dzięki ludzie
Wersja do druku
dzięki ludzie
czy mi sie wydaje czy sa jakieś dwie wersje tego Tamrona 70-200? strasza i nowsza?
Dziś kupiłem T 70-200 2.8
Podpiąłem do 5mkII
I powiem tak: C 70-200 f4 jest przy tym szkle jakimś nieporozumieniem. Nie ukrywam, że jestem zachwycony jakością obrazka, ostrością i uwaga: celnością i szybkością AF, a także jakością samego obiektywu. I chyba jednak nic nie zastąpi światła :-)
Obiektyw wcale nie jest wybitnie ciężki i przynajmniej mi brak IS nie przeszkadza w ogóle. Nie mam porównania z C 70-200 f2.8, ale jeżeli ktoś szuka tele i ma do wyboru C70-200 f4 lub C70-300 IS lub T70-300VC, to w to miejsce bezapelacyjnie polecam Tamrona 70-200. Wart swojej ceny. I jeszcze jedno kupiłem w RTV-Euro-Agd za 2750 PLN, czyli taniej niż na Allegro czy u Sprzedawców z CB. I ponownie (bo wcześniej w ten sam sposób kupiłem T28-75) bez problemu trafiłem w ostrą i bez BF/FF sztukę. Raty 0% na 10 miesięcy ... bez najmniejszego problemu. To nie jest tekst reklamowy, po prostu zakup tego szkła i w ten sposób naprawdę przysporzył mi dziś wiele radości :)
Pozdrawiam!
Tyle, że 70-200 f4 jest od niego sporo tańszy, lepiej wykonany a na dodatek ma szybszy autofocus, w dodatku USM a nie wiertarkę. Nie twierdze, że Tamron robi złe obiektywy sam mam T200-500 (jest to chyba jeden z najdroższych obiektywów tej firmy) ale nie dyskryminował bym tak otwarcie całej reszty.
No właśnie tej lepszej jakości wykonania nie za bardzo widzę. Tańszy jest o kilka setek, ale moim zdaniem wartych dołożenia. OK. Canon ma USM, ale AF w Tamronie (przynajmniej w tym moim trafionym egzemplarzu) naprawdę daleki jest od wiertarki. Jest i cichy i skuteczny i ... szybki. Reszty nie dyskryminuję, bo to dobre szkła, ale to wydaje się mi o półkę lepsze. Jasne - zawsze kwestia indywidualnych odczuć.
P.S. a koledze Cichemu dziękuję za test i opinie i mnóstwo wkładanej w to pracy, bo dzięki temu zdecydowałem się dokonać wyboru obiektywów Tamron, które jakiś czas temu także wydawały się mi gorsze od Canona. A one są po prostu tańsze i przynajmniej tej samej jakości co wiele szkieł C (wiele - nie znaczy wszystkie :)),
Co do jakości optycznej nie polemizuje bo jest lepszy, co do prędkości i celności focusa testy mówią inaczej. Natomiast co do budowy samo przełączanie mf/af, brak uszczelnień mówi sam za siebie.
Mam ten obiektyw i potwierdzam opinie tomfoot, z tym że używam z 5d mk I. A Ty OrzelPiotr mialeś T70-200/2.8
Cena też. Chcesz super cichy, hiper szybki, extra szczelny,
kup sobie Canona EF 70-200 L f/2.8 (ok.1000Euro bez IS).
Poza tym, weź do ręki, zapnij do puszki, "przestrzel"... to pogadamy.
Miałem "chwilowy" kontakt z tym szkiełkiem (podziękowania dla jacek-ie) i popieram słowa tomfoot
Pozdrówka!
bez IS to nie ma uszczelnien ;)
extra szczelny to IS.
Odnośnie kupowania i wzięcia do ręki - nie muszę kupować, a do ręki biorę dość często, więc akurat wiem o czym mówisz.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chyba, że coś źle zrozumiałem... - przyznaje jest późno mogłem zgubić sens wypowiedzi ;]
Ja także mogę polecić Tamiego - ostatnio nawet poradził sobie na koncercie podpięty pod 5DII - a chyba nie muszę przypominać opinii na temat AF w 5-tce. Biorąc pod uwagę w jakiej cenie można dostać używanego T70-200, to ciężko o lepszy obiektyw do portretu, koncertu itp.
Samo IS pewnie nic.
