Ja jednak skłaniałbym ku pierwszemu, przypomnę, że mam Belineę 2080 S2 i gdyby miała te 300 pix szerzej to bym jej nie wymieniał w ogóle... Sądzę Tom, że Twoimi kategoriami Taka Belinea i ten NEC to noc i dzień, prawda ? :)
Wersja do druku
Ja jednak skłaniałbym ku pierwszemu, przypomnę, że mam Belineę 2080 S2 i gdyby miała te 300 pix szerzej to bym jej nie wymieniał w ogóle... Sądzę Tom, że Twoimi kategoriami Taka Belinea i ten NEC to noc i dzień, prawda ? :)
Tak, Nec 2470 jest lepszy, ale to krok w nieodpowiednim kierunku. Wszystkie Nec'e z końcówką 70 są projektowane na potrzeby wielkich korporacji, stanowiących znaczący udział w sprzedaży Nec'a. Monitory tego typu mają np możliwość zdalnego zarządzania, przydatne kiedy admin ma pod opieką 200 komputerów, manipulują jaskrawością, zależnie od tego czy monitor wyświetla białą kartkę worda, czy czarny program księgowy. Jest strojony do warunków oświetlenia dziennego-biurowego, no i najważniejsze ma 8-bitowy kolor wspomagany FRC. Ogólnie to monitor nie do fotografii.
Nec'e do tego celu mają 90 w symbolu oraz "i" na końcu.
Ale Eizo 2431 zgodnie z tym, co pisze producent, jest też do zastosowań biurowych... ? To ile trzeba wydać, żeby mieć LCD jako tako nadający się do fotografii, skoro 4000 PLN to mało ? :) Jaką będę miał korzyść wybierając Eizo 2431 zamiast NEC 2470 ? :)
2470 jest tak jakoś memu sercu bliższy, mam taki sam obiektyw :D
Eizo S2431W to jest monitor uniwersalny, racja, ale jednocześnie jako-tako nadaje się do fotografii. 4 tys zł to nie jest mało, i mozna za to kupić monitory bardzo dobrze nadające się do foto. Nawet profesjonalnie. Poniżej modele w tej okolicy:
Nec 2190UXi
Nec 2690WUXi
Lacie 320
Eizo CG19
Eizo CG222W
Eizo S2431W jest o tyle lepszy od Nec 2470WNX, że ma 10-bitową korekcję gamma. Skutkiem tego pokazuje lepsze detale w światłach i cieniach. Praktycznie nie ma tendencji do zbyt kontrastowego obrazu.
Dziękuję Tom za wyjaśnienie, jedyne, co do mnie przemawia, to lepsze szczegóły w cieniach i światłach :)
Jeśli chodzi o pozostałe typy, to nie wchodzą w grę, wyłącznie 24" mnie interesuje.
Cichy, jeśli wolno spytać, czemu się tak okopałeś przy tych 24". Za wymieniony przez Ciebie budżet możesz mieć w pełni kalibrowalny, 22-calowy (chyba 12-bitowy) CG222W, który potrafi pokazać szczegóły w każdym zakresie. Jeśli postawisz sobie obok niego jakąkolwiek 19-kę na narzędzia, to robi Ci się naprawdę komfortowe stanowisko.
I gratis dostajesz jeszcze przecudny, czarny kapturek ;)
To jeden z kluczy, szczególnie w fotografii ślubnej. Monitory nie przystosowane do fotografii pokazują obraz zbyt nasycony, kontrastowy i za jasny. Oczywiście na odbitce może to wychodzić odwrotnie, za ciemne, wyprane.
Zatem 26" Nec też powinien znaleźć się w kręgu zainteresowania, bo to prawie to samo co 24".
No niby tylko 2,5 cm szerszy... Ech, ćwiek zabity. A matrycę ma IPS, jest jakaś zasadnicza różnica między PVA ? A w ogóle któryś z nich z natury rzeczy mniej "męczy" wzrok, bo o tym właściwie nie pomyślałem..
Jest cholernie zasadnicza różnica. Matryca IPS ma nieco gorszy poziom czerni, ale zdecydowanie lepszą charakterystykę kątową. Poprawnie ustawione LCD nie męczą wzroku, bo nie mrygają.
I jeszcze jedno - w tej chwili wszedł właśnie nowy, nieco udoskonalony Nec 2690WUXi II. Warto rozważyć, choć jedynka też jest naprawdę dobra (w kwestii możliwości do ceny - bezkonkurencyjna). Trzeba tylko oglądać je przed zakupem, bo niestety dość często zdarzają się wadliwe.
