Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
Pytanie trochę z innej beczki, ale i tak to będzie chyba najlepszy wątek:
czy ktoś może polecić z własnej praktyki TELEWIZOR (nie monitor) UHD/4K, który umożliwia pracę w rozdzielczości UHD z odświeżaniem 60Hz z Macbookiem Pro 15" (podłączenie przez HDMI)?
Pomijając, że telewizor KOMPLETNIE nie nadaje się do pracy "komputerowej", nie ma takich które dadzą 60Hz na HDMI. Musi być HDMI2.0, którego nie ma w kompach a Display Portu z kolei nie ma w telewizorach. Czyli pat.
Podczas pracy monitora, odłączyłem kabel USB, celem podłączenia dysku do komputera. Monitor się wygasił, no i wysyła teraz komunikat, o wykonaniu korekcji. Monitor trzyma profil, wszystko jest ok, więc co ma być korygowane?
mam pytanie do uzytkowników Dell U2410 - mianowicie jak się sprawuje po kilku latach używania? Chodzi mi tutaj głównie o kwestię nadmiernej jasności monitora. Czy podświetlenie pozwala na komfortową pracę w ciemniejszym pomieszczeniu?
U2410 degraduje się z szybkością 30% utraty jaskrawości na rok. Biorąc pod uwagę, że jako nowy, dostał pieszczotliwy przydomek "spawarka", kilkuletnie są akceptowalne. :)
Monitor 24'' Eizo Foris FS2434-BK FHD DVI USB 3.0 (5923348346) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Warto czy może zainteresować się czymś innym (raczej tańszym niż droższym...)? Do domu i głownie domowych zastosowań + trochę obróbki zdjęć.
szukam laptopa do zdjęć, by pracować na nim po podłączeniu monitora eizo. laptop, bo potrzebuje "przenośności", a kasy na zakup laptopa i komputera stacjonarnego nie mam. pytania: jakim kablem łączyć jedno z drugim - hdmi będzie jakościowo ok? czy jeszcze na coś wypada zwrócić uwagę przy wyborze laptopa, by dobrze pracował z monitorem? i jakia powinna być matryca laptopa, by oferowała jak najlepszy obraz (rozumiem że nie zastąpi dobrego monitora, chodzi mi o najlepszy z możliwych)?
Interfejs DisplayPort najlepiej lub DVI. HDMI w ostateczności. Najlepszy ekran z laptopów mają Macbooki Pro z Retiną.
Pytanie o monitor 4K UHD 27â NEC MultiSync EA275UHD do znawców monitorów NEC.
EA275UHD-BK-SV, 27 4K UHD sRGB Desktop Monitor with SpectraViewII Color Calibration - Highlights & Specifications | NEC Display Solutions
Potrzebuję głównie do AutoCAD, ale obróbka zdjęć też od czasu do czasu wchodzi w gre. Monitor będzie używany w pracy gdzie komputer chodzi 24h. Z tego co widzę to da się go kalibrować softowo, ale czy są jakieś "sztuczki" żeby go skalibrować sprzetowo? Czy on wogóle nadaje się do obróbki foto? Monitor będzie podłączony pod stacje roboczą z kartą Nvidia quadro k2200 poprzez DP.
W domu mam PA231W kalibrowany kalibrowany od czasu do czasu I1D pro i generalnie jestem z matrycy tego monitora bardzo zadowolony. Czy matryca EA275UHD była by lepsza od już leciwego PA231W?