Mi się tam taka mina podoba. Kto mówi że na każdym zdjęciu musi być usmiech? Jesień jest nie? Nostalgia, zamyślenie, te sprawy :) Fajne zdjęcia.
Wersja do druku
Mi się tam taka mina podoba. Kto mówi że na każdym zdjęciu musi być usmiech? Jesień jest nie? Nostalgia, zamyślenie, te sprawy :) Fajne zdjęcia.
202. prawie jak w kościele do modlitwy + ciachnięte prawe ramię
203. uwagę odwracają 2 spadające liście nad głową (ten po lewej może zostać)
204. mungo-style portret :D Prawy górny i lewy dolny róg do obcięcia - niepotrzebne rozpraszacze.
205. Najlepsze, fajne światło, po PSie lepiej wygląda :D. Fajne!
206. Fociłbym z wysokości klatki piersiowej modelki żeby lew był niżej niż jej głowa.
207. Brak blendziarza widoczny. Odgarnąłbym trochę liści z wody żeby złapać odbicie.
208. Brak blendziarza widoczny. Do tego liście po prawej budzą nieład.
209. Bez zarzutu.
Ogólnie : przyjemna sesja, trochę zbyt standardowe pozy i miny (wiem, trudno w dzisiejszych czasach o kreatywność :D), zato od strony technicznej jak zawsze solidnie (kadry, obróbka). No, może dorzuciłbym kilka kelwinów do WB tak od siebie.
Dzięki. Ktoś dorzuci swoje 5 groszy?
Piszę z laptopa (do stacjonarnego z Eizo mam 5m system mi padł) więc nie podejmuję się oceny kolorystyki. A jaki masz monitor? Kolibrowałeś go czymś? Czy na oko?
Samsunga LCD 24". Jakiś SyncMaster. Niczym go nie ruszałem. Jest taki, jaki przyjechał ze sklepu. Do BW nie przeszkadza, ale widzę, że przy kolorkach już jest spory kłopot...
Jestem na innym monitorze, już skalibrowanym i tych niedoskonałości skóry prawie nie widać. Są ledwo widoczne, bo dłuższym przyjrzeniu się...
Martinez - dzięki za ofertę - chyba skorzystam - odezwę się na priv
nie chodzi mi o jakies tam kropki, plamki czy cos bo tego nie ma...chodzi o niezdrowy koloryt cery
Ostatnia seria w ogóle mi się nie podoba. Jak już słusznie zostało zauważone wszystko aż trąci sztucznością. Jedynie czego nie rozumiem to twierdzenie, że autor inspirował się francuską wersją Voguea. Sorki, ale co te zdjęcia maja wspólnego z fotografiami zamieszczanymi w tym czasopiśmie to za cholerę nie wiem...
Inspiracja nie znaczy dosłowna kopia. Chodzi o miny. Zawsze było słodko-uśmiechnięte. Raz zrobiłem poważnie. Poważnie jak w Vogue - tam 3/4 zdjęć jest z taką właśnie nijaką miną.
No, ale nie będę się kłócił, jeśli kolega Moshi nie wie czym się różni inspiracja od kopii.
Niezdrowy koloryt cery zależy od monitora - oglądałem foty na kilku(+te monitorki w laptopach i telefonach) i wszędzie jest inaczej:p Ponieważ mamy nieskalibrowane monitora zajmijmy się*kadrami;)
Ta akcja to po to, żeby nie było gadki, że dziwne kolory na zdjęciach:p
Dzięki za wytłumaczenie, że inspiracja to nie kopia, ale widzę, że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.
Mówisz, że miny zrobiłeś poważne - jak w Vogue. Zgadza się masz je poważne. Tylko problem w tym, że cała stylizacja (otoczenia, mowa ciała modelki, kolorowe listki na piersi itp.) całkowicie zaprzeczają właśnie tym minom. Dlatego jest to wszystko sztuczne. Miny to tylko jeden element układanki. Układanki, jakim jest zdjęcie. Dlatego ważne jest by każdy element do siebie pasował w przeciwnym razie mamy papkę a nie dobre zdjęcie.
Eee tam... Impresjoniści się na początku też nikomu nie podobali, bo była papka:p
Kwestia czysto robocza. Pomożecie wybrać najlepsze foty z tego zestawu?
http://mungos.cba.pl/praga_www/
(galeria nazywa się remoncik, ale to przypadkowo.
