Ma ktoś z was pasek crumplera takie kolorowe widziałem.
Wersja do druku
Ma ktoś z was pasek crumplera takie kolorowe widziałem.
mam 2 lampy 560 i 560II, do tego 2x4 akumulatorki AA NiMH 2100 mAh. 4 akumulatorki w gripie canona BP-511 nie pamietam ile mAh ale standardowo jak akumulatorki Canona - mam oryginalny akumulatorek Canona.
Karty pamięci CF 2 GB, 8 GB, 16 GB.
w zapasowym body 2 karty SD 8 GB
Wszystko na kartę w RAWach.
Zapasowy Canon ma jednego LP-E5 ale też posiada grip
Docelowo ma być 500 obrobionych zdjęć na CD z czego 150 z nich trafi do albumu na "odbitce". niewykluczone że zdjęcia będą wyselekcjonowane, dlatego wliczam całą pracę na ślubie jeśli chodzi o zużycie sprzętu (przede wszystkim akumulatorków)
Cała sesja - przygotowania, ślub, wesele, krótki plener, wesele i koniec.
Ewentualnie ma zostać nagrany jakiś krótki film na 500d. Ale to taka opcja.
I teraz takie pytanie
-czy wystarczy tyle kart? (Canon 30d, 500d)
-ile powinienem jeszcze minimalnie akumulatorków dokupić (mam 4 w 30d, 1 w 500d, 2x4 do lampy błyskowej, biorąc pod uwagę jeszcze to, że będę doświetlał na plenerze)?
aha mam jeszcze aputure trigmastery, jeden nadajnik, 2 odbiorniki, powinno chyba starczyć na 20 kafli wyzwoleń? no cóź, trigmastery dopiero nówka od połowy miesiąca, nieczęsto używane, tylko do sprawdzenia jak się sprawuje.
Ciekawe jak sobie poradzą w plenerku..
Mi na weselu jeśli sesja jest w ten sam dzień idą 2 baterie w 50D i jeden komplet w lampie 430EX2 czasem pod koniec wesela zmienię. Jeśli chodzi o karty to mam 2x8, 1x4, 1x16
i ta ostatnio wykorzystuje w 20% (robię w RAW i nie kręcę video). Jeśli jest brakuje miejsca to na mniej ważnych sytuacja (np w trakcie zabawy) przełączam się na sRAW
Przez całe zlecenie weselne schodzi mi po około 50 % z kazdej baterii (grip) w 5d2, jeden komplet baterii w 580 tce ktory asekuracyjnie wymieniam przed oczepinami
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
teoretycznie po zleceniu wiesz juz co i ile tobie potrzeba ... video filmowanie lustrem zjada baterie w oczach wiec przy założeniu ze będziesz sporo krecil musisz tego miec sporo
Nie spotkałem się jeszcze by na sali weselniej nie było prądu. Bierzesz więc ładowarki i doładowywujesz jak ci zaczną szybko padać. Akumulatorki do lampy naładujesz w godzinę dobra ładowarka ą. Ewentualnie zawsze możesz załadować 2 reklemówki bateriami i po sprawie albo jakiś agregat na plecy :)
Podstawa to mieć zawsze zapas i ładowarki, ja raz jak zostawiłem domu saszetkę z aku do aparatu to całe wesele na jednej baterii leciałem ale zawsze gdy była przerwa bateria lądowała w ładowarce. Natomiast co do lampy to wszystko zależy ile fotografuje się z lampą ile bez, ja bez 3 kompletów akumulatorków się na zlecenie ruszam...;)
grunt to obrazowe tłumaczenie ...
