Extra :)
Wersja do druku
Extra :)
Sesja bączkowa. To znacznie bardziej ufny i mniej płochliwy ptak od bąka, szpiega z krainy deszczowców :lol:
wszystkie foty EF 500mm f4 IS @f4, mega ciężki kloc
126.
Załącznik 17475
127.
Załącznik 17476
128. kuję wodne diamenciki
Załącznik 17477
129. jestem godzilla
Załącznik 17478
130. ups, straciłem na moment równowagę..
Załącznik 17479
131. ..ale już wychodzę
Załącznik 17480
132.
Załącznik 17481
133. rybitwa, spadówa z mojego nieba
Załącznik 17482
Bardzo ładne, szczególnie 127.
134. wpadła mi właśnie do mieszkania :shock: nigdy w życiu nie widziałem na żywo modliszki :shock:
Załącznik 17758
Uważaj, bo one odgryzają samcowi głowę po stosunku. A patrzy na Ciebie jakoś tak...
Kiedyś przypadkiem zrobiłem zdjęcie niedorosłej na jakimś badylu. Od tej pory pilnie patrzę na łące, ale niestety nic nie zobaczyłem.
ja wiem co one robią :twisted: :mrgreen:
to jak patrzy to jedno, ale jak ona głowę przekręcała w moją stronę, miałem ciary :mrgreen:
poszła w słoik i na balkon :p
Lepiej powiedz jakim szkielkiem robiles 70-200 ?
tak, 70-200, f7.1, iso 1000
135. świstak w Dolinie Staroleśnej
Siedzę nad Starolesnianskim Plesem, czekam na koleżankę aż zejdzie z Czerwonej Ławki i nagle po prawej na pagórku słyszę świst. Sięgam po lornetkę, szukam go między głazami.. są trzy, dwa duże i jeden mały. Wylegują się na dużym głazie i obserwują okolicę. 200mm za mało, trzeba podejść. Nie mam szans być nie zauważony, ale robię to powoli. Chowam się za inny głaz, one też się schowały, czekam chwilę, wyłazi jeden. Kurczę, kadr do bani - mocno z dołu i pod słońce, i tak widać tylko głowę. Podchodzę wyżej. Znalazłem kadr z turniami w tle. Czekam. Parę metrów od siebie słyszę ciche świsty, jakby gaworzyły ze sobą. Światło jest, modlę się żeby takie zostało i żeby zwierzak wyszedł. Po ok 20min. wyszedł jeden, bardzo nieśmiało, w jednej pozie, i po chwili odwrócił się i schował. A ja musiałem już schodzić. Chciałoby się wrócić w góry zapolować tylko na nie. Parę lat temu widziałem je na zielonym szlaku na Wołowiec. Zdecydowanie łatwiej je usłyszeć niż zobaczyć. Gdy się nie ruszają to z oddali są niemal nie do odróżnienia od granitów.
200mm, f2.8, ISO 100, 1/4000s, wyciapałem dwa źdźbła obok futrzaka
Załącznik 17937
W Pięciu Stawach, w okolicach Starej Koleby jest duże pole głazów i tam jest duża kolonia świstaków - przynajmniej była kilka lat temu.
https://pl.mapy.cz/turisticka?source...9.2087480&z=18
Są dosyć oswojone z ludźmi - wiadomo jaki jest tłok w Piątce - i niezbyt strachliwe. Spróbuj tam się przyczaić, gdzieś w pobliżu szlaku i może będziesz miał fajne zdjęcia świstaków.
Tu trzy przykładowe, zrobiłem ich wtedy kilkadziesiąt.
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1465742