Odp: Pytanie: Wybór telefonu?????
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Jednak bądźmy choć trochę obiektywni.
Ano.
Wczoraj z ciekawości przejrzałem folder z głównym gatunkiem, którego słucham. 1600 folderów i ponad 12 000 plików. Może 10% zawiera okłądki, tyle samo pełne metadane.
Fajnie że lubisz czytać opisy, przeglądać okładki. Wierzę że w Twoim przypadku biblioteka jest lepsza od drzewa. Ale ja wolę słuchac muzyki. I mnie to tylko wydłuża wyszukiwanie (przegladanie folderów plus szukanie w bibliotece plus synchronizacja z urządzeniem).
Cytat:
Zamieszczone przez
dinderi
Doskonale to działało w mojej poprzedniej Nokii E61. Niestety w N8 już nie działa. Moge sobie mówić z dowolnym akcentem i intonacją a efekt jest zupełnie identyczny, jak w tym filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=5FFRoYhTJQQ
Zaraz podpadnę, ale mając 3 godziny iPhone zapewne Pan nie sprawdził jak to w nim to działa? Podpowiem, że w iPhone są dwa rodzaje sterowania głosowego. Klasyczne sterowanie podobne jak w Nokiach i asystent, którego odpowiedniki w Androidzie i Windows są żenującymi imitacjami.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Ano.
Wczoraj z ciekawości przejrzałem folder z głównym gatunkiem, którego słucham. 1600 folderów i ponad 12 000 plików. Może 10% zawiera okłądki, tyle samo pełne metadane.
Fajnie że lubisz czytać opisy, przeglądać okładki. Wierzę że w Twoim przypadku biblioteka jest lepsza od drzewa. Ale ja wolę słuchac muzyki. I mnie to tylko wydłuża wyszukiwanie (przegladanie folderów plus szukanie w bibliotece plus synchronizacja z urządzeniem).
Nie kombinujmy. Synchronizacja z definicji nie zajmuje czasu bo robi się sama. Taka jej idea. Biblioteka jest lepsza od drzewa w każdym przypadku, ale braki w metadanych świadczą nie tylko o nieporządku ale i prawdopodobnie nielegalnym pochodzeniu plików. Nawet jeśli samodzielnie zrzucamy zawartość swoich CD do plików, programy mają możliwość dopisania metadanych z serwerów muzycznych. Jeśli ktoś tego nie zrobił, istnieje gromada darmowych programów, które robią to w większości samoczynnie. Wystarczy załadować anonimowy folder a program z długości utworów, tytułów plików wywnioskuje co to jest za płyta, wydanie i ściągnie kompletne opisy. Zrobienie porządku w bibliotece jest zdecydowanie prostsze i szybsze niż ręczne korekty folderów. Aha, i programy katalogujące mogą również korygować nazwy plików i folderów wg ustalonego szablonu.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Tego też próbowałem. Po polsku, po angielsku, ale również po czesku, gdzie zasób wulgaryzmów mam na prawdę wyrafinowany i jak zaznaczył jeden mój czeski przyjaciel "godny podziwu". Uczyłem się czeskiego najpierw od pracowników budowlanych. ;) Niestety, nadal zamiast Wiolka wybiera się Tata.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Zaraz podpadnę, ale mając 3 godziny iPhone zapewne Pan nie sprawdził jak to w nim to działa? Podpowiem, że w iPhone są dwa rodzaje sterowania głosowego. Klasyczne sterowanie podobne jak w Nokiach i asystent, którego odpowiedniki w Androidzie i Windows są żenującymi imitacjami.
Nie, oczywiście, że nie sprawdziłem.
Ajfon poległ z zupełnie innej przyczyny. Ta przyczyna nazywa się Ajtjuns i to, że nie mogłem uzywać mojego telefonu bez konieczności importu plików przez ten program. Drugą przyczyną była niemożność skopiowania kontaktów z Nokii. Uznaję w swoim przeświadczeniu o " mojej prawie doskonałości", że jeśli wykonanie najprostszych czynności, zabiera mi więcej niż 3 godziny prób i błedów, zakończonych czy to niepowodzeniem, czy stawaniem na głowie, żeby rozwiązać sznurówki, to system jest kompletnie do bani.