Ale wersja z IS jest uszczelniona, a bez - nie.
powiem Ci że podniosłeś mnie trochę na duchu. zamówiłem to szkiełko w euro jeszcze za 2690zł (obecnie 3174zł) i tak do końca nie byłem przekonany czy je brać czy nie, jeszcze czekam na przesyłkę do sklepu. Co prawda ja podepnę go do D90 ale mam nadzieję że też będę nim zachwycony co najmniej tak jak Ty ;)
mój status zamówienia niezmiennie - kompletowanie zamówienia. Zaczynam się powoli bać czy nie zostanę zrobiony przez euro w balona i czy nie anulują mi zamówienia w związku ze wzrostem cen, jak to już miało miejsce u kilku kolegów z tego i z zaprzyjaźnionego forum...
Mozesz to sprawdzic telefonicznie. Robilem wielokrotnie u nich zakupy. Cena zawsze byla taka jaka byla w momencie zakupu nawet jak w moim przypadku puszka wzrosla cenowo o 1000 zl. Kompletowanie zamowienia czasami dlugo trwa jak dana rzecz musza sciagac od producenta
Akurat Tamrona 70-200 z mocowaniem Canona ściągać nie musza, bo jest na miejscu w Toruniu.
Sprawdź to, bo faktycznie za długo kompletują zamówienie. Tym bardziej, że na stronie nadal widnieje komunikat o wysyłce w 24 godziny (i jak tak dostałem). Wystarczy, że napiszesz do osoby odpowiedzialnej za zamówienie, którą podali w potwierdzeniu przyjęcia zamówienia. Mi nie zdarzyło się, żeby coś zmienili w trakcie realizacji, a kupiłem tam wiele rzeczy.
Sklepy panikują, bo od nowego roku jest na Tamrona nowy cennik, a pewnie nie pozmieniali cen licząc, że jakimś cudem uda się kupić taniej. Nie uda się.
Ewentualnie trzeba uderzać tam, gdzie mają jeszcze zapasy porobione. Wtedy tylko 1% vat uderzy.
MC_, byłem w euro agd, pomacałem tego Tamrona 70-200 i sobie odpuszczam. Jakoś tak mi przyszło, że do stałek się zaczynam przyzwyczajać ;D Stąd chyba lepiej będzie mi kupić za te 3kafelki 200/2.8L niżeli 70-200/4 czy w/w tamiego. Jakoś przekonania nie mam, co do szybkości tego AF.
Miałem do czynienia z tym AF na pentaxie k5 - jak dla mnie wydaje się wolniejszy w stosunku do 70-200/4 podpiętego pod 350D. Może kwestia modelu ;)
Nie wiem, czy sklepy panikują, ale np. Tamron 70-300 VC USD kosztuje w Krakowie 100 złotych taniej (plus możliwość negocjacji, czyli jeszcze zejście o 50 zł.) niż u Cichego...
a ktoś Cię zmusza do zakupów u Cichego? przecież możesz wybrany przez siebie obiektyw kupić nawet na targu od Saszy
ja nie kupiłem od Cichego w efekcie, ale nie widzę problemu że nawet czasem coś sprzedaje nieco drożej oferując w zamian masę pracy i zaangażowania
odwieczna dyskusja - kupować w małym sklepie czy dyskoncie ... z tym że to nie ten wątek
Nikt mnie nie zmusza do zakupów u Cichego, natomiast straszenie podwyżkami w sklepach (a więc wysyłanie "subtelnego" komunikatu: "kupujcie u mnie") jest trochę nie fair. Tylko tyle.
Nie interesuje mnie, kto i ile zaangażowania wkłada w swoją pracę, bo solidność i profesjonalizm uważam za rzecz absolutnie podstawową w każdej wykonywanej profesji.
Czy ten tamron punkty krzyżowe traktuje jak liniowe?
że tak:
Problemy z obiektywami Tamron?
Plotkarskie serwisy donoszą o problemach obiektywów Tamron 17–50 mm f/2.8 VC, 60 mm f/2 Macro, 70–200 mm f/2.8 oraz 10–24 mm f/3.5–4.5 podczas współpracy w lustrzankami Canon EOS 40D/50D/60D/7D. Problem tkwi w systemie automatycznego ustawiania ostrości, gdyż obiektyw nie jest w stanie skorzystać z zewnętrznych punktów krzyżowych (pracują one jako liniowe), w które wyposażone są układy AF zastosowane w lustrzankach. Podobno europejski oddział Tamrona jest już świadomy tej wady i oczekuje na oficjalne stanowisko centrali w tej sprawie.
wyjaśniło się to w końcu?
