A tu gadaja cos po holendersku o 50D wiec chyba akustyk bedzie wiedzial o co chodzi:
http://pl.youtube.com/watch?v=EBnDEx9lQCQ
Wersja do druku
A tu gadaja cos po holendersku o 50D wiec chyba akustyk bedzie wiedzial o co chodzi:
http://pl.youtube.com/watch?v=EBnDEx9lQCQ
Mówią mniej więcej to co piszą w materiałach marketingowych. Mnie wstępnie się to podoba. Owszem też liczyłem na FF, ale APS-C też ma swoje zalety. Jeśli rzeczywiście te 15 mpix ma pixele (a raczej mikrosoczewki) tej samej wielkości co na matrycy 10mpix i do tego jeszcze poprawiono parę spraw, dzięki czemu mamy te 1EV "zysku na szumach" to ja jestem z APS-C zadowolony.
Szkoda, że Canon zaspał sprawę filmów (bo to nie wpłynęłoby na cenę - raczej jest to wyłącznie kwetia softu w aparacie z LV). Jestem bardzo ciekaw jak się filmuje przy małej GO. No i obawiam się, że AUTO ISO na poziomie jaki znamy z nikona to ciągle coś niewyobrażalnego dla inżynierów Canona, mimo, że to parę linijek kodu. Więcej zastrzeżeń do aparatu nie mam, a te powyżej to takie raczej z kategorii niuansów (choć AUTO ISO czasem się przydaje).
Jeśli cena będzie rozsądna i pokładane nadzieje co do jakości zdjęć nie okażą się płonne to się nad kupnem zastanowię. To co widać na samplach mi się nie podoba za bardzo. Obraz jest przeostrzony, niezbyt szczegółowy widać mocną ingerencję softu - wygląda jak z Olympusa. Chętnie obejrzałbym RAWy.
hehe... mialem przez chwile obawe, ze bedzie po belgijsku, ale na szczescie Pan mowi normalnie :)
co ciekawsze rzeczy z wywiadu:
te same "uszczelki" co 40D
aparat adresowany do sportowcow i przyrodnikow
model strategiczny w srodkowym segmencie, gdzie Canon dostrzega mocna konkurencje (Sony, Nikon)
Digic 4 znacznie szybszy niz Digic 3, lepsze algorytmy odszumiania
wewnetrzne porownania Canona NL - 50D jest wyraznie lepsze niz 40D
potrafi rozpoznawac wiele twarzy (!ale nie jestem pewien czy dobrze rozumiem!)
wyzsza rozdzielczosc
ekran ma dobre oddanie kolorow nawet w pelnym sloncu i wyzsza rozdzielczosc
15Mpix wymaga dobrych obiektywow
17-55/2.8 jest dostosowany do 15Mpix
pelne HDMI, aparat przelacza sie automatycznie miedzy 720 a 1080
Na Dpreview już wymacali.
>>aparat adresowany do sportowcow i przyrodnikow
Czyli co - cala zaleta w cropie bo mozna kupowac tansze tele ? To nie lepiej wypuscic cos z cropem np. 3.2x i mniejsza Megapikselozą ? :-)
D90 + 1000zł = 50D - znajdź D. ;)
Co dostaje ktoś, kto chce wejść w świat DSLR, za te ekstra 1000zł?
w Canonie jest tak, że opłaca się w segmencie gdzie nie ma jednego X w nazwie, kupować cop drugą puszkę, bo wychodzą tak często i z tak małymi poprawkami. wolałbym żeby co 2-3 lata wychodziła jedna puszka, ale z takimi ficzerami i parametrami, które od razu mnie zachęcą do zmiany. no ale marketing...