Potworne to dobre określenie. Zastanawia mnie dlaczego Adobe wypuszcza coś takiego na rynek? Może mi się wydaje, ale wersja 4.0 RC taka ślamazarna nie była, co poszło źle?
Wersja do druku
Sądzę, że to taki przypadek jak - zachowując wszelkie należne proporcje - katastrofa lotnicza. Tu ktoś coś przeoczył, tam ktoś coś innego, zebrało się do kupy i tak trafiło na rynek. Ja bym się tak bardzo nie przejmował, ważne że mocno pracują żeby szybko wydać wersję sprawnie działającą.
Tapatalk
No właśnie, sam przewidywałeś jeszcze jedna betę a tu klops. Dostaliśmy betę jako produkt finalny. Ciekawe skąd ten pospiech i cena? Dziwne to bardzo.
Brak drugiej bety mnie zdziwił, premierę też przyjąłem z zaskoczeniem. Niemniej nie rzucałbym oskarżeniami w Adobe - takie sytuacje się zdarzają, a oni przygotowują już wydanie bez tych dwóch głównych mankamentów. Nie żałuję wydanych 320 zł za aktualizację :-)
Mi na L4.0 kompletnie nie działa korekta CA. W L3 były suwaki i można było fajnie usunąć w większości CA. W L4.0 jest tylko opcja zaznaczenia "ptaszka" i nic się nie dzieje.:-(
siema,
mam mały problem z Lightroomem 3. Chodzi o to, że jak chcę otworzyć jednego RAWaw programie, on wpierw otwiera mi 'Library' i pokazuje wszystkie zdjęcia z foldera z tym RAWem którego chciałem otworzyć. To co mi przeszkadza, to fakt że muszę go znowu szukać w tym Library i go tam znowu zaznaczać > później import.
Trochę to uciążliwe jak mam w folderze np. 1000 zdjęć...
Czy nie ma takiej opcji, żeby RAW otwierał się od razu w Lightroomie, bez tej 'biblioteki?'
Jest. Nazywa się Adobe Camera Raw i wymaga Photoshopa :-) "Architektura" Lightrooma jest natomiast taka, że najpierw importujesz pliki nad którymi chcesz pracować do katalogu, a dopiero później możesz je klikać w lightroomowej wywoływarce. Oczywiście nie ma obowiązku importować wszystkich plików, ale to się trochę mija z możliwościami zarządzania całą kolekcją w tym programie.
Ja robię w takim przypadku inaczej. Uruchamiam LR w module Library i z dowolnej przeglądarki (Bridge albo - najczęściej - FastStone) po prostu przeciągam danego rawa na okno LR. Otwiera się faktycznie cały katalog z możliwością wyboru, ale zaznaczony jest jedynie ten raw jaki został przeze mnie przeciągnięty z przeglądarki. Klikam tylko Import i wybrany raw się otwiera do edycji.
Bawię się od kilku dni LR 4 (trial) i mam taki problem, że edycja jakiegokolwiek parametru w funkcji graduated filter wpływa na całe zdjęcie a nie tylko na obszar działania filtra. Kto wie dlaczego?
Dodam, że w adjusment brush jest ok.
Na moje oko to u mnie ta korekcja działa świetnie - znaczy się adobe doszło do konkurencji bo miałem wrażenie ze konkurencja czyli c1 i dxo z automatu robiła lepiej niż lr recznymi suwaczkami. w tej chwili automat działa świetnie porownywałem z autoamtem w c1 i wyniki są lepsze w LR nawet zaryzykuję stwierdzenie że nie ma powodu ..... się z DLO i DPP z jego wspaniałym user interface, bo to co robi LR w ramach korekty jest wystarczająco dobre.
Ja mam pytanie. Udało się komuś dojść do ładu z presetami z v3 w v4 ? Ja poza prestem do BW za cholere nie mogę dojść do takich samych efektów.. ehh
Nie tylko Ty ;)
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/
Dlatego wypuścili już 4.1
Czy LR 3.4.1 otwiera Rawy z Fuji x100?
Nawet jeśli nie to ogólnie LR3 otwiera, a upgrade do ostatniej wersji jest darmowy.
