-
kupiłam ostatnio osłone przeciwsłoneczną tulipan do kita.Niestety nie doczytałam,że osłona mocowana jest na pierścieniu filtra za pomocą śrubki blokującej.Muszę więc kupić filtr,ale czy ktoś wie jaki to ma być? :neutral: jak trzeba pokażę zdj tej osłony
-
nie potrzebujesz żadnego filtru - to się wkręca W MIEJSCE filtru
inna sprawa, że to jakaś egzotyczna osłona
-
kurcze no własnie nie da się jej wkręcić.nie pasuje:neutral:
gościu pisał ,że do kita ale ,że montuje się ją na pierścieniu filtra
-
-
taka ta osłona jest http://www.allegro.pl/item861323492_...450d_500d.html
tyle dobrze,że była tania więc tak nie żal,ale właśnie wolałam zapytać.
-
pomijając to że nie możesz zamocować, to ta osłona do kita się nie nadaje - to tulipan czyli przy wyostrzaniu będzie się kręcił co może spowodować zaciemnienia na rogach.
-
czyli jednym słowem gościu mi kit wcisnął:neutral: chyba nie ma sensu rozglądać się w takim razie za tym filtrem uv tylko kupić nową osłonę
thx
-
filtr nie ma tu nic do rzeczy - w opisie aukcji napisane jest że osłonę wkręca się w mocowanie filtra - czyli w obiektyw. Może dostałaś nie ten rozmiar. powinien być gwint 58mm
edit: mam taki tulipan 67mm. założenie czegoś takiego polega na ustawieniu tego ruchomego pierścienia z tyłu tak gdzieś w połowie gwintu, wkręcenia osłony na obiektyw, ustawienia w odpowiedniej pozycji i dokręceniu tym ruchomym pierścieniem żeby się nie ruszało. Przynajmniej u mnie to tak wygląda.
-
tak on ma właśnie 58 mm.Tylko ,że nie dam rady go założyć bo blokuje mi to:
-
nie tak. osłona jest wkrecana z drugiej strony - "od środka" obiektywu - tam gdzie napisy obok soczewki. tylko najpierw musisz poluzować taki pierścień u dołu tej osłonki przeciwsłonecznej. pokombinuj trochę.
edit: nic na siłę :D