Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp
Mam pytanko, czy można wyzwolić 2 systemówki (430 EXII i YN 560) puszką 60D. Próbowałem różnych nastaw, lecz nie widać zarejestrowanego błysku od 560. Żeby odpalić 430 muszę uruchomić tryb bezprzewodowy, i testując dwa ustawienia, lam. zew. i lam. zew. + wbudowana, obie ustawione na manual. YN560 na S1 widać, że błyska lecz klatka tego nie rejestruje, S2 wcale nie błyska. Nie testowałem jak będzie przy TTL, gdyż nie interesuje mnie takie rozwiązanie. Jak wyłączę tryb bezprzewodowy to 560 bez problemy się synchronizuje. Jest to obejścia, czy konieczny jest zakup wyzwalaczy? Czy błysk z puszki jest temu winien, nie wiem czy dobrze myślę 560 powinna zastać wzbudzona błyskiem 430?
YN560 (w S1) powinna się wzbudzać przy pierwszym błysku niezależnie z której lampy pochodzi. Ponieważ nie ma jej na zdjeciu możan oczekiwać że odpala za wcześnie, czyli po błysku wbudowanej. W trybie S2 lampa powinna odpalić na drugi błysk, ponieważ nie błyska wcale to zakładam że C430 odpala jeszcze w trakcie błysku wbudowanej i dla YN560 jest to caly czas jeden błysk (traktowany jako pomiarowy) i lampa czeka na błysk roboczy. To są takie moje dywagacje, wynikające ze znajomości YN560, nie wiem natomiast jak działa wireless master w 60D, wiec może nie do końca tak to wygląda.
Dzięki za sugestie, to było to. Dziś wykonałem test, tak ustawiłem YN560 aby błysk z puchy jej nie wzbudzał, następnie włączyłem C430 tak aby odpalał 560. W tej konfiguracji widać już oba błyski, no niestety w praktyce takie ustawienie lamp nie będzie możliwe.
Teraz pytanie która wersja wyzwalacza poprawnie współpracuje z 60D, YN603C1 czy YN603C3 w kilku sklepach są sprzeczne opisy a zależy mi też wężyku spustowym?
C1 - wejście na minijacka
Witam
Musisz zakupić fotocelę z funkcją rozpoznawania przedbłysku.
Jednak o wiele łatwiej będzie chyba kupić jakiś aparat z gorącą stopką.
Który z systemów bezprzewodowych da mi możliwość zdalnej manualnej regulacji mocy lampy z poziomu menu aparatu lub pilota na aparacie?
Z całą pewnością Pixel King.
yn-622C przekazuje nastawy manualne z menu :)