a nie łaska się cofnąć parę stron wcześniej - dałem dwa przykłady z tego cuda w makro z czystym obiektywem i z nasadką raynoxa?
edit:
A dokładnie rzecz biorąc strona 10 niniejszego wątku.
Wersja do druku
a nie łaska się cofnąć parę stron wcześniej - dałem dwa przykłady z tego cuda w makro z czystym obiektywem i z nasadką raynoxa?
edit:
A dokładnie rzecz biorąc strona 10 niniejszego wątku.
Na prośbę Budzieja wstawiam fotki, które mam przy sobie, robione z ręcznie trzymanym Heliosem przy obiektywie - nie miałem wtedy pierścienia odwrotnego mocowania :-).
1. 250mm, F5.6, ISO 100, bez Heliosa - jakiś robaczek wleciał mi na balkon
2. 55mm, F4.0, ISO 800, z Heliosem - obraz z monitora LCD
3. 250mm, F5,6, ISO 1600, z Heliosem, po drobnej obróbce w DPP - pojedyncze pixele mojego LCD - winieta to głównie efekt obróbki - poniżej oryginał
4. 3 przed obróbka
Ciężko było utrzymać stabilnie aparat i Heliosa nawet z IS :-)
Jak będę miał chwilkę czasu to pstryknę coś jeszcze, tym razem z pierścieniem i może statywem, to wrzucę.
Pozdrawiam!
Druga seria fotek z Heliosem.
Tym razem ze statywu, ale niestety martwa natura w domu bo za oknem leje :-)
1. 250mm, F5,6, ISO 200, bez Heliosa, odległość 1,1m - To co tygrysy lubią najbardziej :-)
2. 250mm, F5,6, ISO 200, z Heliosem, odległość kilka cm - Czy te oczy mogą kłamać? :-)
Widać więc, że z Heliosem można złapać obraz o wysokości ok 5mm z odległości kilku (ok. 3-4) cm.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z innymi obiektywami, np kitem albo 50/1.8?
Pozdrawiam!
Ja mam kita plus do tego nie helios co prawda ale Jupiter 2/50 z Zorkii. Jupiter daje podobne efekty co Helios tylko niestety ma gwint 40mm szer. Także jakiekolwiek mocowanie odpada a z ręki robi się dosłownie na ścisk ;p
Żadnych konkretnych fotek na stanie akurat nie mam ale jutro po robocie postaram sie coś sklecić także będziesz miał małe porównanie ;)
to przyznam że z raynoxem o niebo lepiej sobie radzi jak z odwróconym heliosem... no i nie wspomnę że o wiele bardziej elegancko to wygląda ;)
Tu fotka prosto z puszki przy 250mm z reki, jak widac idzie ptaszki focic tym sprzetem;)
http://www.speedyshare.com/460411232.html
Tutaj wykadrowane z RAW (wycinek 1:1, bez zmiejszania itd)
Przykładowa fotka zrobiona 400D przy 250mm z autofocusem i IS właczonymi
http://www.flickr.com/photos/ola_i_marcin/2693981492/
(wszystkie fotki z setu Drogheda zrobione obiektywem 55-250 IS, tylko że pliki sa obrobione: zmniejszona rozdziałka, oprócz wyżej podlinkowanego)
Postanowilem zrobic maly test ostrosci w 250mm tego szkla uzywajac dwoch wartosci F5.6 i F8. Robilem wczesniej proste testy z reki i roznic nigdy nie widzialem, wiec F5.6 byla najczesciej uzywanym otworkiem. :) Jednak test na statywie uswiadomil mnie, ze jednak roznica jest spora :)
Zamieszcze fotki, moze kogos zainteresuje ;)
250mm F5.6 (oba statyw, robione ok 2.5m od aparatu, oczywiscie CROP 1:1)
250mm F8
Witam, mam takie małe pytanko odnośnie tego szkiełka. Otóż wiecie jaka osłona przeciwsłoneczna pasuje do tego obiektywu ? Bo zamierzam kupic sobie właśnie to szkło i osłonkę. Byłbym wdzięczny za prostą odpowiedz a nie odsyłanie do 1xx stron. Dziękuję i pozdrawiam.