A moj prawie nowy duracell nie specjalnie, mam wrażenie że od kilkuletniego canona słabszy...
Wersja do druku
A moj prawie nowy duracell nie specjalnie, mam wrażenie że od kilkuletniego canona słabszy...
Śmieszne te rozważania o jakości zamienników.Jeśli kupuje sie zamiennik za 20 % ceny firmowego acccu,
trzeba mieś swiadomość ,ze nie wytrzyma tyle co oryginał ,a w Skrajnym przypadku pADNIE NIEZWŁOCZNIE ,WIEC TRZEBA KUPIĆ NASTĘPNY ZA 20% NOWEGO I STATYSTYCZNIE:WYTRZYMA DUŻO DŁUŻEJ .pRZECIEZ TO PROSTE.sorry za capsa ,ale już niech tak zostanie.
Może warto pomyśleć nad regeneracją oryginała? Może trochę żart, ale jakby tam wprawić firmowe ogniwa, to nawet oryginał by nie podskoczył, tylko niestety ogniwa są często dość nietypowe i ciężko będzie coś wpasować (tutaj chyba 18490).
W takim razie do mojego 500D kupiłem jakieś oryginalne podróby zamienników, lub podróbkę oryginału :) W 2010r. kupiłem 500D, 5 mieś później kupiłem aku Phottix Titan, po kolejnym pół roku kupiłem jeszcze 2 Phottixy. Do tej pory wszystkie działają bez problemów (oczywiście są trochę słabsze niż na początku)i wszystkie czy to oryginał, czy zamiennik wytrzymują podobną ilość zdjęć. Do 6D mam 2 Phottixy, ale dużo krócej, więc nie mogę jeszcze wiele o nich powiedzieć, ale jak na razie też zbytniej różnicy między nimi a oryginałem nie widzę.
Nie chodziło mi o to, że mój nowy duracell gorszy od oryginału, tylko o to, że gorszy od 7-mioletniego oryginału, który jest już bardzo wylatany.? :) Duracel wytrzymuje jakieś 2 godziny focenia - nie wiem, ile zdjęć, może 200, a może i nie, na moje to nie za wiele. Poza tym jak go naładuję i zostawię w torbie, to za kilka dni jest prawie pusty. Najlepiej ładować bezpośrednio przed użyciem :(
Po ponad roku użytkowania aku Photix mogę śmiało potwierdzić że to był dobry zakup.W pełni naładowany LP-E6 Photix nadal wytrzymuje ok 1200 zdjęć.A Zdjęć wykonuje raczej niemało , bo ok 1000 w tygodniu.
Potrzebuje dodatkowego akumulatora. Obecnie mam dwa LP-E6: 1800mAh, 7.2V, 13Wh. Czy zostały one zastąpione wersją LP-E6N, 1865mAh?
Podróbka?
CANON LP-E6 oryginalny nowy EOS 6D 5D MKIII 70D (6927550053) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Ja do 60D używam dwóch baterii oryginalnych i dwóch zamienników, parami w gripie. Zamienniki mam takie:
Na zawodach piłkarskich latem 2016 roku wykonałem na tych zamiennikach około 2800 zdjęć w ciągu jednego dnia. Zdjęcia bez lampy, używałem obiektywu Tamron 70-300 VC USD z wyłączoną stabilizacją. Baterie pod koniec dnia nadal nie były rozładowane. Używam ich nieco ponad rok i na razie nie widać żadnej degradacji (aparat rozpoznaje je z 3 zielonymi kwadracikami).