Różnica jest w kątach widzenia i punkcie czerni. IPS jest dużo mniej wrażliwa na kąt, dzięki temu to co Pan widzi na środku i w narożnikach jest tym samym. Szarości są skutkiem tego bardziej neutralne. Proszę rzucić okiem na Czornyjowego "rzeźnika": http://monitory.mastiff.pl/temp/rzeznik_lcduf.png. Na PVA będzie zawsze tęczowy po bokach, nawet na najlepszych kalibrowanych. Szary będzie tylko tam gdzie pada prostopadła od oka do ekranu. Punkt czerni natomiast jest lepszy (niższy) na PVA, dzięki czemu lepiej pracuje się po ciemku. Pomijam oczywiście fakt, że nie powinno się pracować po nocach. Z różnych względów, technicznych i ludzkich.
Nie ma jednak sposobu, aby jednoznacznie zadecydować który wyświetlacz jest lepszy. Trzeba decydować w kontekście całego monitora. W przypadku rozważania pojedynków:
S2431W (PVA) vs 2690WUXi (IPS), lepszy jest 2690WUXi (IPS).
2690WUXi (IPS) vs CG222W (PVA), lepszy jest CG222W (PVA).
Dziękuję bardzo. Rozważam więc jedynie pierwszy wariant. Problem w tym, że często pracuję po ciemku.... :)
Swoją drogą, ciekawe, czy jest szansa na ukazanie się w jakiejś przewidywalnej przyszłości matrycy, która łączyłaby w sobie zalety IPS i PVA. Może OLED?
Oświetlenie dobiera się tak, aby czerń monitora nie świeciła, lub świeciła jak najmniej. Monitor kalibruje się wówczas do jak najniższych poziomów bieli i jeśli jest za jasny (wizualnie) zapala się dodatkowe oświetlenie w pomieszczeniu. Żadna filozofia.
Faktem jest, że w przypadku PVA łatwiej jest, ale w kontekście Pana zastosowań, nie przykładałbym do tego wagi, bo są ważniejsze sprawy.
Uff, cały dzień męczę się w tymi monitorami i teraz to mnie dopiero oczy bolą.
Skłoniłem się ku temu Nec'owi. Na co zwrócić uwagę po zakupie, skoro dużo zdarza się "wadliwych" ?
Chętnie bym skorzystał z wybranego, ale mam stałego dostawcę tego typu sprzętu, u któego w dodatku mam jakąś nadwyżkę środków, które muszę wykorzystać :)
OK, monitorek zamówiony u Toma, dziękuję za porady :)
PS. Wybrałem Eizo jednak, wyselekcjonowany Nec kosztowałby prawie 1000 wiecej.
S2431wk
A co powiecie o tych monitorach:
http://www.agito.pl/powyzej-19/samsu...52.332533.html - ma matryce TN ale ma dobre opinie
http://allegro.pl/item465566930_gate..._cena_wwa.html - w tym przypadku pojechał bym i wybrał najlepszy
http://allegro.pl/item468315623_nowy..._promocja.html - ewentualnie jeszcze tez
Mój budzet to ok 2tys
Monitor bede używal do AutoCada(program do projektowania) i do obróbki zdjęć
Powiem ze teraz mam Samsunga SyncMaster 940BF i nie narzekam chociaż wiem że moglo by być lepiej.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,41323/ ewentulanie jeszcze ten?? Nie mam zieolego pojęcia na co sie zdecydować wiem za za 2 tys nei kupioe dobrego monitora do obróbki zdjęć ale chce mieć jakiś przynjmiej poprawny zeby dalo się go dobrze skalibrować.
Z góry dzięki za pomoc
PS sory za post pod postem ale pierwszego nie moglem już edytować
To najlepsza metoda ... jakiś czas temu dobierałem drugi narzędziowy monitor do zestawu musiał być koniecznie 1920x1200 coby pasował do podstawowego po wielu "organoleptycznych bojach w sklepach ( ciężko jest niekiedy uprosić się o podpięcie 5 monitorów w natywnej rozdzielczości ) wybrałem jakiegoś Benq ... chodzi działa i od biedy go ustawiłem jako-tako ... 95 % klientow jak ogląda projekty w firmie i tak nie widzi różnicy ze stojącym obok EIZO.
Kupilem tydzien temu Eizo 2231wh-bk. Niestety na drugi dzien juz go zabrali. Mial mala wade. Gorna ramka nie kryla ekranu w 100%. Widac bylo na 10cm, 1 mm metalu spod ramki. Nawet nie zdazylem sie nacieszyc. 5lat gwarancji jest ok. Przyjechali zabrali i dostalem na razie flex scan HD2441W. Najchetniej bym go juz nie oddawal :) Ma ktos 2231? Jestescie zadowoleni?
witam
stoję własnie przed decyzja zakupu monitora nie tylko do fotografii oto moje typy
lacie 324 nec2090 eizo2411
co o tym myslicie, moze jakies podpowiedzi bo jesli chodzi o monitory to niewiele wiem
dzieki
Również mam 2231W i jestem bardzo zadowolony ...
