Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
EA daje się kalibrować sprzętowo za pomocą NEC Spectraview II. Koszt w PL ok 460 zł. Jakościowo matryca jest podobna do PA231W. Do CADa bardzo dobry wybór, ale proszę pamiętać, że pod Win, ikonki będzie trzeba oglądać przez lupę. Użytkownicy makówek mają lepiej, ale przy Win, rozsądna wielkość ekranu przy rozdzielczości UHD to minimum 32".
Dziekuję bardzo za szybką odpowiedź. Na 32 UHD za prawie 3000 nie chcę już szefa naciągać, tym bardziej że stacja robocza i abonament na pakiet Autodesk swoje kosztuje. W Autocadzie jest możliwość powiększania ikon, być może właśnie zrobiona pod monitory UHD
https://knowledge.autodesk.com/suppo...ns-bigger.html
Witam.
Poszukuję monitora do obróbki zdjęć. 95% Lightroom 5% Photoshop. Sporadycznie inne zastosowania graficzne. Głównie to śluby. Celowo nie podaję jaka jest jednostka, ponieważ za jakiś czas mam plany na wymianę. Myślałem nad EIZO ColorEdge CS240 ale trochę cena mnie przeraża. Może coś tańszego polecicie innej marki ale z podobnymi lub lepszymi parametrami? Proszę o poradę jaki monitor kupić?
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
Myślałem nad EIZO ColorEdge CS240 ale trochę cena mnie przeraża.
To jest bardzo tani monitor jak na zawodowe. Cena 5-10 tys za body nie przeraża? I drugie tyle za dwa/trzy sensowne szkła? Monitor w fotografii cyfrowej jest elementem toru przez który przechodzi zdjęcie, zanim nabierze finalnego wyglądu.
To wszystko się zgadza, ale czasami mozna kupić coś tańszego i równie dobrego. Czyli nie polecasz nic innego tańszego? A, może coś innego w podobnej cenie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
To wszystko się zgadza, ale czasami mozna kupić coś tańszego i równie dobrego. Czyli nie polecasz nic innego tańszego? A, może coś innego w podobnej cenie?
Jakby było coś tańszego i równie dobrego to byłoby właśnie to polecane a nie CS240, prawda? Ten model jest zadziwiająco tani jak na swoje możliwości. Obecnie nie ma nic porównywalnego w cenie do 4,5 tys zł.
Taniej, to już tylko CS230. -1000zł na plus, reszta to już minusy (przekątna, rozdzielczość).
Nie warto...
Cytat:
Zamieszczone przez
rafels3
Taniej, to już tylko CS230. -1000zł na plus, reszta to już minusy (przekątna, rozdzielczość).
Nie warto...
Nie tylko:
CS240 / CS230
- Matryca 8-bit / 6-bit
- AdobeRGB / sRGB
- GB-r LED / W-LED
No tak, zapomniałem wspomnieć o najważniejszym a skupiłem się na ergonomii...
CS230 odpada. Jakieś inne propozycje? Czy w tej klasie cenowej pozostaje CS240 ???
Pytam, aby nie zrobić jakiejś gafy. :)