Udzieliłeś w 50% poprawnej odpowiedzi! :lol: Dwie sztuki. W Polsce. Całej.
Wersja do druku
Ale i tak najbardziej podoba mi się opinia o A9 zamieszczona przez kupującego w sklepie przypadkowo należącym do właściciela tego forum:
"...rozsądne narzędzie, parametry jak najbardziej zawodowe, a dla osób które dopiero budują swój system znacząca alternatywa wobec produktów innych firm. Poza tym Sony dołącza do zestawu ładowarkę, szkoda że w modelach serii a7 nie było to oczywiste, ale cóż... błędy młodości..."
I w zasadzie nie rozumiem dlaczego ta informacja nie wpłynęła na "wysyp" kupujących.
Frustracja i agresja tylko? Jeśli masz w ... to sobie miej tylko daj spokój bo nikogo to nie obchodzi co i gdzie masz. I w końcu zejdź z mojej osoby a wypowiadaj się o sprzęcie... jeśli coś masz jeszcze do powiedzenia !!! Podajemy dane statystyczne o segmentach rynku a Ty, że koleżanka jednak kupiła nikona a ma skaryszewskiej nie ma sony.... właściwie nie warto komentować ;-)
--- Kolejny post ---
Na pewno? To chyba jasne, że jest więcej do systemu kilkudziesięcioletniego niż do nowego co dla nikogo nie jest zaskoczeniem.... albo nie powinno być ;-)
--- Kolejny post ---
A jest ładowarka usb załączana do dslr? Nie ma. A do sony jest bo inaczej jest to pomyślane. Zdecydowanie lepiej. Myślenie, że ma być tak samo jak było...... zaraz ltoś powie że w ml brakuje lustra... ;-)
--- Kolejny post ---
Tak strzeliłem wvześniej ale niestety jury jest tendencyjne ;-)
Ależ masz rację. Dlatego staram się przenieść dyskusję na płaszczyznę jakichkolwiek danych statystycznych , parametrów, ficzerów itp. a nie subiektywnych wrażeń i preferencji użytkowników i dołączania do tego ideologii dotyczącej ogółu. Przykład - dane statystyczne opublikowane oficjalnie na świecie vs udział marek na górce skaryszewskiej i opinia koleżanki, która jednak nie wybrała sony tylko nikona. Każde twarde dane można próbować obalać tezą " a ja to uważam inaczej...." z naciskiem na "mozna próbować" ;-) Jeśli dyskusja toczyłaby się na płaszczyźnie co bardziej lubi użytkownik x, y czy z to ok. Myślę, że większość z nas to doskonale rozumie ale rozumiem też zajadłość kolegów bo na forum canona jest jakiś wiecznie żywy wątek o sony a z drugiej strony ludziom przywiązanym do dslr ktoś mówi, że idzie nowe i przynajmniej nie jest gorsze :)
Chociaż wiele kwestii dotyczy ogónie rynku ML a więc i canona też :)
--- Kolejny post ---
Prawdziwi faceci dotrzymują słowa ;-) Dzięki za dyskusję, chyba przez jakiś czas będzie mi jej brakowało :D
W zasadzie wątek można w całości zamknąć. Przecież za 26 dni globalna premiera, więc sony trafi na muzealną półkę. To koniec krótkiej niedorozwiniętej kariery :mrgreen:
1. Co będziesz pisał o bezlustrach Canona? Chwalił, bo będą Canona, czy ganił bo to będą bezlustra?
2. Chodzi o to, że A7 to Sony, czy o to, że to bezlustra?
3. Czy lubisz firmę Nikon, bo chciałbym wiedzieć z jakiego powodu ich produkty będą krytykowane.
Czy naprawdę sądzisz, że Twój post wnosi cokolwiek więcej od mojego do tego wątku?
Mi się najbardziej podoba eye-af, ciekawe jaką miałby skuteczność ze 135'ką f2 na f2 w przypadku dzieci. Moje 5D3 z takim setupem poległo, ale robiąc główkę dof jest naprawdę mały.
@capo-di_tutti-capi
Thx ale widziałem te filmiki. Oglądałem też inne gdzie nie było tak kolorowo.
Bo to zleży do adaptera.
W pierwszym linku jak przewiniesz na początek masz z Metabones 4T.
Obiektyw 135L ma na dzisiejsze czasy czerstwy AF.
Jak Canon nie zamierza przedstawiać następcy to przynajmniej by w napędzie grzebnął.
[choć jakieś plotki o nowym 135mm są]
No i jak już Eye AF jest już w EOS M50 to w przyszłości pewnie trafi on też do lustrzanek.
-Do np. 5D V -w odpowiedniej cenie. ;)
Następca 6D II pewnie nie szybciej od bezlustra FF Canona.
Eye AF to ja używałem ponad 10 lat temu w EOS3... Nie wiem, dlaczego canon zrezygnował z tego usprawnienia, bo działało to całkiem sprawnie!