Nie zmienia to faktu ze z większości z nas nie trzeba tłumaczyć ile prądu potrzebują i nie zmienia to faktu ze każdy przed zleceniem przygotowuje sie do niego (ładuje aku, przegląda karty i ląduje potrzebne akcesoria do torby) wraz z ilością zleceń wyrabia sobie pogląd na własną prace czyli ile zużywa aku ile robi średnio zdjęć ile materiałów zużywa ile kart jakie szkła najczęściej używa etc etc ale to oczywiście nic nowego i żadnej rewelacji nie odkrywam :):P
A ja się spotkałem. Była awaria na całym osiedlu i przez 2h grajek leciał na akustyku przy świeczkach a goście jedli tylko zimne przekąski :D
łoo matko mi jeden komplet eneloopów starczy na 1,5 wesela... (oczywiście bez błyskania w plenerze)
Mi BP-511 w 40D wystarczały na ~1100-1200 zdjęć jedna.
A karty to nie wiem, bo nie wiem ile ma RAW z 30D.
:)
No tak, używanie ciemnych szkieł plus niskiego iso dla podtrzymania jakości zdjęć nie służy dobrze akumulatorkom.
Skoro i tak jadąc fotografować wesele jedziemy autem to zabrani ładowarek do aparatu i AA nie powinno być problemem. Mogą nie być potrzebne ale gdy coś się zadzieje złego mamy możliwość "ratowania" naszej sytuacji. Wszytko w myśl teorii lepiej mieć niż nie.
eneloopy bardzo ładna sprawa a jeśli to będzie GP 2100 mAh ? Bo takie na razie mam :-D
Chyba chciałeś napisać, dla zabicia klimatu? 0 ambientu, oświetlony główny obiekt a z tyłu ciemność widzę :p
(P.S. Zaczynamy od nowa wojnę o lampę? :p)
No ja zawsze mam 2komplety eneloopów, w poprzednim sezonie miałem 2x lp-e6 (teraz mam 3x) ładowarki na wszelki wypadek też, chociaż jeszcze nie musiałem korzystać (no chyba, że jestem razem z takim jednym upierdliwym filmowcem co kręci 5D2 i ciągle krzyczy: "daj akku, bo mi już pada" :p )
Proponuję zakup eneloopów. Koszt nie duży a pewność i spokój gwarantowane.
Bez przesady, zazwyczaj jadę 1600 i 2.0 :p
Ja wyznaję zasadę - czym więcej tym lepiej i bezpieczniej, sprzęt nie ma prawa mnie zaskoczyć. Do 5D, 40D, 30D mam łącznie 11 szt aku, w tym 7 oryginalnych (super, że BP-511 pasują do wszystkich ww. modeli), 2 lampy i 4-5 kpl aku AA do lamp, enelopki czarne, białe i pentagramy.
Pewnie w niedługim czasie będzie 5D II i akumulatorki z posiadanego 7D też są kompatybilne, a to też inwestycja na przyszłość, do 5D III :)
Znowu akumulatorki nie kosztują, aż tyle, żeby przez nie obgryzać paznokcie.
Nie czekam, aż mi się rozładowują do końca tylko wymieniam wcześniej - aparat mnie nie zaskoczy, a lampa szybciej się ładuje, jeśli jej używam.
3 ładowarki do BP-511 i 2 szybkie ładowarki do AA.
Przy ładowarkach procesorowych nie trzeba jej pilnować, można zostawić na noc.
Zresztą nigdy nie ma takiej sytuacji, że mam rozładowane wszystkie baterie, przed imprezą co najmniej połowę baterii tylko doładowuję - wtedy czas ładowania trwa kilka-kilkanaście minut.
Pedro44 - w pełni popieram i podzielam taki punkt widzenia.
Dostałem od żony na walentynki ładowarkę procesorową :D, super sprawa.
Myślę, czy by nie dokupić do 5d mkII czwartej baterii, ale mając naładowane na fulla powinienem dać radę zrobić całe repo na 2 aku.
Jaki zamiennik baterii proponujecie do mkII w 50D używałem hanhell i było ok ale do marka nie mam pojęcia co dobre
Ja do 7D, a to to samo kupiłem aku Phottix-a, wydajność podobna do oryginalnego, niby 2000mAh, ale nie patrzę na to.
Na Allegro można kupić niby oryginalny LP-E6 za 130zł.
