Jak jesteś podłączony przez DVI (z obu stron kabla) to nie musisz. Jak z jednej przynajmniej strony jest analogowe złącze VGA to raczej też nie musisz, chociaż tutaj niektórzy mogą dyskutować :-)
Wersja do druku
wcześniej było HDMI w lapku i DVI w monitorze (przez przejściówkę) teraz jest DVI<->DVI
Czyli nie muszę? :)
Czyli jednak... Niestety przez weekend muszę pracować więc tutaj pojawia się pytanie: czy lepiej usunąć/wyłączyć ten profil .icc i pracować w ogóle bez, czy zainstalować te uniwersalny ze strony EIZO?
Tak też zrobię :)
Dziękuję za podpowiedź
Krótkie pytanko, bez zbędnych rozwodzeń; czy coś takiego
LG IPS225V-BN - Monitor z podświetlaniem LED - CENA w Sklepie RTV EURO AGD
może służyć do obróbki zdjęć?
Proszę, żeby wypowiedział się ktoś kto ma doświadczenie z tego typu monitorami tj. budżetowymi z matrycami IPS. Na EIZO mnie nie stać, używane DELLe etc. a nawet EIZO da się kupić w tych pieniądzach lecz ja nie mam zaufania do tego typu rzeczy używanych.
Przeznaczenie amatorskie z uwzględnieniem kilku zleceń za kasę rocznie. Proszę darować sobie wypowiedzi w stylu bez EIZO możesz długopisy skręcać.
Ewentualnie jeśli ktoś ma coś do polecenia w tym zakresie cenowym, no powiedzmy max +200 zł.
Doprawdy zostało mi skręcanie długopisów czy nikt po prostu nie miał do czynienia z tego typu monitorami?
za 600zł nie możesz niczego oczekiwać; owszem posłuży ci do obróbki zdjęć ale nie odwzoruje ci poprawnie barw, nie zobaczysz szczegółów w cieniach itp
zapoznaj się z tym MVA.PL • Zobacz wątek - Lista polecanych monitorów do fotografii i grafiki
nie musi być EIZO, ja mam NEC PA231W i bardzo sobie go chwalę
Jak już wiele razy powtarzano w tym wątku - matryca to tylko ułamek tego na co się składa dobry monitor.
Na allegro pełno jest używanych Eizo - S1921/1931, S2331, S2332, L767, L768. NEC - 19/20 UXI
Poszukaj i postaraj sobie znaleźć ofertę, gdzie będziesz mógł zobaczyć monitor wcześniej bo w 90% to są monitory poleasingowe (w lepszym czy gorszym stanie). Ja kilka lat temu skorzystałem z takiej oferty i idąc na kompromis (rozdzielczość i wielkość), zakupiłem za niewielkie pieniądze jeden z wymienionych eizo (po skalibrowaniu i podpięciu profilu wszystko działa jak trzeba). Cudów się nie spodziewaj ale lepiej to niż zwykła TN.
Czym dłużej czytam tym bardziej przekonuje się do tego co mówicie. Sprawdzając gadget_zary Twoje propozycje widzę kila sztuk godnych uwagi. Póki co nie ma jednak nic 21-23 cale, a raczej bym celował w ten rozmiar. Zwłaszcza, że 19-tki są w proporcjach 4:3 co mi nie pasuje. No cóż poszperam jeszcze, może coś znajdę poleasingowego z półroczną gwarancją.
A coś takiego jak DELL 2007WFPb_
BTW: Ktoś ma jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę na allegro, coś słyszałem o jakimś lider XXl ?
Nie spodziewaj się cudów za te pieniadze.. Bo wymagania takie że aż się ciśnie na usta tekst z reklamy McKaczora...
