Odp: "pożegnanie z Canonem" coś dużo tego ostatnio
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Obejrzałem oba filmy o zmianie systemu. Z poziomu prac które upublicznił wygląda, że lepiej by mu się przydał topowy smartfon (do okazjonalnych zdjęć i kręcenia filmów) oraz dowolny korpus APSC z długim obiektywem do ptaszarni.
Zdecydowanie wolę prezentację ograniczeń sprzętowych w odniesieniu do konkretnego zamierzenia fotograficznego czy filmowego niż wyczytane w instrukcji limity czy specyfikacje.
Gdy ktoś pisze, że nie zrobił reportażu z konkursu tańca w ciemnej piwnicy bo AF i ISO nie dały rady to jakoś to rozumiem. Jak poda jakie body i szkło to można mieć z tego info o sprzęcie.
Jak pisze, że nie dał rady sfocić łabędzia szkłem 800mm z extenderem x2 to mamy info o fotografującym.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Zdecydowanie wolę prezentację ograniczeń sprzętowych w odniesieniu do konkretnego zamierzenia fotograficznego czy filmowego niż wyczytane w instrukcji limity czy specyfikacje.
Duzo filmow na YouTube niestety opiera sie na specyfikacjach, bez mozliwosci realnego przetestowania. Z wielu roznych powodow. Nie mowie tego konkretnie w odniesieniu do kolegi, ale ogolnie. Jestem troche w tej branzy od srodka i tez mi sie wydawalo, ze pewne rzeczy sa latwiejsze do zrobienia i zalatwienia, a niestety nie sa.
Szczególnie testy sprzętu wykonywane przez firmy sprzedające tenże sprzęt są niewiarygodne. Same superlatywy a jak trafi się na bezinteresowny test prywatnego użytkownika to wtedy wyłażą kwiatki.
To teraz poczekamy na film "nie mogę odkręcić obiektywu", za miesiąc "oberwał mi się haczyk a miałem tylko naleśnika na body". I co tam jeszcze już wyłapali?
Na nikoniarzach ktoś pisał że w lustrze miał mniejszy luz na bagnecie z jakimiś obiektywami a teraz ma większy. Logiczne, bagnet Z jest większy.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jak pisze, że nie dał rady sfocić łabędzia szkłem 800mm z extenderem x2 to mamy info o fotografującym.
brzmi jak challenge :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
brzmi jak challenge :mrgreen:
Chyba się podejmę tego czelendzu :P
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Chyba się podejmę tego czelendzu :P
Jan wziął na tapete S23 i A7R4, spoiler sony przegrało.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Może po założeniu extendera go na jeziorze nie znalazł bo celowanie 1600 milimetrami nie jest takie super proste :P
Na 600 juz jest problem ?
Założysz 400 mm na APS-C i problem staje się jeszcze większy, niż 600 mm na FF :mrgreen: