Nie lepiej dokupic wyzwalacz radiowy najtanszy :P? Zyskuje sie mobilnosc lampy i pewnosc ze sie aparat nie spali. Ja w swoj laduje 190V i nic mu nie jest ;)
Wersja do druku
Nie lepiej dokupic wyzwalacz radiowy najtanszy :P? Zyskuje sie mobilnosc lampy i pewnosc ze sie aparat nie spali. Ja w swoj laduje 190V i nic mu nie jest ;)
z tym jednak trzeba uważać, bo wyzwalacz radiowy też może mieć niewielką tolerancję na wysokie napięcie.
np. popularny yongnuo toleruje tylko 12V :roll:
(wow! czyżby zmieniło się oprogramowanie forum i można już wrzucać fotki większe niż 800px??)
Dostałem odpowiedź od Canona... cytat z instrukcji :/ Jednak zaryzykowałem i po podłączeniu lampy i kilku wyzwoleniach wszystko pięknie śmiga :) Czyli Canon 500D na pewno działa do 250V :)
Napisalem najtanszy w rozumieniu ze nic tanszego od kaktusow nie ma ;) a z tabelki wynika ze ciagna 300V az milo. Do tego te cale zapiski ze od tego i tego modelu to tylko miedzy bajki czasami. Gdyby to wszystko bylo prawda do konca to bym juz dawno robil zdjecia pudelkiem po zapalkach :P To jest bardziej losowe niz sie wydaje. 300D ma ponoc do 6v ? A jakos 300V wytrzymal wielokrotnie zanim zakupilem wyzwalacz :)
ZTCW 300D miał jeszcze mechaniczne odpalanie błysku - styk przy migawce, który można było sobie jedynie zespawać, jeżeli przyłożyło się za dużo V :wink:
(oczywiście mówimy o styku centralnym)
od 350D wzwyż masz już wyzwalanie elektroniczne (triak czy tyrystor), czyli podobno do 250V i liczy się polaryzacja.
Witam
mam mały problem posiadam canona 400d, dostałem od znajomego fotografa jego starą lampę jest to soligor tif 380 i problem polega na tym , że w o ile całkiem jasnych pomieszczeniach, lampa doświetla naprawdę fajnie, to w ciemnych jest już problem zwyczajnie jakby za słabo błyskała. Podłączyliśmy tą lampę na próbę do Nikona kolegi i ewidentnie błyskała mocniej (przepalała na tych samych ustawieniach co w canonie) wyglada na to jakby to aparat "tłumił" błysk i teraz pytanie czyżbym miał coś źle ustawione?
Soligor Tif 380 jeśli nawet ma stopkę w standardzie Canona, to działa tylko w zwykłym TTLu, a więc w przypadku 400d tak naprawdę tylko pełną mocą. W pewnych granicach, zwłaszcza tam gdzie nie ma odbić światła, np. w plenerze można wspomóc się regulacją zooma palnika lampy i osłabić błysk ustawiając szersze rozproszenie światła. Sprawdź więc jeszce raz czy na pewno bbyły dokładnie takie same ustawienia lampy (zoom) jak i aparatu (przesłona, czułość, odległość od obiektu, czas - aby dłuższy niż synchronizacja).
Miałem i używałem tę lampę z 350d i działała poprawnie
kupiłem ostatnio taką oto lampkę :
http://www.adverts.ie/camera-accesso...ash-gun/323948
wszystko pięknie ładnie ale nie potrafi się dogadać z C400D. To multi-dedicated więc próbowałem z różnymi opcjami ale aparat nie był w stanie wyzwolić błysku . przycisk test działa . Lampa wyzwala się na zenicie 12 XP ... co może być nie tak co radzicie ? Na początku przeczytałem o tym by zamienić bieguny na stopce. Może to pomóc ?
dodam że jakiś czas temu podpinałem identyczną lampę tyle że pod inną nazwą i wszystko działało. Wiem że wcześniej była roztrzaskana i że kolega ją naprawiał ale nie wiem czy zamienił bieguny. Kolega ma pentaxa
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zminiłem polaryzacje na stopce lampy i trybi ;)