Sfocić kreta ze śledzeniem oka i to przy pracy pod ziemią - to powinno być kryterium przy wyborze sprzętu ;)
Wersja do druku
Jest w aparatach pole do rozwoju: moduł AF śledzenia ucha u nietoperzy. Canon EOS R5 mk DCLXVI już powinien to mieć.
Do wielu uczestników. Sugeruję skończyć z popisywania się swoim dowcipem. Szkoda wątku. OT o fotografii to jednak co innego niż robienie sobie jaj.
pewnie kogoś pominąłem ale dzięki za odzew bo to prowokuje do jakiejś rozkminy moich wysublimowanych ;) problemów, długo mi zeszło ale znalazłem moment czasu i pochyliłem się jeszcze raz nad wężykiem, wyzwalaczem ir i aplikacją bo mój oryginalny (czyli nie kundel) węzyk za kupę kasy :mrgreen: z najbadziej idiotyczną wtyczką jaką widziałem (jedyna zaleta że we wszystkich moich korpusach ta wtyczka jest taka sama) chyba całkowicie wyszionął ducha, znaczy ta wtyczka (która jak kazdy widzi działać sensownie długo nie ma prawa) padła - a teraz podsumowanie
1. wężyk jak działa to działa poprawnie (w przypadku gdy af został odpięty od spustu i przypiety na af-on) tzn. nie wlącza af po naciśnięciu przycisku
2. wygrzebałem ira i kupiłem bateryjkę - ir remote działa tak samo jak wężyk (wbrew temu co pojawiło się w wątku) i nie włącza af po naciśnięciu przycisku (jak nie ma af na spuście) - więc działa tak jak powinien - brak programisty i analityka zaskutkował poprawnym działaniem :mrgreen: ir remota
3. aplikacja pozwala na wyświetlenie Af-buttona (obok przycisku spustu) nie wiem czy tak było zawsze bo były jakies aktualizacje aplikacji (jeśli komuś sie nie łączy po aktualizacji to należy usunąć telefon z połaczeń na aparacie i aparat z połączeń na telefonie, sparować ponownie i wszystko zacznie hulać jak burza) co powoduje że jak się naciśnie przycisk spustu to af nie jest wyzwalany (w końcu)
więc odszczekuję moje odszczekiwanie aplikacja może działać prawidłowo - równie prawidłowo jak wężyk czy ir ;)
teraz jeszcze tylko muszę kupić kolejny wężyk z idiotyczną wtyczką bo z aplikacją działa mi tylko R5 lub przetestować pilota ir na pozostałych korpusach
Czy do R5 dodadzą AF w video jaki mamy w nowych puszkach (nie szuka ostrości jeśli obiekt wyszedł z kadru). Jak obstawiacie?
jeśli muszę to obstawiam ze nie dodadzą bo ten korpus dał im po ..... jesli chodzi o firmware znaczy ciągle coś musieli zmieniać po słabej implementacji, a właściwie braku implementacji kontroli temperatury i jeszcze słabszych tłumaczeniach, z nowych spraw to jest jeszcze do upgrejdu korekcja oddychania obiektywu która pojawiła sie nawet w podstawowych korpusach - ogólnie to zależy jakie mają plany wobec korpusu znaczy kiedy będzie następca i od razu napiszę że nie wierzę w rumorsy w temacie następcy
robi się ciekawie
https://www.canonrumors.com/canon-to...-canon-eos-r5/