Do poczytania:
Relacja Maciej Gillerta z użycia Sony a9 z obiektywem Sony 500/4 G SSM podczas meczu 2 rundy Eliminacji Ligi Mistrzow Legia Warszawa - FC Spartak Trnava - Blog Interfoto.eu
Obiektywnie o tym, dlaczego przed systemem ML Sony jeszcze daleka droga, żeby dorównać lustrzankom?
Dobrze jednak wypowiadać się w temacie o którym ma się (przynajmniej jakieś) pojęcie.
Przy podłączeniu Sony 500/4G (system A) do A9 (system E) zastosowano przejściówkę LA-EA4
Oto cytat z forum KKM
Zastosowanie LA-EA4 było bezsensowne, gdyż adapter ten przeznaczony jest do obiektywów BEZ silnika. Podłączenie go do A9 powoduje przejście na AF z adaptera, bez udziału aparatu.
Nie uzyska się również szybkości 20 kl/s, a jedynie 10 i to z upośledzonym śledzeniem ostrości - pracuje tylko AF z LA-EA4 czyli z roku 2011.
Przy zastosowaniu adaptera LA-EA4 można fotografować A9 z 500/4 z szybkością 20 kl/s w trybie AF-S i 10 kl/s w trybie AF-C.
jp
"Niestety korzystanie z tak małego aparatu, bez gripa jest dość uciążliwe, tym bardziej, że mam duże dłonie i aparat musiałem trzymać dwoma palcami. Drugą kwestią jest elektroniczny wyświetlacz, oczywiście, jest to kwestia przyzwyczajenia, bo po prawie 20 latach patrzenia w odbicie z lustra w wizjerze, ciężko przestawić się na widok elektroniczny."
Oczywiście na to, że aparat trzyma się do duszy, ze względu na brak ergonomii też miało wpływ podpięcie adaptera. A nie! Po prostu on nie znał tajemnego chwytu sony z odgięciem paluszka jak przy trzymaniu fliżanki.
Wszystkie powyższe informacje to subiektywne wrażenia i tylko tak można je traktować a użycie lali4 świadczyć może tylko o indolencji relacjonującego lub chęci celowego pokazanie "słabości" sprzętu. Kolejna słaba merytorycznie i tendencyjna opinia próbującego w niewłaściwy/nieuczciwy sposób pokazać wady ML na tle DSLR bo przecież większość osób to czytających, w tym linkujący, nie mieli o tym zielonego pojęcia. Przed skorzystaniem z niwyvh technologii osoby mało biegłe powinny przeczytać instrukcję i wybrać odpowiedni sprzęt. Wg mnie śmiech na sali to mało ale dla wielu wystarczy do podpierania niewiedzy co kolega Jan P już raczył zauważyć.
"w kwestiach niejasnych prosiłem o pomoc znajomego z Krakowa – znakomitego fotoreportera sportowego, a obecnie również ambasadora marki Sony Tomka Markowskiego, bardzo mi pomógł w kwestiach technicznych."
Cóż... Widocznie ambasador marki nie pomógł w kwestiach technicznych. Ach, gdyby tylko czytał Wasze posty, na pewno wiedziałby więcej.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - czy każdy kto zakupi ML sony staje się później taki zacietrzewiony? Czy wyjęcie lustra z aparatu wzbudza u użytkowników agresję? Czy też osobniki agresywne dążą do zakupu ML? Jak to jest? :mrgreen:
Gdzie widzisz zacietrzewienie? Wskaż gdzie w moim poście jest nieprawda lub nieścisłość? Bardzo proszę.
Po prostu facet popełnił fatalną relację a Ty ją zlinkowałeś. Jak wyszło na jaw jaka to wtopa dalej brniesz. Wszyscy zainteresowani w sieci już wiedzą i się śmieją a tu wojenka. Dibrze, że w ogóle jakąś przejściówkę zastosował bo mógł napisać, że obiektyw sony nie pasuje do body sony i też błyskawicznie byś zlinkował bez zrozumienia tematu? Jaką głupotę musiałbyś powtórzyć aby się przyznać do niewiedzy albo błędu?
Wiesz o co pytał autor wsppmnianego ambasadora sony? Nie wiesz ale już wiesz, że nie pomógł...
Swoją drogą jak wielkim fanem sony musisz być śledząc na bierząco wszystkie doniesienia o tej firmie to mi się w głowie nie mieści. Ja nie mam na to czasu ale dzięki Tobie między innymi jestem na bieżąco. Dzięki ;-)
Panowie, bo kolejny wątek będzie skierowany do ostudzenia! -:)
P.S.1 Maciej Gillert jest świadom ograniczeń przejściówki, wspomina o tym
P.S 2 Jaki to ambasador marki, który nie podpowiedział, żeby zapiąć grip do puchy...
