232 - super poprawny portret, 234 - podoba mi się, bo takie leciutkie w kolorach, no no potrafisz już budować nastrój. Najważniejsze, że jest juz tylko lepiej. Gratulacje
Wersja do druku
@totamten bardzo dziękuję za komplement [emoji4]
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Jeśli mogę jedną uwagę, ale podkreślam grubą kreską, że to mój gust tylko.
Nie lubię zdjęć tak zrobionych, w których fotografowana jest cała postać, a głębia ostrości jest taka mała. Ja wiem, że prawdziwy portrecista ma obiektyw o jasności minimum f/1,4 i zaspawany pierścień do zamykania przysłony, czy co tam teraz jest w obiektywach. Ale mnie się zawsze wydaje, że (w tym wypadku) nogi są osobno, kogoś innego, tak sobie dołożone do reszty.
Poza tym bardzo ładnie.
@Leon007 no nawet nie pomyślałem o tych nogach w ten sposób, dzięki za podpowiedź.
Co do przysłony, staram się nie trzymać kurczowo f1.4 a na tym zdjęciu była ustawiona f2.2 [emoji4].
Hej, mój teściu ostatnio mnie cisnął żeby mu zrobić jakieś zdjęcie i akurat się wstrzelił kiedy działałem z żoną.
Co myślicie? Mnie osobiście coś nie leży ale sam nie wiem co... ciekawy jestem Waszej opini.
239.
Załącznik 6536
No to by było to, wygląda sztucznie. Żonie również robiłem zdjęcia na tym tle, nie przeglądałem ich jeszcze ale warunki oświetleniowe były identyczne i też mi się wydaje że wyjdą poodbnie jak to.
240.
Załącznik 6558
Światłocienie na ręce niby fajne, ale w pierwszy momencie miałem wrażenie, że szanownej małżonce prysnął olej na rękę, gdy rybę na obiad smażyła.
Zaś co do full frontal portretu szanownego teścia, to akurat taka poza jest OK wg mnie, ale... jak zwykle ale. Postudiuj portrety wykonywane przez starych mistrzów, np. Ansela Adamsa, zwracając uwagę na rzeczy inne niż osoba portretowana: tło, rekwizyty i takie tam sztafaże.
@Leon007 dzięki za komentarz... w temacie światłocienia na ręce uznałem że fajnie słońce pada przez firankę i chciałem to złapać [emoji846], mnie się podoba [emoji16].
--- Kolejny post ---
To na dobranoc ostatnie dzisiaj zdjęcie
241.
Załącznik 6559
242.
Załącznik 6560
243.
Załącznik 6562
244.
Załącznik 6563
Bardzo lubię ten wątek, od 225 profesjonalne zdjęcia, zaczęło się robić naprawdę ciekawie ale od teścia zdjęcia jakby takie od niechcenia, modelka wspaniała, teściu ma potencjał ale czegoś wg mnie zabrakło. 236-238 fajne ale może warto by było trochę uśmiechu wprowadzić na tych zdjęciach
@Tom77 bardzo mi miło że lubisz odwiedzać mój wątek, mam nadzieję że kolejne zdjęcie będą jeszcze lepsze choć ostatnio naprawdę zaczyna brakować czasu na przyjemności.
Z teściem trafiłeś prosto w 10'ke, masz nosa[emoji846]. To była akurat tak chwila że wpadł niezapowiedzianie jak działałem z żoną i stwierdził że on też chce. Więc jakby nie było zdjęcie zrobiłem trochę od niechcenia[emoji1787][emoji1787].
Mam na niego pomysł ale nie przy świetle dziennym tylko przy użyciu błysku...coś napewno z nim ogarnę [emoji16].
Ps. Fajnie że wpadacie i dajecie jakiś feedback. Pozdrawiam
@Tom77 no powiem szczerze że oglądając zdjęcia sprzed około 1.5 roku muszę stwierdzić że nie wyglądało to dobrze :-).
245.
Załącznik 6592
246.
Załącznik 6593
247.
Załącznik 6659
248.
Załącznik 6660
249.
Załącznik 6661
250.
Załącznik 6662
251.
Załącznik 6669
252.
Załącznik 6670
253.
Załącznik 6671
254.
Załącznik 6672
255.
Załącznik 6673
256.
Załącznik 6674
@totamten zgadzam się z Tobą w temacie tych 2 zdjęć które wymieniłeś... miałem do nich trochę obiekcji ale żona cisnęła że jej się bardzo podobają i żeby je dokończyć. To liśćmi palmy, generlanie miało być trochę inne, liść miał wchodzić na twarz no ale nie wyszło.
W sumie to fajnie że też zaczynam zauważać zdjęcia które w żaden sposób się nie wyróżniają [emoji4].
257.
Załącznik 6701
258.
Załącznik 6703
Hej, w końcu udało mi się ogarnąć sesje którą planowałem od dłuższego czasu. Niestety musiała być na szybko z tego względu że po godzinie 17 wchodząc w pola kukurydzy byliśmy atakowani przez chmary komarów.
W ostateczności skończyliśmy z bąblami w każdym możliwym miejscu :-). W między czasie wrzucam jeszcze jeden kadr z wakacji z którego jestem mega zadowolony...
259.