Ja kupiłem 3 tygodnie u Toma01, w opcji selekcji (bez wad typu bad pixl) i pomimo, że sprawa trochę sie przeciąga bo jeszcze go nie mam, to chyba dobrze zrobiłem decydując się na taki zakup. W kontekście Twojej historii, że sprzęt po tygodniu musiał wracac do serwisu to bym się tylko wkurzał, że kupiłem a już trzeba coś naprawiac... Mam nadzieję, że w nadchodzącym tygodniu monitorek wreszcie przyjdzie bo mi się urlop tacierzyński niebawem skończy i będę miał super monitor,ale nie będę miał czasu,żeby z niego skorzystać....
Monitor byl w 100% sprawny technicznie. Potrzebowal malej operacji plastycznej bo przy tej cenie nie chcialem zyc z ta jego skaza :) Kupowalem tu w Austrii. Musze powiedziec ze serwis Eizo dziala swietnie. Po telefonie do nich wypelnilem formuarz, ktory dostalem majlem i na drugi dzien monitor byl odebrany i na czas naprawy dostalem fajny 24calowy.
Rosemary, ciekawe jak w PL sie starają..??
sory ze sie wam wcinam w dyskusje ale na dniach musze wybrać ten monitor i nie wiem który wybrac??
Ps Moj post jest strone wczesniej
Chora sytuacja z cenami, plus szaleństwo czwartego kwartału. Stąd selekcjonowane miały duże opóźnienie. Kanał dystrybucji też kombinuje jak najmniej stracić, kiedy monitory zamówione, a zapłacić za nie trzeba więcej niż sprzedane w detalu. Skok kursu jena, był większy niż euro i dolara do złotówki.
witam
stoję własnie przed decyzja zakupu monitora nie tylko do fotografii oto moje typy
lacie 324 nec2090 eizo2411
mogę prosic o jakies podpowiedzi bo jesli chodzi o monitory to niewiele wiem ale skłaniam się do lacie
dzieki
LaCie ma tylko 10-o bitowy LUT, dlatego podejrzewam, że matryca jest w nim tylko 8-o bitowa (podobne podejrzenia mam w stosunku do Eizo serii S). Zwykle jest tak, że do poprawnego wysterowania matrycy używa się LUT o nadmiarowej precyzji.
Jeśli Nec, to radzę raczej kupić 2190UXi niż 2090UXi - 2190UXi ma matrycę SA-SFT produkcji Neca, 2090UXi jest na H-IPSie LG. Eizo 2411 jest już wycofany z produkcji i nie ma sprzętowej kalibracji.
kurcze widze ze chyba nikt mi tutaj nie pomoże
A może przynajmniej wypowiecie sie o tym monitorze NEC 2470WNX??
Temat jest bardzo często poruszany. W okolicach 2 tys zł nie ma wielkiego wyboru, a na pewno nie da się kupić żadnego przyzwoitego 24". Zapraszam do lektury: http://canon-board.info/showthread.php?t=34241
Tom01
możesz napisac mi jak wygląda sytuacja z wysyłką monitora za granice (do uk)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oczywiście zakupionego u Ciebie
Witam.
Zdecydowalam sie na eizo s2231 tylko nie wiem ktora podstawe wybrac i czym roznia sie te 3 monitory
WE to ezup?
WH to height adjustable?
Co oznacza W?
Edit:
Wlasnie zauwazylam ze itart dostarcza tylko na terenie Polski:(
Znacie moze jakies godne polecenia sklepy z przystepnymi cenami, ktore wysylaja towar za granice?
Pozdrawiam.
Oczywiście, ale może szczegóły prześlę w poniedziałek z biura, poza forum.
Wysyłka Pocztą Polską, ubezpieczoną to około 160-190 zł. Wysyłałem wielokrotnie. Nawet dochodzi. :)
Tu jest wszystko opisane: http://monitory.mastiff.pl/opisy.php...Scan%20S2231WH
Wide.
A monitory pochodzą z sortu przeznaczonego do niemieckich marketów.
Dziekuje Tom:) Zawsze mozna na Ciebie liczyc.
Kupilam s2231 W i nie wiem z jaka podstawa. Na zdjeciu jest podstawa w ksztalcie Y ale tym raczej nie powinnam sie sugerowac.
Tom01: cena jakas 'nietego'. Skad taka roznica w Polsce? Czy ja cos zle kojarze.
Ja robie zakupy w polskiej firmie w Wiedniu i tu tez kupilem swoj 2231.
http://www.ditech.at/artikel/TF22E4/...o_schwarz.html