No i właśnie o to chodzi. Ok. podpiął jakąś przejściówkę, której podpiąć nie miał (cóż, pracuje na Nikonie więc nie musi zastanawiać się za bardzo czy do szkła trzeba coś jeszcze przypinać, żeby chodziło, czy też nie). Natomiast w tym swoim opisie wspomina o jeszcze dwóch istotnych rzeczach, czyli o braku ergonomii (tak, może przypiąć grip, albo coś innego co spowoduje, że aparat po wyjęciu lustra stanie się na powrót aparatem) oraz o fakcie, że wizjer elektroniczny wymaga "przyzwyczajenia". W fotografii chciałbym uniknąć przeszkód stojących na drodze pomiędzy fotografem a obiektem. A wizjer elektroniczny moim zdaniem jest zakłóceniem, bo lata miną zanim (o ile w ogóle) generowany w tymże wizjerze obraz będzie odpowiadał w 100% rzeczywistości widzianej okiem. I nie o przyzwyczajenie tu chodzi, a o fakt. Wolicie na morze patrzeć na żywo czy oglądać je w telewizorze?
No cóż, plecak zablokował wątek ... a to już za 21 dni święto Nikona, nowe ML FF
Ciekawe :
- czy to będzie teraz odpowiednik A7 czy A7R czy też A7S a może A9
- czy będzie miał jakąś nowość technologiczną (jak pixel shift w A7R3, czy też bardziej przydatną)
- jak będzie z obiektywami systemowymi i jak z już istniejącymi
- jak będzie promowany/porównywany z lustrzankami, to "wrażliwa'"sprawa
Dobrze by było aby był klasy co najmniej A7 III
Sony ma (ponoć) gotowy do prezentacji A7S III, czy termin prezentacji Nikona jakoś wpływa na decyzję Sony
jp
Miał być "wysyp" obiektywów niezależnych producentów do playstation i jest. Na pierwszy ogień sigma:
https://www.fotopolis.pl/testy/obiek...ia-przykladowe
Cóż...
ciekaweCytat:
Co więcej, w niektórych przypadkach zestaw aparat i obiektyw jest nawet większy (choć minimalnie) od lustrzankowego odpowiednika.
To tym bardziej ciekawe, że w specyfikacjach podają, że waga np. 50 1.4 jest identyczna dla wersji C/N i Sony (0,815 kg). Nie szukałem wprawdzie zbyt głęboko czy tak jest faktycznie, ale jeżeli tak jest to jak to się stało? :-)
No, a patrząc na to zdjęcie: https://www.fotopolis.pl/testy/obiek...e/30793/164540
Waszym zdaniem, który zestaw wygląda najbardziej ergonomicznie i wygodnie dla użytkownika? (przy założeniu, że posiadamy klasyczne 5 palców u ręki)
Plecak jak widać miał moc ;-)
Ci niby przeciwnicy sony siedzą w sieci i szukają każdego szczegółu. Tu na canon board znajdziesz więcej o sony niż na kkm. Chciałem poczytać o 6d2 a tam wcdedykowanym wątku.... SONY. Nie było tam Ciebie ani mnie a koledzy i tak o sony muszą pogadać. Ja mam sceptyczne podejście do tej marki ale widząc jak ona potrafi działać na konkurentów to podnoszę u siebie jej ocenę ;-)
Ja myślę, że sony robi swoje. Nie musi odpalać fanfar jak to robi nikon, który pewnie czegoś się obawia. Oby jak najszybciej okazało się, że ml od c i n to super sprzęty a kolejny krok sony być może pokaże dokąd doszła ta koncepcja. Obstawiam, że n i c mic odkrywczego nie zrobią. Po prostu zaoferują coś, co umożliwi podpięcie szkieł od dslr.
dla mnie od początku, idea była rozmiar/waga, teraz nie widzę sensu wymiany kloca na kloca
zwłaszcza ze C jest naprawdę świetny w tym co robi, a F jako zastępcze turystyczne pstrykało tez jest ok
W sony świetnie rozwiązano ostrzenie manualne. Sporo osób używa np. manualnych stałoogniskowych voigtlanderów, które relatywnie są bardzo małe. W porównaniu do tych nowych stałek z af-em oscylujących w wadze 800-1000g taki zestaw jest odczuwalnie mniejszy.
Cytat:
Jeśli celem byłoby tylko zmniejszenie rozmiaru/wagi sprzętu foto to rzeczywiście zamiana lustrzanki na ML jest mało sensowna.
Każde jaśniejsze lub dłuższe szkło podważa ten cel.
Cytat:
Oj nie każde - 400/2,8 pokazuje, że może być lżej ;-)
Jaki sens ma Twoja uwaga do treści zamieszczonej powyżej tego nie wiem ale wiem, że:
Flagowy zestaw dslr to 1dx2+400/2,8L2 czyli 1,35kg+3,85kg czyli w sumie 5,2 kg.
Flagowy ML to A9 +FE400/2,8 czyli 0,7kg + 2,9 kg czyli w sumie 3,6 kg.
1,6 kg różnicy w łapie to przepaść. Czy coś tu jest warte dyskusji poza oklaskami dla wiadomo której opcji ? ;-)