Kto lub co Cię do tego zmusiło?Cytat:
Zamieszczone przez fotomuka
Wersja do druku
Kto lub co Cię do tego zmusiło?Cytat:
ani kto ani co:)
Poprostu raz że jest świetlistość którą nie wszyscy zauważają a po drugie klisza, czy slajd mają duszę... inaczej się robi zdjęcia dSLR'em a inaczej SLR'em... Ale z kasą rzeczywiście jest tragicznie...
a i tak dalej robię fotki starą dobrą Prakticą MTL-3 z Pentaconem 55 f1.8 i nikt mi nie powie że w robieniu zdjęć takim całkowitym manualem "nie ma tego czegoś"... owszem zgodze się że ze zdjęciami cyfrowymi można teoretycznie i w sumie praktycznie zrobić wszystko. to może i napewno śmiesznie zabrzmi, ale chociaż jestem "młody świerzak" to jestem trochę staroświecki jeśli chodzi o fotografię;) wywoływanie zdjęć na krokusie w domciu itd... to jest to:)
Ja fociłem najpierw analogiem, teraz mam też cyfrę. Zobaczymy jak to jest. Z analoga piękne zdjęcia wychodzą, ale łapsko mi się trzęsło w labie przy płaceniu (sam sprzęt to szeroką ręką się płaci, bo to przecież "nowe zabawki" ;) )Cytat:
A do tego to nie mam zapału. Chyba, że do foto cz/b - ale do tego za słaby jestem.Cytat:
zgadza się... ale jeśli nie wywołujesz zdjęć "sam-dla-siebie" czy "sam-dla-żony/matki/córki/kochanki/byłej/przyszłej" to nie ma się o co bać...
jedyne koszty to porządny skaner hyhy wart tyle co fajne szkło a zabawki do analoga mozesz kupic za ciekawa kase no chyba ze L-kami masz zamiar focic to nie ma roznicy
Teraz moje trzy grosze...
Analogi umra, bo tak zdecydowala juz wiekszosc. Pozostana jedynie w rekach maniakow, artystow oraz do zadan specjalnych dla zawodowcow. Margines, ale obecny. Zaleta techniki cyfrowej jest to, ze przy pewnej skali produkcji jest strasznie tania. Wystarczy spojrzec na monitory LCD. To ze 350D kosztuje dzis 3000 to stan chwilowy. Musi staniec do poziomu 300V, bo inaczej przegra z nowymi super-kompaktami. A ludzie lubia widziec, to co robia, tego analog nie daje od razu. Poza tym prawie kazdy ma kompa w domu, bez tego cyfrowki by nie zyly, a tak nie potrzeba nawet robic odbitek. Ktos, kto mial analoga w reku latwo z niego nie zrezygnuje, ale juz dzis sa tacy, ktorzy startuja od cyfrowki i przy niej pewno zostana. Dlaczego ja uzywam analoga ? Bo nikt nie sprzedaje baterii ani nie laduje ich w gorach. A taki Zenit, turla sie po kamieniach i jak trzeba dziala bez baterii, wystarczy wiedziec jak ustawic przeslone i czas. A cyfrak ? Ktos widzial juz wersje z bateria sloneczna ?
Analogi są dla tych, którzy wiedzą co robią, a nie widzą co zrobili i się temu dziwują.Cytat:
Zamieszczone przez Fotos
W fotografii reporterskiej czy komercyjnej cyfra jest niezastapiona i z pewnoscia jest duzo tanszym rozwiazaniem, co innego jednak przy fotografii krajobrazowej.
Tutaj nie wykonuje sie tysiecy zdjec wiec przesiadka na aparat cyfrowy moze byc srednio oplacalna. Dodatkowo ja np przyzwyczailem sie juz do wielu funkcji mojego Eosa 3 i jak biore do reki 20D za jedyne sic! 5 tys. to mam wrazenie, ze trzymam zabawke i uwsteczniam sie w rozwoju :lol: 1DS mk2 jest poza moim zasiegiem finansowym.