Dopełnieniem czary goryczy był brak kompatybilności między sinozębym w samochodzie, a tym co Apple nazywa bluetooth a nim z definicji nie jest, bo nie działa z normalnymi, innymi tego typu urzadzeniami.
Podejrzewam, że da się z tym żyć, co potwierdzaja statystyki sprzedazy Apple, ale ja tak nie potrafię. Dlatego nie chcę iPhone, ani Apple. To jest system nie dla mnie.
Nokia e61 miała całkiem dobrą aplikację do rozpoznawania głosu. Błędy zdarzały się wyjątkowo rzadko. W Nokii N8 to dramat.
Tom01 nie potrafisz zrozumieć że nie każda muza dostępna jest w sklepach/serwisach muzycznych? :-) Po co mi dodatkowe programy ściągające metadane skoro wystarcza mi system folderowy - drzewo? To właśnie ta applowska filozofia - komplikowanie z wmawianiem że to nam ułatwia życie :-) Do tego te "zamknięcie" - doskonale Cie rozumiem ale widzę że w drugą strone już nie bardzo. A wytłumaczyc prościej już nie potrafię.
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Tom01 nie potrafisz zrozumieć że nie każda muza dostępna jest w sklepach/serwisach muzycznych? :-)
Jeśli została wydana to jest. A jeśli to granie garażowe to metadane można uzupełnić tak samo jak nazwy plików.
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Po co mi dodatkowe programy ściągające metadane skoro wystarcza mi system folderowy - drzewo? To właśnie ta applowska filozofia - komplikowanie z wmawianiem że to nam ułatwia życie :-) Do tego te "zamknięcie" - doskonale Cie rozumiem ale widzę że w drugą strone już nie bardzo. A wytłumaczyc prościej już nie potrafię.
Żadna applowska filozofia. Poprawne wyświetlanie tytułów utworów było długo przed iTunesem, Iphone'm i innymi znienawidzonymi wynalazkami. Faktycznie, nie rozumiem, dlaczego ręczne porządkowanie folderów jest dobre a poprawne opisy w metadanych już nie. Tym bardziej, że porządkowanie metadane JEDNOCZEŚNIE I AUTOMATYCZNIE porządkuje foldery. Kurde, budują kolej a ludzie protestują że krowy przestaną dawać mleko. :)
Ja się poddaję... Miłego dnia :)
Ok. Panowie, wracajmy do tematu.
Czyli ma wybrac Androida. Jaki telefon brac pod uwagę. Rozumiem, że normalna klawiatura w obecnych czasach to hipsterskie fanaberie, poparte wynikami sprzedaży aparatów, bez klawiatury. Obecnie produkuje się 99% aparatów z klawiatura dotykową, zatem statystycznie telefony z klawiaturą analogową sa tylko 1% rynku, co jasno dowodzi, że nie opłaca się ich produkować, bo ludzie kupuja w zdecydowanej większości te drugie :)
Powtórzę się.
W którym kierunku pójść?
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Ano.
W którym wszechświecie drzewo jest lepsze i szybsze niż biblioteka? :mrgreen: Mam też wrażenie że iTunes widziałeś tylko na obrazku nie specjalnie wiesz o czym piszesz. Zainstaluj, sprawdź jak to działa i potem pogadamy ;)
Chcesz znaleźć utwór/wykonawce/album - wpisujesz początkowe litery, a program momentalnie wyświetla pasujące wyniki.. przykłady można mnożyć w nieskończoność.
Cytat:
Zamieszczone przez
dinderi
Ajfon poległ z zupełnie innej przyczyny. Ta przyczyna nazywa się Ajtjuns i to, że nie mogłem uzywać mojego telefonu bez konieczności importu plików przez ten program.
Nie sprawdził Pan dokładnie. Pliki można mieć na kompie i w smartfonie bez iTunesa, jeśli powoduje on odruchy wymiotne.
