Dokładnie, Sony ma ogromny potencjał/kapitał, Nikon czy Canon mogą zostać delikatnie mówiąc zaskoczone :)
Wersja do druku
Panowie... o Sony dyskutujcie sobie w wątku obok :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=25539 :evil:
...hmmm, to ja mam "głupie" pytanie, bo wkrótce wątek ten osiągnie tysiąc wpisów, a temat kompletnie się rozmydlił: czy canon planuje ostatecznie wypuścić następcę 5D i kiedy, miał być w sierpniu, potem w lutym, a teraz ...?
A teraz znowu w sierpniu... :)
... jeżeli to nie żart, to canon staje sie niepoważną firmą, albo na odwrót: zrozumieli w końcu, że dorabianie w nowych modelach jedynie czyścidełka do matrycy jest inowacją na poziomie imebecyla i że w końcu należy zrobić nowe porządne body, oby nie skończyło się to na mini wycieraczce do monitorka uruchamianej "specjalnym joystickiem"...:D
To prawda. Czekałem długo na PMA (bo na prezentację nowego 5D w sierpniu 2007 nie liczyłem) no i się nie doczekałem. Nie wiem czy wytrzymam do sierpnia, czy wcześniej nie kupię "starego" 5D - w końcu ile można czekać. No ale cena coraz niższa...
Nie do końca to tak jest ale może kiedyś będzie wątek, w którym będziemy mogli to rozwinąć ;):).
Po za tym największa firma, która działa w branży foto - jej potencjał jest większy niż wszystkich innych firm foto razem wziętych - mowa o GE - robi póki co kompakty :). Także ten potencjał jest IMO stosunkowo mało ważny (w granicach rozsądku oczywiście). Raczej to jak się go wykorzystuje. Canon ma wystraczający żeby być numerem jeden w fotografii ale póki co dość kiepsko ten potencjał wykorzystuje.
Być może to że nie ma nowej piątki jest dobrym prognostykiem. Być może jest to linia body, w której chcą wyprzedzać resztę o epokę. I być może następca będzie tak samo jak poprzednik korpusem nie na jeden sezon ale czymś co konkurencja będzie próbowała tylko gonić.
Aparaty z segmentu 5d mają u canona 3 letni okres przydatnosci do spozycia takze premiera nastepcy bedzie na 100% w sierpniu...mi sie wydaje ze warto poczekać...tym bardziej jesli ktos ma czym pstrykać :)
Gdyby mieli taką technologię to właśnie byśmy ją zobaczyli w nowych jedynkach. Chcieli dać nędzny upgrade ale się w ostatniej chwili wycofali.
Sensowne wydawały się spekulacje że mogą podzielić FF na dwa modele, jeden w stylu 40D z matrycą FF a drugi to jakieś 3D. Ale gdyby tak było to ten prostszy model mogliśmy zobaczyć już dziś na PMA, a nie ma nic. Obawiam się że oni naprawdę nie mają żadnej lepszej technologii matryc i teraz będą tak jak jeszcze do niedawna Nikon nadrabiać ilością guziczków w body, AF'em i ceną.
Absolutnie zgadzam sie z kazdym slowem.
Co do tych super technologii, to przyklad AF fiasco z 1D MkIII raczej
dowodzi, ze to mit. Zreszta dzis Canon podal swoim glownym klientom
wiadomosc, ze wreszcie sie dokopali do zrodla bledow i sa absolutnie
pewni, ze wiedza co i jak. Beda poprawiac znowu...
http://www.robgalbraith.com/bins/mul...8740-9068-9264
Na prosta logike oznacza to, ze 1Ds MkIII jest tez do poprawki.
Moze to bedzie pretekstem, zeby szybko wypuscic modele N obu aparatow,
a "przy okazji" nieco je poprawic, chocby dodajac hirez LCD.
Wcale bym sie nie zdziwil, jesli tak zdecyduja sie zrobic...