Podliczmy:
Velvia + wywolanie - 40 zł
Czyli za 5 tys (zakup zabawki typu 20D + kitowy obiektyw 18-xx) mam 125 klisz x 36 = 4500 zdjec wysokiej jakosci. Skanuje sam. W tym momencie warto sie zastanowic, zwlaszcza jak ktos malo fotografuje? Do cyfraka trzeba jeszcze doliczyc zakup karty pamieci, ew jakis dysk przenosny no i notebook by sie przydal. Fajnie tak od rzu zrzucic foty na dysk i obejrzec w wiekszej rozdzielczosci np na wyjezdzie. :p
Inna bardzo istotna sprawa w fot. krajobrazowej to jakosc (wsadzam kij w mrowisko !!! :lol: ) Osobiscie widze roznice pomiedzy rawem z 20D a Velvia 50 na korzysc tej drugiej oczywiscie :lol: Jak ktos nie wierzy to niech obejrzy kiedys diaporame, polecam!
Takze wydawcy wola slajdy i czesto zadaja skanow o rozdzielczosci przewyzszajacej mozliwosci matrycy 8 mln. Chociaz czasami nie wiem po co? :lol:
A i w cyfrze nie da sie zrobic podwojnej ekspozycji :lol: PS to nie to samo, przynajmniej dla mnie.
CD bo za dlugie bylo :-)
Wyszlo, ze jestem anty cyfrowcem. To nie do konca prawda. W fotografii slubnej zdecydowanie wole cyfraka:
- moge ustawic sobie czulosc 1600 i robic foty "z klimacikiem" bez lampy,
- od razu widze efekt - czy ktos mrugnal oczami czy nie :lol:
- no i zero kosztow, lekka reka wykonuje duzo wiecej zdjec niz w przypadku analoga kiedy to z gory ustalam ilosc klisz na jedna impreze
- bardzo wazne - nie musze sie uzerac z cholernymi i debilnymi laborantami dla ktorych twarz w kolorze czerwonym i suknia slubna z odcieniem niebieskim jest super odbitka :lol:
No i w tym przypadku cyfrowe body szybko sie zwraca.
Na razie jednak przy slubach jade na pozyczonym sprzecie i czekam na nowego Eosa 30D? za polowe ceny no i moze w koncu z pelna klata :?:
Podsumowujac mysle, ze nie mozna stwierdzic ze fotografia analogowa jest droga lecz nalezy sie przede wszystkim zastanowic jaki rodzaj fotografii nas interesuje oraz w przypadku osob posiadajacych dobry sprzet analogowy - ile zdjec wykonujemy w ciagu roku.
PS
Ciekawe czy kiedykolwiek skonczy sie ten "bla bla" watek? :mrgreen:
A jak ktos chce byc trendy to i tak musi kupic cyfre z trendy ekranikiem i bedzie chrzanic ekonomie :lol:
Pozdrowienia dla orientacji cyfrowej i analogowej oraz tych podwojnie zboczonych :-D
Adam
jest jeden powod dla ktorego warto landszaft robic na matrycy: kolor. dzieki mozliwosci absolutnie swobodnego doszlifowania balansu bieli i tonalnosci w ogole, cyfra mozna osiagnac znakomity kolor tam, gdzie w analogu bez kolorymetru nie ma co podchodzic. a i z kolorymetrem nielekko.Cytat:
Zamieszczone przez Adam J. Ławnik
inna sprawa, ze sa sytuacje kiedy warto miec ten luz ilosci zdjec. fale bijace o skaly, czy "gibajace sie" na wietrze roslinki (juz bardziej przyroda niz landszaft, ale nie zawsze) wymagaja czasem zrobienia kilku(nastu) ujec, zeby bylo z czego wybrac. i tutaj film niewygodny.
nie sa to moze czeste sytuacje, ale zdarzaja sie.
A znasz jakis konkretny powod - po co w slubach pelna klatka?Cytat:
Zamieszczone przez Adam J. Ławnik
Czy to moze indywidualne zyczenie?