są przejściówki na bagnet A (zresztą chyba na już na wszystko są przejściówki do NEXa), trzeba poczekać na soft z obsługą AF w SSM/SAM i naprzód. BTW, jak będziesz chciał dokupić 70-300 G do NEXa, to jestem właściwym człowiekiem :)
Wersja do druku
A to już się nie stało? Automatyka ostrości (w trybie zdjęć pojedynczych) działa teraz przy korzystaniu z szeregu obiektywów SAM i SSM* z mocowaniem A
Obiektywy SSM
Vario-Sonnar T* 16 – 35mm F2,8 ZA SSM [SAL1635Z]
Vario-Sonnar T* 24 – 70mm F2,8 ZA SSM [SAL2470Z]
Distagon T* 24 mm F2 SSM [SAL24F20G]
70 – 200mm F2,8 G SSM [SAL70200G]
70 – 300mm F4,5-5,6 G SSM [SAL70300G]
70 – 400mm F4-5,6 G SSM [SAL70400G]
300mm F2,8 G SSM [SAL300F28G]
http://fotofanklub.pl/index.php?opti...&catid=29:news
Stalo, stalo, ale:
1) jakosc, celnosc, szybkosc tego AF widac na pierwszych filmach
2) rozumiem, ze fajna zabawa, ale jak juz mialbym uzywac ergonomicznego i bardziej niezawodnego polaczenia - wybralbym A55
jakość żółtych napisów jest porównywalna na każdym samplu
Tak na szybko znalazlem porownanie. Ale "bigger sensor" tym lepiej :-)
Wiec cicho sza!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Prawy gorny kadr, 100%, NEX, PEN (z nalesnikami):
No ale co to ma być? Porównanie sensorów czy obiektywów? :shock:
Sensor w Nexie jest zajefajny IMO.
http://www.kubacichocki.pl/10/nex/
Próbowałeś NEX -a w kościele?
Tak, ale na razie nic nie pokazuję.
Dla mnie od pokazywania ważniejsza jest Twoja opinia. Ja miałem NEX – a krótko a jeszcze musiałem go na dwa dni oddać w inne ręce. I w sumie jestem pod wrażeniem tego aparacika.
Z nowym softem z odpowiednim szkiełkiem ostrząc na manualu można całkiem sprawnie robić zdjęcia, ale do szybszego reportażu się nie nada.
A naleśnikiem też się da robić zdjęcia:
http://www.kubacichocki.pl/10/nex3.jpg
f/3.5
Samsungowi udało się zrobić dobre, jasne o sotre szkło do matrycy 1,5 crop :D
99% kupców NEXów nie będzie się przejmować oglądaniem skrajnych narożników zdjeć i porównywaniem ich do wyników z innych aparatów
...a dla 1% entuzjastów dotychczasowa optyka w postaci kita E18-55 sprawdza się genialnie do filmowania z AF a do zadań jakościowych nie spotkałem nikogo kto by nie spróbował adapterów m39/contax g/m42/itp
chodzi o 1% kupców czyli/= entuzjastów :)
A przy jakich parametrach nożna naleśnika Sony ustawić na hiperfokalną? Bo i tak od f 8 zaczyna przypominać obiektyw. Ale nie ma się co czepiać bo jest bardzo tani.
30/2 samsunga jest na prawdę bardzo ostre od f:2
Troszkę nam treść od tematu odbiegła... Może otworzyć wątek o bezlusterkowcach ogólnie, bo tutaj w zasadzie powinniśmy rozmawiać tylko o m43 ?
Zgadza sie:
- jeszcze do tego slaby filtr AA - lub jego brak by sie przydal
- dobrze by bylo, zeby dalo sie wylaczyc odszumianie w puszce, gdyz obraz jest tak odszumiony, ze niestety pozbawiony i szumu i szczegolow
Innymi slowy, sytuacja troche odwrotna, niz w NEX.
A NX100 wyglada ciekawie!
Sluszna rada. Jak do tej pory co kilka postow porownywany jest sprzet poszczegolnych producentow ze soba i... stad odbieganie:???:
Ja też tak sobie porównywałem i koniec końców mam Lumixa G10. Faktycznie gdyby miał matrycę z NEX to bym się nie obraził. Nie no- mogłaby być nawet w standardzie 4/3. Chociaż z drugiej strony myślałem sobie, że po 1000d będę miał na iso1600 szumy że hej. A tu okazuje się, że jest słabiej - ale ujdzie spokojnie na moje potrzeby fotek 10x15.
Zakladam, ze wiesz, iz:
- 1000D ISO 1600 to w rzeczywistosci ~1 380
- G1 ISO 1600 to w rzeczywistosci ~2 083
Wiec, czy aby porownujesz jablka do jablek?
Zblizone czasu uzyszkasz raczej porownujes ISO 800 z G1 do ISO 1600 1000D.
http://www.dxomark.com/index.php/en/...(brand2)/Canon
(zakladka ISO sensitivity)
PS: tip - zarowno w przypadku Olka, jak i Panasa - w 99% ujec - mozesz ustawic korekte ekspozycji spokojnie na -1/3 do -2/3 i nie ruszac. Wyjdzie na lepiej.
