Odp: Sytuacja w branży eventowej w 2022 roku
Pozwolę sobie odpowiedzieć na OT. Kupiłem kiedyś chińskie (nowe) opony i po pierwszym deszczu czym prędzej je zdjąłem. Teraz kupuję tylko sprawdzone znanych marek. Ale i tak, wielu ludzi się puka w czoło. A gdy spojrzysz na parkingu, kto ma chińczyki? Nie stare graty, a najnowsze Mercedesy, Beemki, Audi itd To chyba też wiele wyjaśnia.
Natomiast porównanie ubera z taksówką... Najgosi kierowcy, ktorym nie powierzył bym swojej d... To właśnie taksówkarze. Nie znają przepisów, są chamscy i wszyscy mają chińskie opony.
Wracając do tematu, dziś robie 3cie repo z przedweselnych przygotowań u hindusów. Kazdy dj ma ledy, jakoś lasery im fotografowie (pośrednio lub bez) wybili z głowy.
Nie wybili z głowy tylko moda na lasery przeminęła. Od kilku lat nie widzę laserów na weselach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Nie wybili z głowy tylko moda na lasery przeminęła. Od kilku lat nie widzę laserów na weselach.
Albo fotografowie zastrzegali prawo do wstrzymania pracy gdy pojawiały się lasery.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Drogi przyjacielu, dziś ludzie zaoszczędzić chca na wszystkim i nie ma się co dziwić. Problem się pojawia gdy typa stac, ale nadal woli cwaniaczyć.
Dużo było porównań do motoryzacji, więc takie przytoczę. Ile osób jeździ na chińczykach z allegro? Oponach które obok prawdziwych to stały, ale na parkingu? W sytuacji kryzysowej Twój jedyny kontakt z asfaltem to kawałek gumy o wymarach kartki A4, a chłop nadal kupuje jakieś wydmuszki z allegro ryzykując życiem swoim i rodziny.
Iść i zrobic ślub za miskę ryżu - 1h. Mina chłopa gdy wbijasz na imprezę z telefonem zamiast aparatu - bezcenna.
Nie generalizowałbym ze wszystko co chińskie jest tandetne. Sam zrobiłem na wielosezonowych chińczykach kilkaset tys km i złego słowa o nich nie powiem. Zawiodłem się na natomiast na dwóch producentach markowych opon - w jednych hałas nie do zniesienia a w drugich bąble po 6 miesiącach od zakupu.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
OT w temacie motoryzacji. Ile osób ryzykuje zdrowie a nawet życie wsiadając do ubera lub innej patologii bo jest taniej (nie zawsze) niż w normalnej taksówce?
Jak założy koguta to z miejsca staje się profi :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
raziel88ck
Cwanych klientów nie brakuje. Czasem odnoszę wrażenie, że jest ich więcej niż normalnych.
Podobnie zresztą jak z tymi fotografami, którzy chętnie zrobią za darmo. Czy oni myślą, że jak zdobędą to swoje upragnione doświadczenie na bieda-sprzęcie i uda im się zbudować równie wymarzone portfolio, to w przyszłości zaczną w końcu zarabiać? Pewnie tak jest... i dopiero wtedy będą mieli zderzenie czołowe z rzeczywistością...
Zacząłbym od tego że mają prawo żądać za swoją pracę tyle ile chcą. Jeżeli faktycznie takie cudaki na bieda-sprzęcie będą robić knoty to nie macie czym się martwić - wiadomość pójdzie w świat i nikt za rok nawet nie pomyśli o tym, żeby brać takich "fotografów" na zlecenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Jeżeli faktycznie takie cudaki na bieda-sprzęcie będą robić knoty to nie macie czym się martwić - wiadomość pójdzie w świat i nikt za rok nawet nie pomyśli o tym, żeby brać takich "fotografów" na zlecenia.
No niekoniecznie. Wiadomość już poszła w świat i to tylko taka, że jest za darmo, albo pół darmo. Natomiast to, że zdjęcia od takich "fachofcuf" okazały się zrąbane, tego nikt nie powie, bo będzie się wstydził, żeby inni "ziomale" nie uznali go za frajera, albo za dziada. Zapytany, powie - No jasne, że zaebyste wyszli!
Szkoda, że płytkarze nie chcą sobie budować portfolio bo akurat mam łazienkę do zrobienia.
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Szkoda, że płytkarze nie chcą sobie budować portfolio bo akurat mam łazienkę do zrobienia.
Nie no, płytkarz to jednak jakiś uczciwy fach, a nie fotograf.
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Ja potrzebuje elektryka ale co zrobić, nie będę wybrzydzał, wezmę fotografa
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Ja potrzebuje elektryka ale co zrobić, nie będę wybrzydzał, wezmę fotografa
Nie dość, że będziesz miał notoryczne problemy ze światłem, to jeszcze na pewno cię oszuka.