No fakt to niestety, że policja za wiele nie może w Polsce, a ludzie doskonale o tym wiedzą.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
A powiedz mi kto miałby decydować kiedy nastąpi rzeczywista potrzeba?
Wersja do druku
No fakt to niestety, że policja za wiele nie może w Polsce, a ludzie doskonale o tym wiedzą.Cytat:
A powiedz mi kto miałby decydować kiedy nastąpi rzeczywista potrzeba?
Nie wiem jak jest w Szwajcarii bo bywam tam 1-2 razy w roku na krótko, ale uważam że ciężko jest porównywać Szwajcarów i Polaków. To jest chyba zupełnie inna mentalność (tzn tak mi się wydaje) i inny poziom życia.Cytat:
Powiedz ile razy tam się odbywają takie większe demonstracje spowodowane kiepskimi warunkami bytowymi?
Kompetentny, odpowiednio przeszkolony komendant oceniając sytuację. Pod tym pojęciem rozumiem.... hmm może inaczej: niedawno w Polsce weszły przepisy pozwalające w pewnej sytuacji zestrzelić samolot pasażerski próbujący np. powtórzyć w Warszawie "manewr dwie wieże" (bardzo szeroko zresztą dyskutowane na p.r.l). Nie znam szczegółów, ale na pewno jest dokładnie określone, kto taką decyzję podejmuje - i to szybko, w przeciągu max. kilkunastu minut - czyli raczej nie na szczeblu ministrów.Cytat:
Zamieszczone przez mxdanish
Ostatnio często ;-) Ale mi zupełnie nie o to chodziło - podałem to tylko jako przykład, gdy sam widok odpowiednio uzbrojonej i zdecydowanej do interwencji policji powoduje natychmiastowe uspokojenie temperamentów. Przełóż sobie to teraz na górników rzucających płytami chodnikowymi widzących taki oddział i wiedzących że jeśli przegną, to będzie źle.Cytat:
Patrz wyżej. Bynajmniej to nie krawężnik decyduje o użyciu broni. Ani nawet nie plutonowy :-)Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
OkCytat:
Dobry przykład podałeś
Tyle że nie porównywałbym takiej zorganizowanej akcji policji na jak to powiedziałeś kilkanaście osób tworzących zorganizowaną szajkę do zupełnie niespodziewanej akcji na manifestantów
I właśnie o tym Muflon pisałem wcześniejCytat:
Zamieszczone przez mmsza
To są inni ludzi których nie można porównywać
Niespodziewanej? W sensie, ze manifestacje wyrastaja tak same z siebie w ciagu chwili-moment, jak siniaki po uderzeniu policyjna pala? :-) Nie pamietam manifestacji o ktorej nie pisaliby w wyborczej na kilka dni przed "godzina zero".Cytat:
W tym wypadku chodziło raczej o Turków, którzy też się do lękliwych nie zaliczają ;-)Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
Edit: dobra, Tomek już poszedł chyba spać, czas na mnie :-) Do usłyszenia jutro :-)
Źle się wyraziłem.Cytat:
Manifestacje owszem zapowiadane są wcześniej
Ale zadymy na nich chyba już nie
Ale nie jest ciezko przewidziec, ze kiedy np. partia samogwalt organizuje jakas pikiete, to moze byc goraco...Cytat:
a to tak dla rozluźnienia atmosfery. pozdrowienie od pożal się Boże "wodza"...