Dla mnie genialny jest kotek. W większej rozdziałce i po obróbce a'la VanMurderowy koń z działu Lekcji i jest zdjęcie na konkurs :D
203, 209 wygląda, jakbyś ją tam postawił za karę
co do zdjec modoleki.. 203 ekstra (choc szkoda ucietych nog) i 208 rowniez bomba!;)
pozdrawiam
No to ja już mam kompletny mętlik w głowie co sądzić o tych zdjęciach portretowych:p
Dzięki za pomoc przy wyborze tych z Pragi.
Pzdr!
Oświetlenie: żarówka. Modelka: Kasia. Fotograf: mungo. Nadzieje: wielkie.
210.
211.
212.
Super seria, fajne b&w, fajna gra światła i cienia, kilka błędów :
210. Za dużo pustego po prawej.
211. Za słabo widać, że to kapelusz.
212. Cień od nosa psuje ideał tej foty ;P
Oby tak dalej!
ostatnie - zdecydowanie najlepszy pomysł. jedynie widzialbym minę bardziej smutną. niemniej najlepsze z ostatniej trojki:)
Jka dla mnie troche za mocne to swiatlo.
Moze sprobuj ze swiatlem naturalnym...? :)
Nie rozbiorę tak koleżanki na dworzu przy 12 stopniach. Z chęcią bym sprobował. Ale to na wiosnę!;) Też się nie postarałem o lepsze światło i zostałem przy lampce nocnej...
Jak tylko będę mógł skorzystam z rady. Tu byla dość specyficzna sprawa, że tylko oświetlenie sztuczne wchodziło w grę:p
Przestroga dla pokoleń! Nie używajcie nigdy żarówki 60W. Zawsze kupujcie mocniejsze:p
Osobiscie podoba mi sie 212, ale przepalenia, pustka z prawej i nieciekawie uwydatniony nos modelki przez ostre cienie w 210... nie zamieszczalbym go bo psuje Ci inne ;-)
Micles Ty byś kupił sobie słownik a nie brał się za komentowanie zdjęć. Takie bzdury wypisujesz pod zdjęciami ludzi że aż nóż w kieszeni się otwiera.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mungo 211 jest nawet na prawdę fajna (szczególnie jak się to otworzy na ciemnym tle).
212 natomiast zupełnie bez sensu ... dziewczyna wygląda jakby się miała zaraz sama zadusić
O widzę, że foty się w miarę podobają... Uf... Trochę mnie to uspokoiło i ucieszyło;)
Biorę się ostro do roboty;)
McKane - każdemu z nas powinni dawać tuż po urodzeniu słownik ortograficzny i interpunkcyjny. Przydałby sie i synonimów. Proszę komentować zdjęcia, a nie nieporadność językową kolegi z klasy o podstawowym polskim.
Przecież skomentowałem zdjęcia. Autorze Mungo proszę komentować moje komentowanie zdjęć a nie przemądrzałych młodzieńców ;-)
Napisalem, że wracam do reporterki i słowa dotrzymałem. Udało mi się wpaść na sesję nagraniową Dywizjonu 303 w studio 4$[czyt. 4 baksy]. Akurat nagrywał Smolin.
213.
214.
215.
216.
217.
218.
219.
220.
221.
Mungo, zdjęcia z Kasią - dla mnie bomba :shock: Dziewczyna ma coś w sobie... Na wiosnę (nie teraz, bo ja mam nawał pracy a Ty maturę;)) zaproszę Cię do mojego studio-atelier w Kobyłce (z Kasią tą lub inną). Poćwiczysz sobie mieszanie światła na softboxach beauty dishach, snootach i innych akcesoriach. A w fotoreportażu najfajniejsze pierwsze cztery. pozdr.
Jak na mój gust to trochę za dużo zdjęć z ostatniej serii. Wystarczyłyby pierwsze 4 i 218.
Widzę, że nauka szerokiego kąta zmierza w dobrym kierunku :)
Też ostatnio męczę szerokie kąty ;)
213. Ładnie wypełniony kadr + fajne światło, że z tyłu wszystko jest przyciemnione. Bdb.
214. Kupa, cień na najważniejszym elemencie - ustach.
215. Nie ma na co narzekać, Bdb.
216. Obcięta lewa ręka, ale wiem że nie chciałeś wszystkiego centralnie i dlatego ręce poszły tak na prawą stronę kadru.
217. Kadr w lewo żeby obciąć 2 światełka za plecami. (jeżeli nie było nic ciekawego po lewej, to te światełka wystemplować). Bdb.
218. Chyba najlepsze, postarałbym się o dokładniejsze zasłonięcie tego tylnego źródła światła główną postacią + dorzucił do tego 580kę w mikrofon (teraz go totalnie nie widać). SUPER!