Jeżeli z tymi czasami na wyższych iso jest jak piszesz to z mojego punktu widzenia jest ok. Zwłaszcza, że wyższych wartości iso używam praktycznie tylko dla osiągnięcia krótszych czasów w gorszych warunkach. I jeżeli z g10 mam przy wartości iso800 czas taki jak z 1000d przy wartości 1600iso to fajnie.
Spróbuję też tego patentu z korektą ekspozycji -1/3.
ale jaja z tym iso w/g dxomark...
wyniki e-pl1 vs gf1 to przesunięcie jest niemal o działkę na korzyść panasa - i jak tu porównywać obraz na iso 1600 gdy dla panasa jest to 2316 a dla olka 958... masakra jakaś
w sumie o ponad działkę a nie "niemal"
DP Review rowniez potwierdzilo ta roznice w ISO!
Do tego zauważyłem, że większość aparatów, z którymi miałem do czynienia nie trzyma czasów otwarcia migawki.
Porownanie zoomow bezlusterkowcow (Oly, Panas, Sony, Samsung): http://www.seriouscompacts.com/f41/m...pressions-558/
Ciekawe porównanie. Przedstawia w nieco lepszym świetle mocno tu ostatnio zjechany kit od nexa za to ciut dyskredytuje samsunga. Potwierdza się bardzo dobra jakość pierwszego lumixa co w sumie mnie cieszy bo to właśnie on zagości na moim e-pl1 :)
Zatem każdy może sobie wyostrzyć jpega z puszki jak mu pasuje i będzie zadowolony bez względu na to czy ma panasonica czy sony lub samsunga.
Zresztą - kto ogląda na tzw. "co dzień" takie przybliżenia na swoich fotkach? Czasami trzeba przykadrować, ale żeby robić fotkę z 5% kadru wyjściowego?
Co mnie irytuje to totalana olewka ze strony panasonica, który nie wkłada do pudełek instrukcji papierowej w polskiej wersji. Nawet nie w angielskiej. Zatem mam instrukcję po niemiecku i jeszcze w 3 niezidentyfikowanych językach ;-). Trudno mi zrozumieć dlaczego tak mnie olewają. Powiem więcej. Nigdy z takim podejściem się jeszcze nie spotkałem w przypadku innych firm. Nie no. Jest instrukcja w PDF. Ale podejrzewam, że na żadnym "ważnym" rynku na takie lekceważenie sobie klienta panas by sobie nie pozwolił.
:-)
Powiem szczerze, że nie chodzi nawet o obowiązek. Tylko o zwykłą przyzwoitość. Przecież do lumixa za 200 zł dostałem instrukcję w języku polskim. A do G10 nie.
Ja bym zadzwonil do Panasonic Polska i zapytal.
Musisz dostać instrukcję polską na papierze (nie masz obowiązku posiadania komputera do odczytu pdf). Atakuj sklep lub dystrybutora. Ja miałem przypadek z Denonem (kupowałem tuż po premierze), w pudełku nie było polskiej instrukcji (7 innych języków za to). Po telefonie do dystrybutora, otrzymałem informację, że mieli obsuwę w drukarni i doślą mi instrukcję do miesiąca, i tak też się stało.
PS> No chyba, że kupiłeś aparat z importu z Germanowa ;)
Pozdrawiam
arra
Nie no z FJ. Zaraz wysmaruje jakiegoś maila.
Faktycznie po sprawdzeniu, że mam aparat z polskiej dystrybucji konsultant zaproponował dosłanie mi polskiej instrukcji pocztą. Plus dla panasonica Polska za bezproblemowe i szybkie załatwienie sprawy. Czekam na przesyłkę. Dzięki za radę. Pozdrawiam
Jak kogos interesuje VIDEO:
3 days with the Panasonic AG-AF100:
http://philipbloom.net/2010/10/19/af100/
Canon nie uzywa INTELIGENCJI przy implementacji VIDEO w swoich dSLR. Stad np. ostrzejsze wideo z GH1 niz 5D II... To nie jest kwestia szkiel, tylko sposobu "downsamplingu"... To samo moze dotyczyc szumu. Tak czy inaczej, u43 wydaje sie byc najbardziej praktycznym podejsciem jesli chodzi o balans rozmiar i waga vs IQ.
Oczywiscie fanatycy papierowej GO wybiora FF do krecenia, ich swiete prawo.
Widzę, że na razie milczeniem pominięto jedyny dotąd "test" Panasa 100-300. Pewnie słusznie, bo takiego mydła nie daje nawet najtansza Sigma za 500 złotych. Ale pewnie ktoś przedawkował knedlicki i piwo :lol:
Myslisz ze bedzie reakcja obronna jak olytalibow na forum olka? :lol:
Od zawsze wiadomo ze implementacja video w obecnych dslrach jest daleka od docelowej, chocby dlatego ze nie ma tam downsamplingu a jedynie czytanie co n-tej linii co owocuje szumem na poziomie piksela identycznym jak zdjecie przy max rozdzielczosci. Na bank ta kamera panasloika jest zdecydowanie lepsza do krecenia video niz np 7D, chocby ze wzgledu na ergonomie.