Wyslale sobie raw a pracy do domu i moj LR otwiera bez problemu:)
SoA tą instrukcję już widziałem ale ona po prostu cofa zdjęcia do proces 2010. Trochę bezsensownie kupować LR4 skoro zdjęcia dalej obrabiać się będzie bez wykorzystania jego możliwości..
mam problem z Lr 4 (nie trial)
mam 3 letni komputer i 6gb RAMu - nowy Lr często zajmuje prawie całą pamięć i spowalnia system, a Lr 3 działał bardzo szybko
rozwiązaniem jest uruchomienie Lr ponownie
macie jakieś rozwiązanie?
Bo jeszcze nie ma oficjalnego uaktualnienia. Wersję RC ściągniesz stąd: http://labs.adobe.com/technologies/lightroom4-1/
pytanko: czy spotkaliscie sie w sieci z jakims darmowym przykladem PDF-a wygenerowanego z LR4? chcialbym obejrzec jak takie cos w ogole wyglada, a wszystko co znajduje jest platne...
Jest już wersja 4.1 RC 2.
Chłopaki z Adobe szaleją - nowy Defringe jest zarąbisty!
Ja na szybko sprawdziłem na jakiś starych fotach z moto show (głównie 24L) - fiolety z chromowanych powierzchni wycina rewelacyjnie. Należy tylko uważać, by nie przesadzić z suwakiem i nie tłumić fioletów globalnie, ale z tego co widzę to już na niskich wartościach jest znacząca poprawa.
mam pytanie z innej strony beczki czyli LR, czy można tam odpalić nik silver lub color? Zainstalowałem i nie wiem jak to znaleźć. Za to mogę te filtry znaleźć moim PSE, choć nie zamierzałem dla tam instalować.
pozdrawiam
darecky Ja przy instalacji Colora mialem do wyboru czy chce zainstalowac go do PS CS5 czy LR4 (albo jeszcze 3 nie pamietam)
Używanie do LR4 programów od NIK-a? Wszystko działa poprawnie?
gadget_zary ja też tak miałem (opcja instalacji z menu i wyborem do LR/PSE/PS, wybrałem LR) i jakoś wyczaić nie mogę gdzie to się ukryło. Zadziałało natomiast to to w PSE.
Po wywołaniu z rawa ok (10mb) w lr jpg waży ok 3 mb wszystkie funkcje przy eksporcie są na na 100%? Gdzie mogę szukać przyczyny?
1982wojtek a co w tym nie tak widzisz ?? Jpg w stosunku do rawa będzie mniejszy przeciez.
A mnie się coś popsuło po RC2. Pracuje na dwa monitory, i na tym do podglądu (Eizo S1921) wszystko szare, wyprane i nijakie, po eksporcie przy oglądaniu fotki w ACDSee, Windows Viewer, www wszystko jak należy, WB ok, kolory i kontrasty są. Ki diabeł? Nic nie zmieniałem a tu taka kiszka...
a nie miales ostatnio automatycznej aktualizacji Catalystow (sterow do Radeona)?
na oko rzecz jest w ustawieniach profilu tego monitora. niestety, tej kuwety nie ogarniam i nie powiem jak to zrobic - profilaktycznie sam odmawiam update'u Catalystow, po tym jak raz stracilem ze 2 godziny na przywrocenie LR do normalnosci...
Sorki, że dopiero teraz - rodzina mi się powiększyła i nie mam na nic czasu :)
Przykładowy crop z szuflady:
1. LR bez korekcji:
http://img189.imageshack.us/img189/906/originalqa.jpg
2. LR z korekcją CA + defringing (amount 5 na 20 możliwych)http://img94.imageshack.us/img94/8964/defringedlr.jpg
3. DPP z DLO na 100% (oczywiście jest inna kolorystyka, bo obrabiane było tylko w LR):
http://img155.imageshack.us/img155/5682/dloa.jpg
Oczywiście w LR można zwiększyć siłę korekcji usuwając praktycznie 100% obwódek. Przy dużych wartościach jednak korektor wnika coraz głębiej w okolice krawędzi i może powodować lokalnie drobne zmiany w kolorystyce. Jak zwykle, wszystko jest sprawą odpowiednio ustalonego kompromisu :) Tym niejmniej wyniki są bardzo zadowalające, zwłaszcza biorąc pod uwagę łatwość obsługi narzędzia.
regulamin pkt 9.
Jest inna kolorystyka i na dpp tego fioletu nie ma prawie w ogóle więc trudno coś wyrokować.