219. Obcięta lampka biurkowa ^^. Bardzo ładnie pokazana relacja ze znajomymi. bdb.
220. Znowu zasłonięte narzędzie pracy - usta :D
221. Genialne w swojej prostocie : "mmm, pizza!". Pół sekundy później miałbyś zasłonięte światełko to które na tym zdjęciu jest po prawej stronie jego głowy. Ale to już takie marudzenie.
Podsumowując : bardzo udane repo, z tego wybrać 5 i już jest super materiał. Tradycją stało się również chwalenie cię za obróbkę, więc i tym razem nie omieszkam tego zrobić. Good work!
Takich przychylnych komentarzy juz dawno nie zebralem;) Ciesze sie, ze wam sie podoba.
Jednak w fotorepo czuje sie lepiej niz w portretach.
dobre foty,
No i jest pierwsza strona na wiadomosci24.pl:
Link do materiału:
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/d...dio_80888.html
gratulacje! Fajny reportaż, kreatywny klimat 216 :-)
Bitwę z Miclesem przegrałem. Publikuję wszystkie foty z jakich wybierałem zdjęcia do fotoreportażu. Powiedzcie co sądzicie, czy battle'a przegrałem dlatego, że żle wybrałem foty, czy po prostu wszystkie są gorsze?
222.
223.
224. Rada Regencyjna i marszałek Piłsudski
225. Przemowa marszałka
226.
227. Hanna Gromkiewicz-Waltz składa kwiaty pod pomnikiem
228.
229.
230.
231.
232.
233.
234.
235.
Zestaw battle'owy:
236.
237.
238.
I jedno zbłądzone:
239.
Moim zdaniem miałeś trudniej. Trudniej, bo widzę, że w Wawie to był megaścisk i widzę, że albo się w nim nie odnalazłeś, albo nie pozwoliły ci się w nim odnaleźć służby porządkowe. W Bydzi możesz pakować się praktycznie gdzie chcesz, więc i o zajęcie dogodnej pozycji do strzału nie jest trudno. U ciebie widać, że funkcjonowałeś w większości jako "zwykły użytkownik" tej uroczystości, a focenie z tłumu nie jest korzystne. Kilka fajnych kadrów jest, w innych brakuje mi ładu i porządku, który odnalazłem na 230, 231, 233 i 235.
Więcej odwagi, użyj łokci! :D
Mungo: musisz iść na siłownię, wziąć sterydy i będziesz miał od razu mniejszy problem z ludźmi wciskającymi się przed obiektyw ;)
A moim zdaniem masz problem z zestawieniem zdjęć, gdybyś wybrał inne to spokojnie byś tego battla wygrał
Powiem szczerze, że też nie przepychałem się między ludźmi, co zazwyczaj robiłem. Nie chciałem przedstawiać tylko i wyłącznie tego co się dzieje, co jest zaplanowane, bo moim zdaniem jest to sztuczne. Chciałem też ująć ludzi i ten tłok, ścisk.
Też nie chciałem się wywyższać. Chciałem zrobić foty z tłumu, z tłumem. Każdy chce mieć zdjęcie samochodu. I każdy je będzie miał. Ja chciałem mieć zdjęcie ludzi otaczających ten samochód. Czyli Polaków...
I miało być też szczerze, bez upiększania(patrz kupa przed motorem na ostatnim zdjęciu).
Żołnierzy bez tłumu i Klicha musiałem zrobić, bo publikowałem je na serwisie informacyjnym i trzeba było dać ludziom do zrozumienia kto był na uroczystości, jacy żołnierze i jakie samochody jeździly.
Kucza - które powinienem wybrać?;) Wiem, że mam problem z wyborem zdjęć, szczególnie na battle'a - w trzech brałem udział, w żadnym nie wygrałem:p Dlatego po raz pierwszy wrzucam taką ilość zdjęć. Żebyście pomogli mi wybrać, dali jakiś klucz, według którego wybierać.
Przedewszystkim patrz na ogólnie przesłanie obrazu i poprawność. Wiadomo, że ciężko jest w 100% poprawne kadry zrobić, ale zawsze można coś cropować. Ja jestem pewien, że gdybyś podmienił zdjęcia to byś wygrał a konkretnie
236 --> 230
237 --> 233
238 --> 231 ( Moim zdaniem najlepsze )
239 --> 229 ( kadrować z prawej strony )
Dzięki wielkie. Teraz mogę powiedzieć, że chcialem dać Miclesowi szansę:p Ale nie powiem. Po prostu nie umiem wybierać zdjęć do battle'a. Koniec i kropka.
Dzięki wielkie Kucza! Czekam na komentarze innych. Zgadzacie się z Kuczą i ze stwierdzeniem, że zdjęcia się jednak do czegoś nadają?:D