Ja kupiłem w firmie LiderPC z Wrocławia bo mogłem sobie wpaść z laptopem i wybrać monitor i testować ile chciałem. Dell zbiera w miar dobre opinie (przeglądając zagraniczne fora) jako monitor budżetowy, jednak ma troche wad (wysoka jaskrawość minimalna, duży rozrzut jakościowy, brak sterowania równomiernością podświetlenia). Z czegoś większego w tym budżecie masz Nec'e serii NX ale niestety nie mają one elektronicznej kontroli podświetlania, stąd bez uprzedniego testu nie ma co się nawet interesować. Oraz Eizo S2231 (cena w zależności od przebiegu 800-1100 zł), ale z nimi tak jak z NEC'em)
Za te pieniądze nic więcej jak 21-22" nie kupisz. Z bardziej ciekawych ofert w ostatnim czasie był NEC P221w za 990 (trochę przekracza twój budżet) oraz Eizo S2111 za 420 zł (licytacja od 250 z powodu niewielkiego defektu, który notabene raczej by w pracy nie przeszkadzał jakoś szczególnie).
Witam!
Jaki monitor "pojedzie" na tym laptopie
HP Pavilion dv7-4130ew
z góry dzięki :)
czy EIzO FlexScan S2243W będzie ok?
Poczytaj kilka stron wstecz o połączaniu monitora poprzez różne wejścia. A monitor sam w sobie bardzo dobry (przynajmniej jak dla mnie).
Witam.
Mój CRT Philips 107T wygląda że długo już nie pociągnie, przyjdzie więc zaopatrzyć się w jakiś monitor.
Do tej pory do obróbki amatorskiej zdjęć wspomniany kineskopowiec zaspokajał moje wymagania, nie wiem jak to będzie z LCD.
Pytanie czy NEC MultiSync EX231Wp da radę zastąpić kineskopowca Philipsa 107T, i da się nim obrabiać, oglądać zdjęcia nie gorzej niż na staruszku Philipsie?
Jeszcze dwie pozycje wpadły mi w oko, mianowicie Samsung SyncMaster F2380 i Dell U2412M.
Zaznaczam, że wystarczy jak nowy monitor dorówna staremu Philpsowi.
A może jakiś inny niedrogi da radę?
S2000 to sprzęt "cadowy". S2100 natomiast uniwersalny, coś pośredniego między właściwościami S2243W i SX2262W.
To nie jest takie proste. Nowe tanie LCD będą dawały mocny, agresywny obraz pozbawiony szczegółów. Zupełnie nie "kineskopowy". Najtańsze monitory dorównujące liniowością CRT kosztują ok 2 tys zł i wzwyż.
Czyli rozumiem ze NEC MultiSync EX 231 Wp i pozostale wymienione przeze mnie do niczego sie nie nadaja i nie dadza rady zastapic wysluzonego philipsa?
Wysłał Gio przez Tapatalka 2
Nowe LEDziaczki od EIZO:
http://www.canon-board.info/druk-ska...g-cs-cx-85230/
[QUOTE=Tom01;1097881]S2000 to sprzęt "cadowy". S2100 natomiast uniwersalny, coś pośredniego między właściwościami S2243W i SX2262W.[QUOTE]
Czyli jak rozumiem nie najgorszy?
Czy warto zatem dac za niego powiedzmy 1/3 ceny w/w nowych S2243 i SX2262?
Zależy mi na jakości koloru.
czy ktoś ma wiedzę gdzie mozna kupić kaptur/osłonę do neca pa 271w. widziałem na ebay takie plastikowe osłony uniwersalne z różnym rozstawem od 22 do 26 cali. Był podany max rozmiar i do 27 cali brakuje jakiś 2 cm. Ma ktos jakis pomysł?
jak cala fotografia.. :roll:
- - - Updated - - -
Panie Tomku, a tak przy okazji zapytam.. bo ten kaptur na monitor, ktory wyslal mi Pan razem z sx2262w to juz zaczyna sie odklejac no i dawac oznaki, ze "zimy nie przetrwa" ;)
Moze Pan polecic jakas dedykowana oslone/kaptur do Eizo sx2262w ?
Cos, co sie nie rozpadnie przy pierwszej probie przeniesienia monitora w inne miejsce (o takich akcjach jak przeprowadzka nie wspominajac)
Bo teraz to juz sam nie wiem, czy taki fajny, rownomiernie podswietlony obraz to zasluga samego monitora, czy tez duzo w tym udzialu kaptura/oslony (?)
Jak Pan uwaza, taki kaptur to bardziej do celow kalibracyjnych, czy warto sie w taki zaopatrzyc na potrzeby pracy nad obrobka zdjec?
