Dzięki za komentarze. Poniżej kilka krajobrazowych ujęć makro :)
97.
98.
99.
100.
101.
Wersja do druku
Dzięki za komentarze. Poniżej kilka krajobrazowych ujęć makro :)
97.
98.
99.
100.
101.
Świetne te korale!!! Rzadko spotykana jakość - nie widać nawet, czy przez szybę, czy w realnych warunkach zrobione!
Bardzo ładne korale. Na 100 to jakieś zoasy? Co jest na 101 i 97?
Ja mam zamiar zrobić swoje morskie za niecałe 2 lata, powoli kompletuję sprzęt i czytam fora, bo łatwe do ogarnięcia to nie jest, w porównaniu do słodkowodnego.
Mkkaczy - to bardzo wymagająca zabawa, ponoć im zbiornik większy, tym łatwiej/stabilniej utrzymać parametry wody:) Miałem prze 2 lata, ale częste wyjazdy szybko zamieniły lagunę w staw...
No właśnie, dlatego daję sobie 2 latka na zebranie wiedzy choćby teoretycznej i praktycznej, ale z obecnym zbiornikiem słodkowodnym. Morszczaka planują około 400 litrów + sump. Ja akurat częstych wyjazdów kilkudniowych nie mam, jednak akwarium planuję podłączone do komputera, żebym miał ciągły wgląd w parametry wody przez neta (Profilux).
To czekam z niecierpliwością na efekty. Ja przymierzałem się do morszczaka ale skalkulowałem wszystko i niestety, jest to droższa zabawka od mojego samochodu. 400 litrów porządnej rafy to wartość nienajgorszego auta. Może kiedyś zdecyduję się na wersje FO ale na razie trochę akwarystyka u mnie w odrocie. Puiste 900l stoi i czeka. Zostawiłem na razie tylko 300 ale mocno zdziczało co ma swój urok ;-)
Możesz coś napisać o technologii fotografowania w oceanarium przez szybę?
Najważniejsze to wyczekać moment aż będzie dziura w tłumie ludzi albo jeszcze lepiej przyjść jak ich nie ma ;) A na poważnie to dużo rad nie mam. Staram się ustawić obiektywem tak, aby był pod kątem prostym względem szyby - im większe odchylenie od tego kąta tym zdjęcie będzie mniej ostre. Staram się być jak najbliżej szyby dzięki czemu ewentualne brudy/skazy na szybie są maksymalnie rozmyte, maksymalnie zasłaniam szybę całym sobą "chroniąc" ją przed odbiciami z innych akwariów, źródeł światła dzięki czemu eliminuje odblaski na szybie, które mogłyby przeszkadzać no i korzystając z tego, że jestem blisko szyby staram się o nią opierać dłonią lub wręcz obiektywem, aby się ustabilizować robiąc zdjęcie. Z koralami jest dobrze bo nie uciekają ;) więc ostrość ustawiałem przez LV; gorzej z rybami bo te są zazwyczaj w ciągłym ruchu - ustawiam MF i odpowiednio ostrość w zależności od wielkości obiektu w docelowej pozycji a następnie patrząc przez wizjer podążam za rybą, ew przesuwam się przód/tył jak to w makro (pamiętając o kącie prostym). We własnym akwa można zrobić więcej, w oceanarium musimy się dostosować do zastanych warunków.
A jakiś filtr polaryzacyjny? Niby się narzuca samo przez się, ale zabiera dużo światła.