Wg mnie firma znana i dobra, zobacz na gripy Phottix-a, prawie niczym się nie różnią od oryginalnych, choć moja opinia jest tylko na podstawie zdjęć, w ręku nie miałem. Mam inne produkty Phottix-a - wyzwalacze i są ok.
Enelopki - polecam czarne 2500 mAh - naprawdę mocne.
Ale pewnie nie był to Phottix, choć nie chwalę - mam tylko oryginalne gripy, które używam, bo się naczytałem różnych historii i nie mam czasu na ryzykowanie. Do 30D mam gripa jakiś niefirmowy zamiennik, który był w zestawie z body jak kupowałem używkę, jakość nie jest tragiczna, ale i tak go nie używam.
Nie zawsze co tanie jest złe, ale też w drugą stronę - jakość musi kosztować.
Też w swoich 5D II używam zamienników phottixa i z czystym sumieniem polecam. Trzymają porównywalnie z oryginalnymi - robię na nich średnio około 1000-1100 zdjęć (na oryginałach 1100-1200).
Witam, prosiłbym o pomoc w skompletowaniu sprzętu.
Mianowicie budżet to 18.000 zł - Zacznę od body Canon 5D MK II, wydaje mi się że pójdę w kierunku zoomów czyli do tego obiektyw Canon 24-70 F2.8, lampa błyskowa 430EX II lub 580EX II (w wyborze lampy proszę o podpowiedź), na pewno grip tylko oryginalny czy jakiś zamiennik? czy kupować jakieś filtry? dodatkowo muszę kupić również monitor, także budżet jest dosyć napięty. Prosiłbym o rady, podpowiedzi, sugestie. Dziękuje
Witamy pana dofinansowanie, który nie wie co ma kupić ;)
5d2, 24-70, 70-200, monitory ostatnio widziałem EIZO na allegro sprzedają używane z przebiegiem <3000h, ja mam już 8000h i z kolorami i ostrością wszystko ok, podświetlenie też bez zarzutu.
580exII
Grip moim zdaniem zbędny klamot.
Filtry? E.
18tyś - kolejne dotacje?
5Dmk2 - ok 7500zł
obiektywy:
opcja:
1. 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8 - ok 5000zł
2. 35/2 85 1.8 - ok 2800zł
3. zoom 24-70L - 5000zł
lampa:
przy opcji 3 kupuj 580ex2 (ok 1900zł)
przy opcji 1 i 2 wystarczy 430ex2(ok 1000zł)
pamiętaj też o backupie ok 1500zł za używkę.
co wybierzesz Twoja indywidualna predyspozycja:)
Na backup wystarczy Ci samo body 40D. Z obiektywami sam musisz wiedzieć czego chcesz, bo jak chcesz FF to tylko 50 1.8 ci podejdzie pod 5D, tamron odpada, jak i kit.
Jest mnogość opcji które możesz kupić za te pieniądze, nawet o 5Dmk3 możesz się pokusić i kupić słabsze szkła 35/2, 85 1.8. Bądź iść na lepsze szkła i zakupić spokojnie 5Dmk2 + 35L +85 1.8, później resztę obiektywów wymieniać na L. Sam musisz podjąć decyzje w jakiej ogniskowej się dobrze czujesz i co Ci jest potrzebne.
Body - 5D MK II
Szkła - 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8
+ 2x lampy 430E lub 580E
Co powiecie o takim zestawie ? czego brakuje / co zmienić
zestaw ok tylko nie starczy chyba już na monitor ;) jeśli weźmiesz dwie lampki 580ex2
Można wiedzieć dlaczego odszedłeś od tej wizji? Sam mam dylemat w co zainwestować(zoom/stałki) bo powoli zbliżam się do wymiany sprzętu ale nie aż takim funduszem zarządzam. W.g mnie obiektyw i aparat to nie wszystko tu przyjdzie Ci kupić karty pamięci tu jakiś dyfuzor tu jakieś baterie statyw torba. Trochę zapasu bym sobie zostawił. Dużo rzeczy potrzebnych, a tak patrząc po zamiarach to pieniądze szybko się skurczą. Można wiedzieć dlaczego tak bardzo trzymają się wszyscy na "start" 5D?
wypożycz sobie 5D na jeden dzień, porób zdjęcia a zobaczysz różnicę.