Jeśli prawdą jest, że Canon został zaskoczony premierami Nikona to właśnie zmiany mogły być kosmetyczne i jedynki właśnie na to były przygotowane. Po co pchać nowe technologie i się wystrzelać jak się jest numerem jeden na rynku, a konkurencja śpi? Także niekoniecznie musi być tak, że już jest tragedia i włosy z głowy trzeba rwać. Po za tym jak któraś firma za to samo daje więcej to droga wolna ;).
Co do nowych matryc to raczej była mowa o roku 2009 więc bardzo możliwe, że nie są gotowi. Po za tym fab się dopiero stawia, a rozruch ma być w połowie tego roku więc raczej cudów nie należy się spodziewać.
Co do LCD to nie wiem czy to szybko nastąpi, bo dopiero zawiązali spółkę z Panasonic'iem i Hitachi w tej materii więc to pewnie trochę potrwa. Wykupili też spólkę która ma patenty na OLED-y. To wszystko zejdzie zanim można to będzie wprowadzić do produkcji.
Dla Canona poprzedni rok był bardzo dobry - przychód w porównaniu z poprzednim wzósł o ponad 7% do niemal 40 mld$. Także pieniądze mają. Czy coś z tego pójdzie na dział dslr - pewnie tak ale czy to będzie dużo? Biorąc pod uwagę, że mają mnóstwo innych priorytetów jak np. najbardziej rosnący rynek peryferiów komputerowych (wzrost sprzedaży 20% w zeszłym roku) to może być różnie. Do tego zapewne nie ucieszy Was fakt, że 400D sprzedawał się świetnie, a 40D to już w ogóle fantastycznie. Co doprowadziło do zwiększenia sprzedaży obiektywów. Przy czym dla nich segment biznesowy i komputerowy jest bardziej dochodowy i bardziej rentowny. A prognozy co do rynku aparatów cyfrowych na najbliższe lata są takie, że jednak zacznie się wychamowywanie.
Najlepsze że o takich rzeczach jak jedynki to oni w ogóle w rocznych wynikach finansowych nawet się nie zająkną. Dla nich to poprostu zupełny margines. Prawdopodobnie sprawa bardziej prestiżu niż zysków.
Także my się możemy tu pozabijać, a oni pewnie tam czasem o tym wspomną, że coś nie tak i trzeba może coś z tym zrobić ale i tak drukarki są najważniejsze ;).
Wnioski sobie każdy sam wyciągnie.
drukarki?co ty pleciesz :)
http://www.news.com/8301-13580_3-986...l?tag=nefd.top - wywiad kontrolowany z Chuckiem Westfallem.
Nowa piątka z OLED-ami? Znaczy nie będzie hirez LCD? ;)
Dla tych, którzy żyją nadzieją:
"We're trying to upgrade the entire camera. The megapixels rating is only one thing. When upgrading, you have to look at more aspects. We're not going to go backwards."
mnie to juz zaczyna wq... i to mocno ... żeby osłodzić sobie oczekiwania na mityczną piątkę mk II kupiłem sobie 24-70 i znowu wywaliłem kasę w ten system ... eh... naprawde lubie te paskudne, body, jestem do C przywiazany sentymentalnie i bede jak kapitan, do ostatniej chwili ... a potem moze znaczki albo cos? :(
Jeśli prawdą jest to co mówił jakiś czas temu w wywiadzie przedstawiciel działu obrazowania Canona i mają zamiar rozszerzać lineup lusterek ;) to nie będzie problemu. Nie jest wykluczone, że strategia Canona pójdzie trochę inną drogą niż Sony i nie będą mnożyć podobnych lustrzanek w poszczególnych segmentach. Tylko będzie po prostu gęstrze stopniowanie. W tym układzie premiera 450D jako modelu pomiędzy 400D i 40D jest jak najbardziej konsekwentna i tak samo może być z modelem powyżej 40D. Wtedy byłoby gdzie wepchać ;) tego APS-H i EF-S-y nie są tu żadną przeszkodą.
Z tego co pisze Westfall kariera APS-H nie jest jeszcze zakończona?? Cokolwiek ma to oznaczać.
