a ja mam takie pytanie z innej beczki, jak ktoś robi na etacie, założył sobie firmę z usługami foto, to jakie ma szanse na jakiekolwiek dotacje? np. unijne na rozwój firmy? - ktoś się spotkał z tym tematem?
Wersja do druku
a ja mam takie pytanie z innej beczki, jak ktoś robi na etacie, założył sobie firmę z usługami foto, to jakie ma szanse na jakiekolwiek dotacje? np. unijne na rozwój firmy? - ktoś się spotkał z tym tematem?
Koledzy,
Czy z dotacji z PUP można nabyć używany sprzęt? Jeśli sprzedający wystawia fakturę to chyba nie powinno być przeciwwskazań? Znalazłem gdzieś w necie w poradach prawnych nawet informację o tym, że może być używany, jednak należy sporządzić umowę kupna - sprzedaży oraz zdobyć od sprzedającego oświadczenie, że sprzęt nie był finansowany z jakichkolwiek dotacji.
Jak to jest w praktyce? Czy ktoś próbował rozliczać się z UP z dotacji kupując używane klamoty? Zmniejsza to koszta i to w niektórych przypadkach znacząco... :)
Ja brałem używany sprzęt, jeden z e-oko.pl dostałem fakturę vat-marżę i starczyło w dotacji, drugi brałem na umowę kupna-sprzedaży i też wszystko OK w urzędzie.
czytałem gdzieś o tym, są jakieś dotacje dla mikro i małych przedsiębiorców. Szukaj w u siebie w okolicach, dużych miastach.
wyniki z googla:
https://www.google.pl/search?q=fundu...ient=firefox-a
lub tu coś może będzie:
http://www.bierzdotacje.pl/dotacje-d...iejacych-firm/
Z tym, ze wymogi formalne mogą zabić a dotację dla 10-20 tys może zabić biurokracja i odpadnięcie w konkursach, późniejsze zabezpieczenia, monitoring, itp......
westu, dzięki, o to w sumie mi chodziło. Mam zamiar kupić używkę body z rozsądnym przebiegiem i parę szkiełek. Czy oprócz umowy kupna - sprzedaży wymagałeś od sprzedającego oświadczenia o źródle sprzętu? Widziałem na różnych aukcjach opcję wystawienia faktury marża, nie wiem co to za różnica w porównaniu z fakturą vat, ale przypuszczałem, że UP to zaakceptuje.
Dzięki takiemu zabiegowi można kupić więcej za tę samą kasę i taki mam plan :)
śledzę watek dość uwaznie, ale jako że mam mało czasu zapyta wprost, myslę że to banalne pytania ;-)
za dwa dni podpisuje umowę z UP z którego otrzymałem dofinansowanie, maja mi przelac pieniązki w ten sam dzien - pytanie, czy po zaksiegowaniu pieniążków , moge juz teraz kupić sprzęt ? czy najpierw musze zalozyc działalnośc i na swoją firme mogę dopiero wówczas kupić to co napisałem we wniosku .
Bedę wdzięczny za odpowiedz.
Pozdrawiam,Piotrek
zapytaj o to w swoim urzedzie i przeczytaj umowę - tam wszystko bedzie wyjasnione.
dziekuję za szybka odpowiedz :) domyslam się ze w umowie bedzie czarno na białym ;) chciałem wiedziec mimo wszystko juz dziś.
zastanawiam sie jeszcze nad tym czy przed podpisaniem umowy będe mogł zmienić wpisany korpus i obiektyw ... a może po podpisaniu umowy bedzie mozliwość zmiany ?
Wszystko zalezy od urzedu i proponuje wszystkiego dowiadywac sie tam, a nie na forum ;)