Nie przeczę, że obraz nie jest lepszy i nie ma tej "magii". Lecz w.g mnie jak na start to ciężko przynajmniej w moim wypadku było by wykorzystać w 100% potencjał tego aparatu. Nie mówię, że nie da się wiele nauczyć w krótkim czasie. Lecz wydaje mi się pieniądze "oszczędzone" na samym body równie dobrze będą potrzebne na inne wydatki, typu "podstawowy zoom", który na pewno zwiększy komfort pracy. Stałki są może fajne i nie mówię że jestem przeciwny. Byłem już na 2 ślubach i może to mój brak doświadczenia ale czasami nie można sobie już pozwolić na krok w przód albo w tył i co wtedy? To tylko moje zdanie(sam przymierzałem się tak z ciekawości do dotacji ale patrząc realnie na świat nie mam jeszcze doświadczenia żadnego wiec z czym do ludzi).
P.S Wesołych Świąt ;)
Z monitorów to najkorzystniej jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości wychodzi wg mnie EIZO FORIS FS2331. Za tą kasę nic lepszego nie dostaniesz.
Jeśli kupujesz 24-70 to grip faktycznie się przyda, bo to szkło to niezły klocek.
Phottix albo Nowell ponoć są całkiem ok.
Wolał bym kupić 2 stare piątki niż nową mk2. Wtedy możesz pracować na 2 body, co doskonale się sprawdza szczególnie przy stałkach. Przy zoomach to już zupełnie prawie brak żonglerki.
Opcja 1 - bliższa Twoich preferencji, daleka od moich :)
Monitor - 1,5 tys
5d mkII - 7,5 tys (albo 2x5d stare) - używkę można dostać poniżej 6tys
24-70 (jeśli upierasz się przy tym zoomie) - ok 4,5 (nówka lub lekko używany z fakturą)
135L - 4 tys nowy, 3tys uzywany (lub 70-200 f2.8)
430 EX2 - 1 tys
Opcja 2
Osobiście jednak zapolowałbym na sprzęt używany z fakturą:
brałbym 2 stare 5tki,
T17-35 - tanie UWA, ale piekielnie ostre w centrum, tragedia na rogach, AF jak to Tamron
35L - podstawowe szkło. Do największych ilości ujęć musi być najlepsze
85 1.8 - mając 35L i 85 1.8 na obu body fotografując 2ma aparatami jesteś w stanie sfotografować prawie wszystko
135L - na plenery, ale też do kościoła
430 EX2 - wystarcza jak się ma jasne szkła
Monitor j/w
Reszta na UVki, zapasowe baterie, itp
Obie opcje są bardzo fajne, ale na drugą chyba mi nie starczy funduszu i gdy by nawet to czy to wszystko co wymieniłeś dostanę "od ręki" używane i na fakturę ? Oczywiste jest że przydały by się dwa body FF, ale gdy będę miał jedno + 40D(backup) i do tego same stałki czy nadążę wachlować szkłami ? Czy jest sens mieć w torbie tylko same stałki ? bo na tą chwilę i na ten budżet nie starczy raczej żeby dokupić zooma.
Praca ze stałkami jest specyficzna i ma to do siebie że trzeba w miarę przewidywać sytuacje, wymaga to nieco wprawy ale da się to zrobić na jedno body FF, każde rozwiązanie ma plusy i minusy, stałkami zyskujesz swiatło i plastykę, zoom szczególnie typu 24-70 daje duża elastyczność w mało przwidywalnych sytuacjach. 18 tyś? ja bym zaproponował:
5dmk II + posiadane 40d (lub 2x 5DmkI ale na fakturę będzie ciężko)
85/1.8
35/2 lub 28/1.8
17-40/4 L (czasem, szczególnie w małych mieszkaniach nawet 24mm bywa wąsko)
monitor: dell 2711 (IPS, 2560 x 1440) w średnim zakresie cenowym bardzo dobry monitor, dający się dosyć dokładnie skalibrować
metz 58 AF2/ 50 AF1
większość rzeczy powinieneś dostać zarówno nowe jak i używane z fakturą
jeśli wolisz zoom to pierwsze dwa obiektywy możesz zmienić na 24-70/2.8
Domyślam się, że dłużej spędzisz na pisaniu na forum co kupić..