Na Dpreview donoszą, że: http://cweb.canon.jp/camera/campaign/5d/5d.html
japońskiego nie rozkminiam :confused:
Znaczy, że następca 5D do maja się na pewno nie pojawi... Ale w sierpniu? Kto wie? ;-)
Podejrzewam że może ich jeszcze dodatkowo kusić fakt, że w APS-H można upchnąć więcej pikseli bez takiej straty jakości jak w APS-C. Canon się trochę wpuścił w "maliny" dając sensor z cropem 1.6, a nie 1.5 jak reszta. Przy takim upakowaniu pikseli jak obecnie ta różnica jest nie bez znaczenia szczególnie marketingowo. 12 megapikselowi konkurenci jak np. Sony A700 czy N D300 mają niemal taki sam rozmiar piksela jak 10 - cio mpx 40D.
Eeee tam, takie "cuda", to ja bym ze szwagrem na trzeźwo potrafił... ;)
Poruszyłeś natomiast ciekawy temat (wspomniany zresztą w ostatniej rozmowie z Chuckiem W.).
Otóż z przyczyn dla niektórych niezrozumiałych, Canon chce produkować cały system sam (a przynajmniej kluczowe jego elementy), począwszy przez optykę a skończywszy na matrycy (specjalnie dla chłopaków z CB Canon będzie niedługo robił wyświetlacze OLED! (pierwsze monitory już wyglądają świetnie: http://www.rp.pl/artykul/91135.html))).
Staje się to bardziej zrozumiałe w momencie, gdy chcemy z tych elementów systemu wycisnąć jak najwięcej (i w pewnym sensie ponad ich specyfikację). I tutaj, jeśli mamy pełny dostęp do know-how, to możemy to zrobić łatwiej - przykładem niech będzie tryb 14 bitowy w D300: aparat czyta matrycę raz wyznacza 12 bitową wartość, po czym czyta drugi raz odejmuje to od zapamiętanej wartości 12 bitowej i robi dwa dodatkowe bity z różnicy.
Podobnie z szumami - pisane było już nieraz na forum, że żeby zmniejszyć szum można czytać wielokrotnie pojedyncze piksele matrycy i uśredniać wynik (wtedy nie tracimy szczegółów albo - jeśli nie możemy (nie wiemy jak) tego zrobić, musimy - tak czy inaczej - uśredniać sąsiednie punkty gubiąc szczegóły.
Mam świadomość, że powyższe przykłady są raczej elementarne jak Dr. Watson, ale myślę, że oddają istotę zagadnienia.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale i tak jesteś niezły! Ja bym nie dał głowy, że to nie jest wzór ulotki dla Koreańczyków albo Chińczyków :lol:
pytanie do uztytkownikow 5D.
zamienilem niedawno EOS-a 20D na 5D i denerwuje mnie jedna sprawa. Po wykonaniu zdjecia dlugo generuje mi sie podglad - trwa to ok 3-4 sekund. Dzieje sie to wtedy gdy mam ustawione na RAW+S ... gdy jest sam jpg podglad generuje sie natychmiast. Karta San disk Extreme III (oryginalna).
Mona cos na to poradzic by generowlo sie szybciej?
dziekuje... tego mi trzeba bylo
:)
czy ktos ma informacje moze o premierze nastepcy ?? jesli mial by sie pokazac na targi to niezle cena by poleciala na leb bo jeszcze cash back do tego do 30.06
Sprawdź tu.
sprawdzalem juz ale kiepskie informacje. ale dzieki
na które targi?? Raczej nie sądzę żeby Canon szykował taką premierę i pokazał następcę 5D na targach foto w Łodzi :mrgreen:
A najbliższe targi na których to nastąpi (lub ma szansę nastąpić) są we wrześniu o ile pamiętam więc na Cashback do 30.06 raczej bym nie liczył ;)
Znalezione dzisiaj na jednym z forów - oczywiście traktujmy to na luzie ale brzmi ciekawie (hehe kolejne rozterki tych co nie wiedza czy brac jeszcze 5d):
The new 5D II will not be released at Photokina, but instead will be a surprise announcement on April 22, according to a source I am unwilling to disclose.