Załącznik 6760
260.
Załącznik 6761
261.
Załącznik 6762
262.
Załącznik 6763
263.
Załącznik 6764
264.
Załącznik 6765
258,259 super
Na koniec...
265.
Załącznik 6766
Dzisiejsza poranna sesja...
266.
Załącznik 6834
267.
Załącznik 6835
268.
Załącznik 6836
266 :)
Na 267 użyłbym większej głębi ostrości, ponieważ modelka jest nieostra (linia nosa, usta, ręce), tak samo nozdrza konia i uprząż (na dole), mnie to razi.
268 - to zapewne bardzo subiektywnie, ale patrząc przez pryzmat innych zdjęć publikowanych w tym wątku, dziwna mina modelki (usta).
To wszystko oczywiście IMHO.
267 - podoba mi się kadr. Ale wydaje mi się, że zdjęcie zostało mocno przeostrzone w postprodukcji (sierść konia, włosy modelki). Może to wynika z tego, co wspomniał Bangi, że użyłeś zbyt małej głębi ostrości i chciałeś choć w części wybrnąć z tego nadmiernym wyostrzaniem. Nie podoba mi się też ciężcie w połowie końskiego ucha - widziałbym je w całości. Ale widać pomysł, warsztat, widać też frajdę, jaką Ci to sprawia. Zmierzaj dalej w swoim kierunku, bo przyjemnie mi się tu czasem zagląda:D
Słuchajcie, dzięki za komentarze. Temat był dość trudny do ogarnięcia z uwagi na to że było dość wietrzenie a koń się płoszył od wiatru. Szacun dla mojej żony za to że sobie poradziła i wyszlo kilka dobrych kadrów, a chwilami była dość ciężka walka. Skończyło się na kilku siniakach bo skubaniec chciał ją gryźć.
Co do kadrowania zgadzam się że nieco poucinalem tu i tam ale miałem też ograniczone pole manewru ze względu na to ze nie można było podejść w miejsce gdzie było szerzej bo był tam las a z kolei za moimi plecami była ujezdzalnia z jeźdźcami.
Miny modelki też można wybaczyć bo po godzinnej walce z koniem też miała już dość, mocno się tam zgrzała i 12 stopni wcale jej nie dokuczało [emoji16].
Generlanie jesteśmy zadowoleni z tej sesji, a jak na pierwszy raz wyszło super.
--- Kolejny post ---
269.
Załącznik 6843
Najważniejsze, że Wy jesteście zadowoleni, bo o to głównie chodzi :)
Tak czy siak zadro pleneru, bo konie to jest naprawdę super sprawa, ale że tak gryzł to jestem zdziwiony. Co do wiatru to może sukienka czerwona, mu się nie podobała.
270.
Załącznik 6851
271.
Załącznik 6852
272.
Załącznik 6853
273.
Załącznik 6854
274.
Załącznik 6855
275.
Załącznik 6856
IMHO te nowe wszystkie niedoświetlone (modelka) poza 275, ale poza tym podobają mi się.
@Bangi zdjęcia z wody celowo zrobione bez żadnego błysku z naciskiem na ekspozycje tła. Miały mieć klimat zachodzącego słońca. Te dwa na pomoście również ekspozycja ustawiona na tło i tylko doblysniete żeby nie wyglądało jak wklejone .
Generlanie była trochę dłuższa przerwa od lampy także nie jest perfekcyjnie [emoji57].
Ale ogolnie Modelka była bardzo zadowolona z efektów [emoji4].
W każdym razie dzięki za opinie[emoji846]
Jako nie ekspert portretowy 275 moim zdaniem te krzaki nieostre po lewej niepotrzebne bo to ustawiana sesja
O pozostałych Bangi napisał, że niedoświetlonych i z tym się zgadzam.
Dla mnie spory potencjał ma 272 gdyby powtórzyć ujęcie i doświetlić twarz modelki
IMHO te niedoświetlenia spokojnie można by +0,3 do 0,5 EV poprawić w postprocesie, ale oczywiście kto co lubi.
Myślę że coś tam było rozjaśniane, bo nogi są dużo ciemniejsze od twarzy. Ale trochę tak nieudolnie. Ja tam swoich lamp przestałem używać do portretów i w zupełności wystarcza korekta w DPP.
Nie rozjaśnione nieudolnie tylko święcone typowo na górę czyt. mały Softbox oktagonalny. Miałem do wyboru parasol odbijający 150 ale nie chciałem oświecać modelki w całości, ot taki miałem kaprys.
Mnie osobiście sie podoba aczkolwiek tak jak pisał @Bangi mogłem te 0.5 EV na wejściu zrobić jasniej.
Dawno nic nie fotografowałem, może mnie nie zjecie...
276.
Załącznik 6999
277.
Załącznik 7000
277 dla mnie bomba
obydwa świetne, fajny klimat
Tak, 277 jest bardzo ładne. Dodatkowe plusy dodatnie dla Pani Żony - tym razem nikt nie ogrzewał.
Dzięki panowie, cieszy mnie Wasze uznanie [emoji846].
Mega ;)
Wrzucam jeszcze jeden kadr w 2 wersjach kolorystycznych i to by było tyle na ten tydzień :).
278.
Załącznik 7001Załącznik 7002