Czy piszesz o mnie ? Komunikat wysyłam zupełnie inny tzn. nie pochwalam praktyki zaniżania cen w sklepach internetowych, a kiedy przychodzi do zakupu okazuje się, ze towaru nie ma, a nowa partia będzie ileś tam drożej. Normalna praktyka.
.Nigdy nikogo i nigdzie nie namawiałem na zakupy u siebie. Jeśli ktoś ma możliwość i chęci kupić taniej, często bez faktury czy gwarancji polskiego dystrybutora - proszę bardzo.
ja już biegnę i sprzedaję swoje tamrony, bo nie dość że z nimi będę miał problem to jeszcze mam do tego zestawu aparat z najbardziej kijowym AF na świecie czyli 5d mkII, to nie może zadziałać, a zdjęcia które do tej pory robiłem to .... ich po prostu nie było
cóż, mam nadzieję że Martyna zachęci mnie do jakiejś Alfeczki
@Wats0n
a gdzie tam jest napisane że sensory są w szkle?
btw to cytat z optyczne...
Piszę o sklepach realnych, nie internetowych.
Np. Fotopanorama w Krakowie, gdzie oferta Tamrona jest bogata, a obiektyw, ktory mnie interesuje jest w ciągłej sprzedaży i niższej (o 100-150 złotych) cenie. Tak, to był komentarz do nowego cennika Cichego.
A to ciekawe, co piszesz:
http://www.fotopanorama.pl/pl/tamron...di-vc-usd.html
czyli 1 zł taniej, niż u Cichego. ROzumiem, że możesz u nich wynegocjować rabat 100-150 zł ?
I żeby nie było, że offtopic:
http://www.fotopanorama.pl/pl/tamron...-if-macro.html
Wiesz jaka jest różnica? Że u Cichego wymienisz na inny jeżeli ten będzie Ci mydlił. Natomiast w takim sklepie internetowym jesteś pewien, że Ci wymienią?
Dla mnie Cichy, na forum to kolega. Na allegro czy w necie jest sprzedawcą jak każdy inny. Nie zrobi mi to, że zapłacę te 150zł mniej. Jak kupować sprzęt to na poważnie i z jakimś zabezpieczeniem (które od CIchego mogę mieć). Natomiast w Fotopanoramie po zakupie pewnie Cię zleją lub karzą wysłać do serwisu. To ma być to taniej?
Ja bym się jeszcze uczepił tych faktycznych cen w Fotopanoramie, na stronie mają zupełnie co innego niż pisze igor58. 150 zł taniej to jest niższa cena od hurtowej, więc w ogóle o czym my rozmawiamy...
Podałem cenę ze sklepu, byłem tam, miałem obiektyw w ręku (cena - 1699). Mieli jeszcze kilka sztuk. Powiedzieli, że są w stanie zejść jeszcze o co najmniej 50 zł, bo kupiłem u nich wcześniej T17-50/2.8 i kilka drobiazgów. U Ciechego, jak pamiętam, ten obiektyw kosztuje w granicach 1800 (wg jego nowego cennika z tego roku). Jeśli się pomyliłem, przepraszam Cichego i forumowiczów.
No raczej...
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=72741
Dzięki za ciekawy test, zastanawiam się tylko czy to pierwsze wrażenie nie jest trochę mylne. Piszesz że:
+ wygląd !
+ cena !!! 2490,- brutto na dzień dzisiejszy
+ jakość zdjęć (ostrość na 2.8 )
+ macro (od 0.9m)
+ współpraca z TC
+ dokładność AF
OK. Ale ja mam niemiłe wspomnienia z Tamronami. Stare dobre czasy kiedy ubogość portfela zmuszała do pstrykania tymi szkiełkami, zostałem niemile zaskoczony brakiem ostrzenia przez Tamronka na ... mrozie. Sprawował się dobrze latem ale kiedy zabrałem go zimą w plener przy -15, poniedział ... NIE !
Mam nadzieję że obecnie Tamron wypuścił wersję ... CAŁOROCZNĄ ! :-)