The specs of the new camera are as follows (final name unavailable):
- 15.3 MP full frame CMOS sensor (vastly improved light-gathering capacity per pixel: improved micro lenses; miniaturized micro circuitry; enhanced signal/noise ratio)
- Weather sealing same as 1Ds Mark III
- Dual Digic III with all-new "CXR" NR system reported to best 3rd party NR software. Available as a C.F with 4 levels of customizable parameters.
14 bit A/D conversion
- ISO 12800 (C.F. up to 25600)
- Reported 1 2/3 stop sensitivity improvement
- All-new 29-point TTL CMOS sensor
with 12 cross-type for F/2.8 or faster lens
(35% faster than 40D)
- Micro lens fine adjustment for up to 14 lenses
- 300,000 exposure shutter durability
- 6.0 / 3.0 fps
- 3.0" LCD
922,000 pixels
- EOS Integrated Cleaning System
- Live View (improved from 450D; latest generation)
- 6/3 fps continuous shooting for up to 68 frames
- MSRP $3499, available June 2
a na innym co innego :-)
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/624220 (post 8 )
"5D will be split into 2 models. Lower end model will retail at sub $2000 and be basically a full frame 40D with a 13MP sensor, built in flash and slow frame rate (3 fps). ISO to 6400. Smaller VF image than 5D due to reduced size of prism. Camera will be pitched at the high-end amateur seeking FF over speed.
Higher end model will retail for $3199 on launch and will feature watersealing on a par with 1 series, higher frame rate (4.5 fps), and a 16MP chip. ISO to 6400. Better focus inc. focus to f/8 at centre point and x type points at the extremities of the focus ellipse (however still 9 point). Camera will be marketed as a pro model, appealling to wedding photogs and those seeking smaller form factor (similar approach to the launch of the 5D). AF micro adjustment available."
Mają te gdybania w ogóle jakiś sens?
Jak to się mówiło "lepszy wróbel w garści niz gołąb na dachu" ,
na nasze niech to będzie "lepszy realny 5D, niz wirtualny 3D/7D" ;-)
..chyba największy dla wielkiego C.. W końcu podgrzewamy atmosferkę przed premierą. Taki ludowy marketing :)
Np w ten sposob ze aparat zapamieta 14 roznych ustawien dla roznych obiektywow i ani jednego wiecej? :roll:
Wyglada jak marzenie, ma dokladnie to czego zoltym od d300 zazdoscimy.
Czyli kalibracja AF, duzy LCD VGA, live view
I bedzie mial to czego d300 nie ma i daleko mu do tego, czyli niskoszumna matryca FF.
zależy kogo masz na myśli mowiac 'zazdrościmy"...
Jeśli miałbym czegoś w tych rzeczy zazdrościć, to chyba tylko kalibracji AF (naprawdę duzy LCD to mam podpięty do komputera, a tryb "na zombie" mnie nie interesuje :))
natomiast ja najbardziej zazdroszczę użytkownikom Nikona tego, że ich aparaty bezprzewodowo obsługuja systemowe lampy błyskowe za pomocą "kukułki" wbudowanej w aparat.
jak takie cos wyjdzie to jak canon uzasadni kupowanie 1ds marka3. ale " czego wam i sobie zycze":)
Ciepło, ciepło... - ale mnie chodziło o to, że taki 1D może pamiętać 20 (wzięte z sufitu? - 16, 32 to rozumiem) różnych ustawień, a ten (też równie księżycowe) 14.
No - chyba, że Canon zrobił badania statystyczne i wyszło mu, że większość użytkowników jedynki nie używa więcej niż 20, a piątki, więcej niż 14 szkieł.
"Micro lens fine adjustment for up to 14 lenses"
I co to bedzie jak zniknie problem BF/FF?
Serwis Canona "dostanie w plecy" -:)
Któryś z użyszkodników tego forum już kalibrował swoje szkiełka z nową 1ką. Z tego co pamiętam, z jednym szkłem doszedł do końca skali, może się okazać, że serwis jednak nie będzie taki bezrobotny.
A z drugiej strony, to dla niektorych bedzie to gwozdz do trumny, jak chocby dla mnie, bo jak zaczne, krecic i poprawiac, to w koncu w wariatkowie mnie zamkna :)