To już nawet Olek udowodnił, że się nie da, chyba, że się zaakceptuje ciemne szkła. Obawiam się, że nikt nie zechce produkować stałek f/4.
Wersja do druku
1. Mam wrażenie, że wypowiadający się wcześniej nie zauważyli, że w EOS R do wyboru punktu/strefy AF podczas pracy przez wizjer nie jest potrzebny joystick, bo począwszy od M5/M6 przez M50 do EOS R właśnie Canon ma nowe, bardzo fajne rozwiązanie z użyciem dotykowego LCD.
2. W tej chwili mamy dwie kategorie szkieł:
a. do ok 200mm, które raczej będą tylko rosnąć,
b. od 300mm, które będą maleć ;)
zgadza sie, z jednym ale: przez LCD nie przesuniesz pola w Servo bez puszczania spustu. korpusu z joystickiem nie mam juz od paru dobrych lat, ale jesli mnie pamiec nie myli z joyem mozna bylo to zrobic.
ano niestety :( chyba, ze te EF-M. chociaz tez mozna powiedziec o wzroscie, no bo od zera do czegos to jednak jest wzrost :)
Powiedz, że żartujesz, bo się pogniewam. Interfejs dotykowego LCD znam, oczywiście nie z R, ale co z tego? Wiem w czym tkwi problem.
Wybieranie punktu AF, gdy nie widze kadru to pomyłka! Ja chce mieć oko przy wizjerze, a nie patrzec na LCD. Mam robić foty na zoombie ze szkłem 200/2 ważącym z body 3 kg (albo z 70-200/2.8), w plenerze, że światłem w LCD i szukac na nim oka modelki?
To nie jest śmieszne.
Tak można robić jak się foci krajobraz czy architekturę, ale nie obiekty w ruchu. Jedynie super eyefocus w trybie servo może zastąpić joystick.
I mam patrzeć w LCD??? Kolejny żartowniś.
To może niech zlikwidują EFV, tak jak zlikwidowali OFV, zaoszczędzą więcej niż na joyu.
Ja sobie nie bardzo wyobrażam, żeby w trakcie focenia kciukiem (spory obszar styku) wybierać mały punkt AF. Pożyjemy, zobaczymy.
Da się, ćwiczyłem to.
Lewym kciukiem się nie da (mam nos) więc patrząc w EVF trzeba trzymać za obiektyw by prawy kciuk mógł wybierać.
Szło to średnio, kciukiem przemieszczasz ale palec wskazujący/długi na spuście by ostrzyć.
Myślę że po nabraniu wprawy może być ok
Wyłączyłem to, wybieram joistikiem (to jak jazda na rowerze, się nie zapomina)
Ale kciukiem chyba jest szybciej, joistikiem tylko naciśniecie centralne, czyli powrót na środek
jp
Ponoć można sobie wybrać obszar ekranu. To pewnie jak z tabletem graficznym. Kwestia wprawy i będzie szybko.