
To ja może dołączę swoje pytanie,
Mam do dyspozycji około 7000 zł, chciałbym zainwestować w szkiełka pod 5dII głównie śluby, ale również poza weekendami wykonuję niewielkie sesje beauty & fashion ( że tak pro-żargonem zarzucę).
Za te pieniążki chciałbym coś sensownego kupić, na dwie stałki L mi nie starczy. Myślałem o 1 zoomie i do tego stałka( a z czasem zmiana na stałki ale czymś trzeba pracować) myślałem o :
a --- 16-35 II + 50 mm 1,4
ale po dokończeniu "epopejii systemowej" zbiłem się z tropu i stwierdziłem, że
b --- 24-70 + 85mm 1,8 , będzie trochę lepiej.
Może macie jakieś sugestie ??
A może S20 1.8 + C28 1.8 + C50 1.4 + C85 1.8. Jak dla mnie całkiem przyjemny zestaw.
Do opcji a,b dodałbym
c: 24L + 50 1.4 + 85
Co Ty masz takie ciśnienie na oglądanie zdjęć innych osób? Ciągle tylko wrzuć, wrzuć... A proszę Cię bardzo http://img826.imageshack.us/gal.php?g=0132img6994.jpg
Zdjęcia sprzed dwóch lat. Zrobione testowo. Niestety tu masz tylko 1/13 i 1/15. Nie chce mi się szukać na płytach tych zdjęć zrobionych na 1/8 sek, ale gwarantuję Ci, że nie są gorsze. Bez lampy rzecz jasna. Sprawdzałem ile utrzymam. Zrobiłem kilka fotek na takich ustawieniach, nie całość rzecz jasna. Exify zachowane, możesz sobie pooglądać. Kościół św. Jana Chrzciciela w Malborku, kto był ten wie jak tam wygląda. Zlecenie wyjazdowe. Nie moje miasto a w tym kościele byłem pierwszy raz.