A skąd my to mamy wiedzieć ? Są ludzie którzy spokojnie robią na 1 body i zmieniają szkła a są tacy którzy sobie tego nie wyobrażają..
BTW. Jakbyś poszukał to znalazłbyś co najmniej 5-10 takich samych postów - co kupić za dotacje...
Swoją drogą to dla mnie trochę dziwne/śmiesznie... Mieć na wydanie taką kasę i zwyczajnie nie wiedzieć co z nią zrobić.
Dla mnie dziwne jest to że tacy ludzie dostają dotacje a tacy co ją potrzebują naprawdę nie dostaną.
a ja mam propozycję, zróbmy temat: "co kupić za dotacje - sprzęt ślubny", tam określamy kwotę dotacji i propozycje co można kupić.
.. a oddzielny temat z wzorami biznesplanów pod fotografię ślubną i jeszcze jeden z pomysłami jak nie dać się urzędnikom.
Mamy na forum wątek z dotacjami, mamy wątek ze sprzętem do ślubów (ten oto właśnie), mamy małe FAQ jak zachowywać się w kościele w czasie fotografowania.. no chyba już wystarczy? ;)
W ostateczności nakręćmy "How it's made - wedding photographer" !:D Dobra koniec OT.
To skąd mam pieniądze na zakup sprzętu całkowicie nie powinno was interesować, mogę dostać od babci, wygrać w lottka lub obrabować bank. Jest konkretne pytanie w odpowiednim temacie, więc jak nie chcesz / nie potrafisz lub po prostu przemawia za Ciebie zawiść nie pisz nic.
do gadget_zary " Domyślam się, że dłużej spędzisz na pisaniu na forum co kupić.."
Dokładnie, przyszedł czas zakupu więc spędzam czas na forum, natomiast w normalne dni nie wlepiam oczy w monitor godzinami ponieważ wolę wyjść w plener i zrobić zdjęcie. Po co miałem się podniecać nowymi aparatami lub akcesoriami skoro nie miałem na to funduszu.
do Jaca9 " Dla mnie dziwne jest to że tacy ludzie dostają dotacje a tacy co ją potrzebują naprawdę nie dostaną. " - widocznie jesteś na tyle za*****ty że wiesz kto potrzebuje a kto nie, gratulacje.
a może zróbmy oddzielny wątek zawiść na forum?
PS. Dziękuje wszystkim za normalne odpowiedzi które mi pomogły
ja startowałem od:
5D mkI
40D
C 28 1.8
C 50 1.4
C 85 1.8
580 EXII
i to mi wystarczało
Spokojnie kupisz (to był mój 2gi zestaw) :
5D mkII
5D mkI (używane na fakturę - alledrogo)
C 28 1.8 (lub szerzej ale ciemniej C 20 2.8)
C 50 1.4
C 85 1.8
580 EXII
i zostanie na dodatki :)
zastanawiąjące, dlaczego ludzie którzy biora dotacje tak nerwwo reaguja w temacie pieniądze :twisted:
a może taki: za dotację dziękuje państwu polskiemu i wszystkim podatnikom?
a tak powaznie to rada starszego kolegi ;-) jak oczekujesz pomocy bo sam nie wiesz co zrobic co kupić czy dokąd iść... to zalecam więcej pokory...
A ja tak zupełnie abstrahując od dotacji, zastanawiam się, jak można zawodowo zajmować się fotografią, nie wiedząc jakie narzędzia są do tego potrzebne...