Odp: Bezlusterkowiec Canon Eos M5
Chciałem zamienić 7d na tego malucha i dzisiaj byłem przymierzyć.
Podpiąłem 24stm oraz 10-18stm no śmiga to pięknie, natomiast zdumiała mnie mulistosc samego aparatu.
Wejście w galerie (podgląd) zajmuje mu dobre 2-3 sekundy, wybór AF dotykiem(kapitalny pomysł) niestety często nienadazal za palcem, a czasem w ogóle nie reagował na dotyk.
Generalnie responsywnosc aparatu gorsza od 500d z 2009 roku.. To taki egzemplarz mi się trafił w sklepie czy te eosy Emy tak mają?
W M50 niczego takiego złego nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
zdumiała mnie mulistosc samego aparatu.
Wejście w galerie (podgląd) zajmuje mu dobre 2-3 sekundy, wybór AF dotykiem(kapitalny pomysł) niestety często nienadazal za palcem, a czasem w ogóle nie reagował na dotyk.
Generalnie responsywnosc aparatu gorsza od 500d z 2009 roku.. To taki egzemplarz mi się trafił w sklepie czy te eosy Emy tak mają?
Wydaje mi się, że o prędkości działania takich funkcji decyduje procesor. Maluchy G7X i G7XII różnią się procesorami (pewnie też algorytmami) ale różnica prędkości jest ogromna - subiektywnie patrząc.
M5 ma już Digic 7 i powinno być nieźle. Dziwne :roll:
W stareńkiej M przejście od trybu fotografowania do podglądu wykonanych zdjęć zajmuje tyle co wciśniecie przycisku na obudowie
Może to kwestia karty, użyłem swojej sd ultra 4gb. Kiedyś podobne objawy miałem w 7d i tam winą była karta pretec.
Z tym że jednocześnie z M5 testowałem e-m10III oraz x-e3 i tylko w canonie by karta tak spowalniała?
Oobsługa wzorowa jak to w canonie, może zrobię drugie podejście. Serce za fuji jednak.. :-)
Ogólnie trudno podać mi argumenty (może jakieś są), za wyborem M5 gdy dostępny jest M50. I warto pamiętać, że za chwilę (wrzesień?) będzie już M5 II...
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Ogólnie trudno podać mi argumenty (może jakieś są), za wyborem M5 gdy dostępny jest M50. I warto pamiętać, że za chwilę (wrzesień?) będzie już M5 II...
Więcej pokręteł funkcyjnych szybkiego dostępu na korpusie.
Cytat:
Zamieszczone przez
soko
Więcej pokręteł funkcyjnych szybkiego dostępu na korpusie.
To oczywiście prawda, zwłaszcza, jeśli ktoś jest miłośnikiem takich retro-barokowych korpusów.
Ale w moim starym/prymitywnym M10 wystarcza mi w zupełności jedno kółko, nawet w trybie M, bo można błyskawicznie przełączać jego funkcje pomiędzy zmianą czasu ekspozycji, przysłoną i korektą ekspozycji. Podobnie pewnie jest w M50.
A jeśli ktoś korzysta z dobrodziejstw ekranu dotykowego, to kółko w ogóle staje się zbędne...
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
A jeśli ktoś korzysta z dobrodziejstw ekranu dotykowego, to kółko w ogóle staje się zbędne...
Rewelacja. Zachwycające.
To w takim razie polecam ustawić wszystko na zielonej ikonce z literką "A". I pozbyć się wszelkich niepotrzebnych kłopotów.