Cytat:
Zamieszczone przez
dinderi
Drugą przyczyną była niemożność skopiowania kontaktów z Nokii. Uznaję w swoim przeświadczeniu o " mojej prawie doskonałości", że jeśli wykonanie najprostszych czynności, zabiera mi więcej niż 3 godziny prób i błedów, zakończonych czy to niepowodzeniem, czy stawaniem na głowie, żeby rozwiązać sznurówki, to system jest kompletnie do bani.
A dało się Nokię zsynchronizować z czymkolwiek standardowym? Książką adresową w komputerze, książką u wujka gugla? Jeśli tak to nie ma problemu aby je przenieść do IP czy na cokolwiek. Przed pierwszym iPhone'm używałem N95 z Symbianem i przeniesienie kontaktów było banalne. W zasadzie samo się zrobiło.
Cytat:
Zamieszczone przez
dinderi
Dopełnieniem czary goryczy był brak kompatybilności między sinozębym w samochodzie, a tym co Apple nazywa bluetooth a nim z definicji nie jest, bo nie działa z normalnymi, innymi tego typu urzadzeniami.
BT Iphone źle działał w moim aucie, skończyło się na aktualizacji oprogramowania radia samochodu bo okazało się, że producent dał plamę. Od tej pory działa wyśmienicie. A co ciekawe HTC syna za chorobę nie dało się podłączyć. SGS i Note działa bez problemu. Nie zauważyłem też złego działania z innymi urządzeniami BT. W pracy mam np słuchawkę wielofunkcyjną Plantronisca i działa. W domu mam podobne akcesorium Sony i też działa. Moduł komunikacji z komputerem diagnostycznym samochodu też działa.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Zainstaluj, sprawdź jak to działa i potem pogadamy ;)
Dla tych co grają foobarem ciekawa informacja. Jest wtyczka która jest serwerem dla oprogramowania Apple Remote. Jeśli ktoś używa foobara jako odtwarzacza w komputerze robiącym jako mediacenter, działa genialnie. Oczywiście jako biblioteka. Smartfon robi jako "pilot" na którym jest wszystko przedstawione w ładnej, płynnej graficznie formie. Coś podobnego kiedyś Logitech lansował w swoim standardzie Squezze za chore pieniądze. Jest to na tyle dobre rozwiązanie, że powstały dwa analogiczne programy na Androida, korzystające z tej samej wtyczki i przedstawiające się jako Remote. Czyli może być tak, (zresztą taką wariację mam u siebie), że windowsowy foobar na komputerze z Windows, przedstawia się jako serwer Apple iTunes i steruje nim oprogramowanie na Andoidzie przedstawiające się jako Apple Remote. :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
To jak Pani wrzuci będzie niezmienne. Kwestia wyświetlania owej zawartości. Można sobie korzystać z drzewa katalogowego, wszak jest masa odtwarzaczy działające w ten sposób. Przyzwyczajenie drugą naturą. Jednak bądźmy choć trochę obiektywni. Mówienie, że drzewo folderów jest lepsze od biblioteki, która daje dodatkowo ze 20 innych kryteriów przeglądania, okładki, noty, opisy, poprawne znaki diakrytyczne, nawet nie jest już śmieszne.
Śmieszne jest twierdzenie, że powiedziałam, że jest lepsze.
Po prostu ja chcę katalogi. Wiem lepiej od mojego komputera co chcę i w jaki sposób.
Muzyki słucham z płyt, takich fizycznie dostępnych w pudełkach, które biorę z regału i wkładam do wieży. Czasem coś zgram, bywa, że zgrywam na wsi, bez netu, bez cdtekstu i NIE MAM tagów. Nie, nie będę tracić czasu na ich uzupełnianie, skoro i tak 90% muzyki leci z płyt.
CHCĘ FOLDERY. Tyle ;-) Mam prawo, a Wy używajcie sobie czego tylko chcecie.
Powiedzcie mi lepiej, czy są jakieś fajne telefony oprócz tego nieszczęsnego SGSIII... :P
HTC One S ktoś ma? rzeczywiscie taka padaka z baterii?
SGSIII mini?
Mirek: motorola milestone, htc desire z... ale to stare modele. Może Blackberry? ;-)