Kaptur osłania przed światłem otoczenia i poprawia gammę. Daje dużo, ale te tanie tekturowe są słabe. Oryginalna prawdziwa, plastikowa, wytłumiona od środka jak czarna dziura, kosztuje ponad 800 zł: Osłona do monitora EIZO CH4
Mam takie z demobilu, nówki, raz zamontowane, znacznie taniej. Jeśli by Pan chciał, proszę mnie zagadnąć poza forum.
Miał ktoś styczność z tym modelem Dell U2212HM w praktyce, pytam, bo kolega forumowy mi go polecił jako wersję budżetową na podstawowie testów tftcentral?
Wysyłane z mojego GT-I9000
Zakupiłem Eizo S2243W. Jest bardzo dobrze, dziękuję za pomoc!
a ja w koncu budżetowo S2031W
no, jest różnica w stosunku do tanich matryc :)
A ja w dniu dzisiejszym po raz pierwszy widziałem na papierze fotki, które obrabiałem na necu, kupionym jakis miesiąc temu. Powiem tak MASAKRA. W pozytywnym tego słowa znaczeniu. To co miałem na monitorze wygląda identycznie na papierze. Żadnych róznic. Znajomi, którym robiłem fotki zgodnie z moimi wskzówkami udali się do konretnego labu, wybrali bez korekcji, papier mat. I wyszło suuuper. Dobrze, że mam sporo własnych zdjeć, których nie drukowałem wcześniej. Teraz te najlepsze z ostatnich dwóch trzech lat wywołam hurtem. Powiem tak jak ktos ma kasę i sie zastanawia to niech inwestuje w porządny monitor. Lepiej jedna elka mniej w torbie, a na biurku sprzet pozwalający na wykorzytanie w pełni możliwości aparatu.
Witam serdecznie mam pytanie bo ostatnio profilowałem monitor i mam pytanie gdzie fizycznie zapisuje się ten profil gdyż muszę zrobić format systemu.
W jakim systemie? W XP domyślnie jest to C:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color
W7 zapomniałem podać
W W7 pro x64 jest tak samo :)
Cześć wam ;)
Zostałam skierowany z innego posta tutaj. Więc... szukam dobrego monitora pod kątem obrabiania zdjęć. Pracuje w małym studio, ale zaczynamy się powali rozkręcać. Jesteśmy głównie nastawieni na komercję oraz na inne zlecenia :)
Brakuje mi jako fotografowi dobrego monitora... Praca na laptopie to jest udręka... i stres czy kolory na zdjęciu są "w miarę w miarę"
Studio będzie później wynajmowane innym fotografom (wiadomo studio musi na siebie zarabiać...) Jaki monitor możecie mi polecić aby każdy był zadowolony? Myślałem na Eizo... ceny mają dość hmmm adekwatne do jakości matrycy więc się nawet nie czepiam... Sprzęt pewnie będzie sprowadzany z usa więc nie wchodzę aż tak w cenę ;)
Czekam na odpowiedzi starszych kolegów Dobranoc!! :))
Koledzy pomóżcie bo już nie wiem czego się chwycić....
Mam SX2262W - oprofilowany.
Obrabiam sobie radośnie w Lightroomie, robię export do .jpg sRGB, i... w Faststone z włączonym CMSem zdjęcia są bardziej nasycone niż w LR :( Ten .jpg zaimportowany do LR wygląda tak samo jak RAW, którego przyrządziłem a w FS jest przejaskrawiony... :(
System Win7 x64 - profil wypluty przez kalibrator podpięty w systemie...
powiedzcie co robię źle bo mnie już trafia z tym... :(
FasStone Image Viewer 4.6. Wciskam F12 (Ustawienia), tam zakładka CMS. Jest tylko checkbox WŁĄCZ lub WYŁĄCZ CMS. Jak mogę ręcznie wskazać profil? ROzumiem, że chodzi o ten profil monitora a nie jakiś sRGB?
