całkiem przyjemny zestaw w bardzo kuszącej cenie
Wersja do druku
całkiem przyjemny zestaw w bardzo kuszącej cenie
wygląda spoko.
ważna sprawa to tez to żeby lampy modelujące były ustawiane.
"model" a do czego to mocowanie bowensa?
"mastercheat" masz na mysli mozliwosc ustawienia kata pod jakim ma swieci czy jak?
pytam bo jestem zainteresowany zakupem wlasnie takiego zestawu przed powrotem do polski. Na necie jest kilka opini na temat tych lamp i sa poonc calkiem niezle.
Mocowanie bowensa służy do mocowania powszechnie u nas dostępnych modyfikatorów (softboxy, czasze, itd.) Podejrzewam, że jak kupisz ten zestaw, to nie będzie możliwości wykorzystania innych akcesoriów niż te, które są w zestawie.
jeśli chodzi o "lampy modelujące", to podejrzewam, że koledze mastercheat chodziło o to, żeby była regulacja mocy światła modelującego (czyli tego, które świeci się ciągle jak nie robisz zdjęc)
Zamierzam zaadoptować pokój na moje pierwsze mini bardzo mini studio. Pokój jest prawie kwadratowy ale mały - ok 11m2. Wymiary 3.60x3.10 Oświetlenie i akcesoria będę kupował w Łodzi w FunSportsie - http://www.funsports.pl/c,pl,22_47,1...+blyskowe.html. Prosiłbym was o polecenie mi jakiegoś oświetlenia i akcesoriów typu softboxy, parasolki itp. Będę fotografował modelkę w celu prezentacji ubiorów ponieważ będę prezentował na niej ubrania w swoim sklepie internetowym. Wiem, że pokój jest mały i szału nie będzie ale może coś się uda zrobić. W razie potrzeby przeniosę się do większego 16m2 ale wolałbym tego uniknąć. Pytam was też dlatego bo między sprzedawcami w tym sklepie jest rozbieżność jeśli chodzi o oświetlenie. Jeden z nich poleca mi 2 lampy VC400 lub VE400 i doświetlającą tło DELICACY 180 + wyzwalacz FW100 Powerlux do tego 2 softboxy 70-140 - jak dla mnie za wielkie do takiego pokoju. Inny jako lampy główne poleca 2 zestawy oświetleniowe KH-100 +statyw+parasolka - wszystko w jednym argumentując tym, że taka moc jest w zupełności wystarczająca i mówi, że ewentualnie lampy można wymienić na mocniejsze - 200. Co o tym myślicie ? Sam wiem, że lampy w pierwszym wariancie są bardzo mocne - stanowczo za mocne do tego pokoju ale może jakościowo lepsze - tego nie wiem - pytam, zawsze moc można ograniczyć przykręcając je. Proszę was o radę ponieważ nie jestem doświadczony w tym aspekcie a chciałbym od czegoś zacząć. Może ograniczyć się do jednej lampy + doświetlająca tło ale to chyba mocno ogranicza pole popisu.
Ja bym sprawdzil ze sprzedawca jaki maja zakres regulacji lamp blyskowych.
Ja mam najtanszy zestaw z ebaya za okolo Ł140 - 2x150w + statywy, parasolki, softbox...
Uzywam tego z moim mobilnym studiem ktore rozkladam w salonie i jeszcze nigdy nie zabralo mi mocy a fotki robie przewaznie na iso 50-100
Wiekszy problem pojawia sie jak chce zejsc z moca bo niby jest plynna regulacja ale tylko w zakresie 1-1/8 a to niestety za czesto za mocno jesli robisz ciasne portrety.
Mógłbyś pokazać zdjęcie jak masz rozmieszczony sprzęt, jakiego rozmaru masz pokój i z jakiej odległości najdalej możesz cykać ? Coraz bardziej myślę czy do 11m2 lampy o mocy 400 http://www.funsports.pl/p,pl,27,lamp...ux++vc400.html nie będą za mocne. Mają jednak sporą regulację 1/32. Jeśli nie one to czy znowu te http://www.funsports.pl/p,pl,537,zes...parasolka.html nie będą za słabe i mogą ograniczać. Co wy myślicie??