a ja powtórzę.... mnie się bardzo podoba nowa piąteczka... jest w dechę. Canon ugruntowuje pozycje piątki na rynku. Lustrzanka z ogromnymi możliwościami.
Wersja do druku
a ja powtórzę.... mnie się bardzo podoba nowa piąteczka... jest w dechę. Canon ugruntowuje pozycje piątki na rynku. Lustrzanka z ogromnymi możliwościami.
Co jest najlepszego w 5DMKII?
Że jest. Cokolwiek.
Psychoza wyczekiwania, spekulacji, powinna opadać...8-)
Mnie cieszy arytmetyka.
W lipcu średni kurs $ był poniżej 2,1 zł. Musiałem mieć coś na wakacje...
Pamiętam te głosy, że czekać, będzie nowe, stara pójdzie za pół ceny...Albo nowa będzie wypaśna, bo zmotywują premiery konkurencji...:roll:
Były też, że czekać nie warto nigdy.
Więc z cashbackiem kupiłem na b&h
5D 1899 $ = 3990 zł
16-35L 1350 $ = 2835 zł
50L 1300 $ = 2730 zł
85 f/1.8 345 $ = 725 zł
70-200 2.8 IS USM 1574 $ = 3305 zł
I za 13,5 zł mam doskonały sprzęt i tonę fajnych fot.:D Wart zresztą parę lat temu tyle, że nijak bym tego nie kupił!
Co będzie z dolarem za pół roku nikt nie wie...
I teraz pytanie?
Czy po tej "rewolucji" mając Nikona warto zmieniać system na Canona? Ktoś tak pomyślał??:evil:
Bo mnie się zdaje, że jakbym miał cropa Canona, to chyba bym stąd poszedł.
Żeby nie było że marudzę. Cieszę się oldschoolowym modelem z gęstością 1,5 MP/cm2 (nowy już 2,4 MP/cm2). I głęboko wierzę, że w real life a nie w specu 5D2 będzie znowu miało wiodące IQ...tylko czy to będzie o tyle lepsze niż dotychczasowe?
I w sumie, gdybym dzisiaj miał składać zestaw to nie wiem, czy stałki Canona by mnie zatrzymały...
Czy może multi ficzerowaty D700 z 1,4 MP/cm2...
Perspektywa jest taka, że teraz wypada czekać na 3D? Tylko, że producent pokazał co myśli o REwolucyjnych oczekiwaniach... :evil:
A stałki Nikon zrobi prędzej czy później i na wiosnę może się okazać, że zamiast 3D, u konkurencji będą już brakujące prime'y i D800 ;)
EDIT: ale forum ma laga...
Chyba nie mówisz o tym iso 500 z pierwszego sampla ;)
Panowie ja nie wiem - chyba nie widzicie tego co czytacie albo nie chcecie tego widzieć . Wg oficjalnej strony AF z obecnego modelu nie rózni sie niczym od starego 5D:
( 9 punktów 1 cros( 2,8) 8 poziomych (5,6) + 6 wspomagających centralny )
To stary układ i żadne obietnice producenta o poprawie jakości dziłania tego nie zmienią.
Napewno nie dorównuje on 40D który ma wszystkie crosy i to do 5,6) + centralny o zwiekszonej precyzji poniżej 2,8
paweleverest... miałeś go już przy oku czy gdybasz? ja poczekam na obiektywne testy (o ile takie jeszcze pojawiają się w necie ;) )
Pewnie, że nie można ocenić specyfikacji (bo puszki nie można nie mając w łapie) totalnie źle. Jak już wzmiankowałem nie jest to jednak z cała pewnością to, co canon i jego PR-owcy (sorry Corwin) zapowiada wszem i wobec. Przecież to naturalne, że puszka zyskała 14 bit, jakieś uszczelki po 3 latach od premiery mocno ubogiego poprzednika. Chyba, że canon postawił sobie za cel strategiczny produkcję serii 5 w wersji ,,poor''. Podoba mi się niezwykle obrazek z 5d (starej), ale szybko sprzedałem ją z powodu: AF, fps i nieszczelności, tym dotkliwszej, że duża matryca brudzi się szybciej i bardziej niż w takim 40d.
Czekałem na mkII (już nie wspomnę o ,,akcji bannerowej z księżycem zapowiadającej REWOLUCJĘ) na dobrą puszkę. Przedstawiono jednak wyłącznie ewolucyjny wariant.
Za KMV - rozmieszczenie punktów AF to śmiech na sali - dlatego mam jedynkę. Nienawidzę przekadrowywania.
Niecałe 4 fps w nowoczesnej puszcze Canona? nie oczekuję 8-10, ale 6 to chyba byłoby coś.
Za cenę 5k to nowe cudo Canona byłoby pewnie interesujące dla grupy fotografów ślubnych. Zapowiadane jest jednak coś koło ośmiu, a to jakiś żart. Za 10k można przy farcie dopaść 1dsII. Nie ma 14 bit i iso z kosmosu, ale wali nową piątkę na łeb.
Czy Wy na prawdę sądzicie że Canon traktuje piątkę (starą i nową) jako sprzęt do fotoreporterki? To jest świetny sprzęt uniwersalny z ogromnymi możliwościami obrazowania, personalizacji aparatu itp... Ja starą piątkę już praktycznie zajeździłem (pewnie jeszcze z 10 tys klapnięć i wymiana migawki mnie czeka. Nowa gdy nieco stanieje będzie na prawdę super sprzętem do codziennej fotografii.
Nowego przy oku nie miałem ale mam stare 5D w ręku i ma taki system AF:
9 punktów ( 8 liniowych 5,6 1 krzyżowy 2,8 6 wspomagających )
Czy widzisz jakąś róznice w stosunku do tego co piszą na stronie o nowym
5DmkII ??
Znając zycie Canon napisze że dzieki nowemu rozmieszceniu czujników układ bedzie o ~50% bardziej efektywny, ale przy tych samych komponentach to zwiekszenie efektywności bedzie zależało od konkretnej sytuacji zdjęciowej ...
A tobie się wydaje, że puszka za osiem koła to amatorskie body? Nie uważam, że powinni wyprodukować body równe jedynkom i deesom. Stoję na stanowisku, że flagowa weddingowa puszka (nie tylko w Polsce ulubiona przez ślubnych) AD2008 musi mieć więcej niż 3,7 fps i 9 pkt AF umieszczonych w centrum.W przeciwnym razie - vide 5dmkII - trąci kpiną.
ja znam różnicę pomiędzy 5d i 1d mkIII... i mi wystarczy porównań :D