Zgadzam się z Krzychem. Jak na długie wycieczki to Nature czy Photo Trekker są świetne. Wygodne, pojemne i można do nich podpiąć drugi plecak na jedzenie i jakąś kurtkę. Jak się chodzi samemu dużo to bardzo wygodne rozwiązanie.
Wersja do druku
Zgadzam się z Krzychem. Jak na długie wycieczki to Nature czy Photo Trekker są świetne. Wygodne, pojemne i można do nich podpiąć drugi plecak na jedzenie i jakąś kurtkę. Jak się chodzi samemu dużo to bardzo wygodne rozwiązanie.
do rad kolegów dodam jeszcze jedną - nie bierz 85mm w góry :) 70-200 spokojnie Ci wystarczy...
Polecam przed zakupem sprawdzic ile te plecaki waza. Prosta zasada im mniej sie nosi tym czlowiek mniej zmeczony, a mniejsze zmeczenie to lepsze zdjecia.
Ze swej strony polecam Karrimora. Jesli chodzi o plecaki to klasa sama w sobie. Jesli ma byc lekki to np ten:
http://www.karrimor.com/SS08/Airspace%20lite%2025.htm
Jesli martwisz sie o sprzet to kup dodatkowa karimate, potnij i przy pomocy tasmy zrob pojemniki na obiektywy. Lekkie i proste
To mam konkretne pytanie o plecak "PHOTO TREKKER CLASSIC" - wybrałem się dzisiaj do miasta i wstąpiłem do sklepu - jest do kupienia taki własnie plecaczek nowiutki za (jak dla mnie ;) ) 350 złotch - bo leży na wystawie już bardzo długo i sprzedawca chętnioe zwolni miejsce - ale jak napisałem sztuka nówka.. czy ktoś ma doświadzczenia jesli chodzi o z taki plecak?
Mini Trekker to plecak starej generacji jeśli chodzi o wentylację pleców. Współczesne systemy np firmy Deuter stosowane we wszystkich typach plecaków to inny świat. Od lat używam na rowerze Deuter Race X Air i siatka plus poduszki działa idealnie. Z Mini Trekkerem chodziłem latem po Alpach Włoskich i Austriackich a na co dzień po Karkonoszach i rzeczywiście lepi się do pleców. Trochę pomaga stosowanie odzieży z zaawansowanych tkanin (ja używam koszulek z Coolmaxu) ale wentylacji rzeczywiście nie ma. Ponieważ prawdziwym problemem dla mnie był statyw (Manfrotto 055 + solidna głowica), zwłaszcza na zejściach, to plecakiem zbyt się nie przejmowałem. Teraz marzy mi się plecak z wentylacją i solidnym mocowaniem tego cholernego statywu. W ofercie Lowe Pro nic takiego nie widzę - na razie.
Teraz popatrzyłem, że Tamrac seria Expedition posiada pewne cechy systemów wentylacyjnych na plecach ale jak działają w praktyce... Może ktoś już się skusił.
Z doświadczeń rowerowych wydaje mi się na oko, że kanały wentylacyjne są u nich trochę mizerne.
A ja polecam na rower Lowepro Slingshot 200:)
Po zapięciu drugiego paska jest bardzo stabilny na plecach, a dzięki temu, że ma stosunkowo małą powierzchnię plecy się bardzo nie pocą. Najlepsze jest to, że nie trzeba go ściągać żeby wyjąć aparat - odpinasz zatrzask, robisz siup i aparat jak na tacy ląduje na brzuszku:)