Chyba raczej odwrotnie, to 400D ma czujniki z 20D/30D.
Wersja do druku
Źle mnie zrozumiałeś - 400d jako body 3cyfrowe ma 1 sensor krzyżowy o podniesieonej czułości(środkowy). Ja chciałem zapytać czy 20d ma także 1 taki sensor, czy może więcej? A rzecz na której mi najbardziej zależy to skąd mogę się dowiedzieć, czy faktycznie 400d ma AF zapożyczony od 30d czy też 20d? Czy myślicie , że AF w 400d będzie sobie radził podobnie jak w wyższych modelach (20d, 30d)?
400d ma dokładnie ten sam AF, co modele 20d i 30d. Jest to po prostu AF zapożyczony z tych modeli (20d i 30d mają identyczny układ AF). Wszystkie 3 aparaty mają tylko jeden, centralny, sensor krzyżowy.
Skąd możesz się dowiedzieć? Z oficjalnych informacji Canona. Pogooglaj trochę:D
temat długi jak tasiemiec, wiekszosc tego co przerzucilem okiem to o AF, rozumiem ze są podobne. Teraz kwestia ISO - od 800 w góre, gdzie lepiej?
I jeszcze kwestia wieku 20d, raczej nie kupowali go amatorzy ktorzy naklikali 5000 klatek w 4 lata, wiec moga to byc body u schylku wieku. Czy w tej perspektywie lepszy dla mojej dziewczyny byłby 20d, czy 400d? Pewne szedłby tez jako backup na śluby:)
potwierdziles wiec moje obawy, jest to jedyna (no moze poza bardziej kobiecym designem 400d) rzecz, ktora powstrzymuje mnie od kupienia 20d.
Jest sposób na sprawdzenie przebiegu 20d? szukalem, ale nie znalazłem takowego, za to wiele opinii ze nie mozna inaczej niz zytnia.
ja mam 20d, z 2005 roku z przebiegiem 21000 klapnięć, więć można trafić na mało wyeksploatowany egzemplarz. Na Żytniej w czerwcu za darmo sprawdzili mi stan licznika, bo obiketyw jakiś czas temu kupowałem na allegro z deklarowanym przebiegiem kilka tys. Faktycznie sprzedający był uczciwy, choć z zewnątrz body wygladało na bardziej "reporterskie" niż "amatorskie". Dlatego według mnie można trafić naprawdę na zadbany egzemplarz za 800-900 PLN.
trafic to pewnie mozna, tylko nei mozna miec pewnosci co do prawdomownosci sprzedawcy, a sposobu na sprawdzenie innego niz zytnia nie ma.
no i cena 800-900.. chcialbym;)