Nie znam tej przeglądarki, żeby powiedzieć coś konkretniej w sprawie - może inni forumowicze wspomogą. W innym oprogramowaniu z obsługą zarządzania kolorem (DPP, Irfan) często jest tak, że w opcjach można wskazać czy aplikacja ma korzystać z systemowego profilu monitora, czy też wskazać ręcznie jaki profil ICC ma być używany do wyświetlania. Myślałem, że w FS jest coś podobnego.
FastStone lubi nie działać. Polecam XNView, Bridge.
Odpaliłem AcdSee pro, tam włączyłem CMS, input profile wrzuciłem AdobeRGB (co to w ogóle jest input profile?) ale zaznaczyłem też, żeby korzystał z dołączonych profili jeśli są dostępne. Output profile ustawiłem profil wypluty przez kalibrator. I jest OK. Ciekawe jest to, że jeśli odznaczę korzystanie z dołączony profili i traktowanie na wejściu wsyzstkiego jako AdobeRGB to wtedy kolory są bardziej jaskrawe.
Jak to jest możliwe, skoro w LR przy exporcie dałem sRGB czyli nie ma tam prawa być niczego spoza palety sRGB więc jakim cudem nagle pojawia się więcej kolorów? Fakt jest to ta opcja input profile, której za bardzo nie rozumiem... Dla mnie jasną opcją jest output profile - tam ustawiam ten z kalibracji bo i tak niczego więcej monitor nie jest w stanie pokazać. Tylko, że tutaj sytuacja się powtarza, nawet ją mogę obserwować "live" zmieniając profile wyjściowe - pomiędzy profilem monitora a sRGB jest różnica taka, że na monitorowym profilu zdjęcia są bardziej szare (lub na sRGB bardziej nasycone). Czy na pewno output profile powinien być ten monitorowy? Nie sumuje się to (jakoś moze) wtedy z tym profilem podpiętym w systemie?
A może po prostu powinienem powtórzyć kalibrację bo coś "poszło nie tak"? :/
Nie wiem jak to się stało ale gmerając "w tą i nazad" w CMS windowsa, profil w końcu "zaskoczył". Teraz już nie ma różnicy pomiędzy żadnym programem z CMS a dowolnym programem Adobe...
Uwielbiam filozofię Microsoftu... :/
Dzieki pomocy forumowiczy glownie Tom01 zakupilem eizo s2433w roznica jest ogromna w tym momencie z przyjemnoscia siadam do komputera i odpalam ps-a sprzet zakupilem w UK troche tanszy niz w PL 480 funtow (2400-2500zł) ale jak najbardziej polecam
Teraz tylko musze sie pozbyc swojego packard bella 230ws i bedzie git :)
Dziekuje za pomoc.
mam takie pytanko. Robił ktoś reklamację na Eizo. Otóż mam monitor SX2262W od stycznia tego roku i w prawej górnej części wyświaetla mi się sporo świecących pixeli. Zauważyłem je podczas uruchamiania kompa. Sprawdziłem w Ps na czarnym tle i okozało się, że jest tego więcej naliczyłem około 20-30, ciekawe że wszystkie są właśnie w ćwiartce prawa-góra.
Doświadczył ktoś może podobnej sytuacji i jak to jest z reklamacją w Eizo. (ps a miałem kupić NECPA241W ehh..)
Z reklamacją nie powinno być problemu.
Czekałem do września na zakup monitora z myślą o nowych modelach dostępnych na rynku.Przeczytałem chyba wszystkie polskie fora w tych tematach i w przedziale 2000zł (+\-500zł) najlepszy stosunek ceny do jakości wywnioskowałem,że należy sie dla Neca p221w. Pewnie już bym go kupił,gdyby nie monitor p232w,który wszedł do sprzedaży dosłownie kilka dni temu.Wiem,że jest to świeży model,więc ciężko o jakieś obszerne informacje.jednak panelu eIPS wydaje się on ciekawą propozycją. Może ktoś podzieli sie spostrzeżeniami nawet na podstawie danych technicznych obydwu monitorów? Potrzebuję go wyłącznie do obróbki zdjęć.
P232W jest zdecydowanie lepszym wyborem od P221 - o wiele precyzyjniejsza kalibracja, nieporównywalnie lepsza równomierność, potężne możliwości kalibracji.