Wgrales profil obiektywu do aparatu?
Wersja do druku
@Jotes25
Uff.. to mnie uspokoiłeś :D
@Przemolo79
Też myślałem nad 10-22, zwłaszcza jeśli miałbym niezajechanego z dobrej ręki za 1300PLN. Jestem czasami szalony, ale fotografia to jedynie hobby i panaceum na stres a nie zawód. Czy 10-22 ma lepszy obraz? Porównując te szkła na the-digital-picture.com - szału nie ma. Na optyczne.pl - też nie zabłysnął.... Chyba że ceną, bagatela 2100PLN. Jaśniejszy o działkę - argument niepodważalny. Poza tym - miałem już na stanie zarówno filtr UV jak i etui, więc promocja cashback da mi cały zestaw za 850PLN. Zależało mi też na wykorzystaniu przy filmowaniu, gdzie STM wygrywa (choć przy takich ogniskowych ma niewiele do roboty).
@zdebik
Hmmm... czyli człowiek się uczy całe życie. Jak się wgrywa profil w puszkę? Sądziłem, że co najwyżej dostanę to w nowym firmware, jak kiedyś zrobią...
Ok, dzięki, jeszcze dziś to sprawdzę. Zwyczajnie nie wpadłem jeszcze na pomysł podpinania puszki do kompa - zdjęcia zrzucam przez WiFi lub wyjmuję kartę i od czasu do czasu paruję ze smartfonem gdy potrzebne jest zdalne sterowanie lub przeglądanie wyników na większym ekranie.
Aktualizacja danych korekcyjnych dla nowych szkieł - zrobiona. Działa też przez WiFi, tylko trzeba było dokładniej patrzeć ;) w EOS Utility. Teraz potrzebny ładniejszy dzień na plenerowy test tego trochę plastikowego, ale obiecującego szkiełka.
Mam pytanie do posiadaczy tego obiektywu, jak duża może być różnica w ostrości pomiędzy środkiem a brzegami. Zakupiłem ten obiektyw dwa dni temu i wydaje mi się że ta różnica jest duża
to zdjęcie robione było na 10mm i f8
natomiast to na f8 i 12mm
to drugie wydaje się lepsze.
Jeszcze jedno, tym razem 16mm i też f8
Czy to jest normalne, czy to problem z obiektywem, nie mam dużego doświadczenia więc trudno mi to ocenić.
Stabilizacja jest włączona, nie wszystkie tak wychodzą, z około 40 które dziś zrobiłem niektóre wydają się w porządku np to.
temat zdawać by się chciało dawno zamknięty i wszystko zostało powiedziane , ale z upływem czasu może jaieś świeże spojrzenie odnośnie tego obiektywu ? zamierzam zakupić owe szkło ale moze macie jakieś inne lepsze na myśli szkła szerokie ?